Mallard2 Posted August 6, 2014 Share Posted August 6, 2014 Nie wiem dlaczego , ale prestashop kasuje mi parametry dodawane do linków w celu ich identyfikacji odesłań. Powoduje to że cały ruch uważa za organiczny google mimo że że jest z płatnych reklam. Support google zwrócił uwagę mi na to że za każdym razem przy próbie odesłania z reklamy , po odesłaniu ucinany jest parametr gclid w linku produktu / podstrony. Winę prawdopodobnie za to ponosi plik .htaccess, który automatycznie usuwa dodatkowe parametry. Sprawdzałem to wpisując ręcznie : Jak wpisuje ręcznie stronę z użyciem www : http://www.ppp.pl.........html?gclid=12345abcdto parametr po przejściu na stronę jest usuwany, jak użyje sam bez www: http://ppp.pl.........html?gclid=12345abcd , to parametr zostaje. Jak napisać regułę w htaccess , aby parametr gclid nie został automatycznie usuwany ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 6, 2014 Share Posted August 6, 2014 a może po prostu w ustawieniach sklepu (preferences > seo & urls) masz domenę bez www ? jeżeli tak, to kazde wejście z domeny z www spowoduje przekierowanie na domenę bez www. pamiętaj, że www.domena.com i domena.com to dwa różne adresy (!) a prestashop działa WYŁĄCZNIE z jednym adresem domeny dla danego sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mallard2 Posted August 6, 2014 Author Share Posted August 6, 2014 (edited) Faktycznie , to robi dużą różnicę. W SEO mam ustawioną domenę bez www , ale płatne reklamy również mają w odnośnikach adres bez www. Zatem to się zgadza. Przy linku bez www, i ręcznym dodaniu parametru gclid, on zostaje w pasku odnośniku. Problem jest z odesłaniem z reklam. Dodam tylko że występuje tylko przez kampanii produktowej. Analystic, działą prawidłowo i odróżnia linki w przypadku pozostałych kampanii. Natknąłem się na rozwiązanie: http://adwords-pl.blogspot.com/2010/10/koniec-problemow-z-autotagowaniem.html I dopisaniem reguły do htacces ( dopisałem ręcznie w pliku pod koniec wszystkich reguł) : RewriteEngine OnRewriteRule ^([a-z]+)/([0-9]+)/$ index.php?category=$1&productid=$2 To jednak również nie pomaga, jak powinna wyglądać taka reguła Tak na marginesie , jeśli czy różne domeny tj z www i bez, robią różnicę przy pozycjonowaniu ? Dla optymalizacji to nie jest i to samo i muszę pilnować, albo pozycjonuje z www albo bez , czy dobrze myślę ? Edited August 6, 2014 by Mallard2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted August 6, 2014 Share Posted August 6, 2014 zgadza się, to dwie różne domeny, w związku z tym musisz zdecydować się z jakiej domeny korzystasz, i pozycjonować zgodnie z tym co masz ustawione w sklepie (domena z lub bez www) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mallard2 Posted August 6, 2014 Author Share Posted August 6, 2014 Jak poradzić sobie z usuwaniem tego parametru ? Trochę jest coś nie tak . Bo jak zam ręcznie dodaje, to parametr zostaje, ale z odesłania z google jest usuwany . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts