Ja niestety muszę wlać łyżkę dziegciu do tego miodu, czyli opinii o Sensbit i ich modułach.
Na początku zaznaczę, że staram się w ogóle nie pisać negatywnych opinii, nawet jeśli się należą, ale w tym wypadku sprawa dotyczy produktów, które często decydują o działaniu całej firmy i wiem z autopsji co wtedy czuje osoba decyzyjna.
Moduły Sensbit takie jak Paczkomaty Inpost czy Poczta Polska mają niestety kilka wad, które niektórym firmom mogą mocno utrudniać pracę, a jeśli do tego dodamy brak supportu (o czym za chwilę) to produkt tego typu staje się kiepski i trzeba szukać innej firmy, gdyż nie można zlecić modyfikacji modułów innemu programiście jako że moduły są zakodowane Ioncubem.
W sumie zakupiłem u Pana Dacki w firmie Sensbit 3 moduły i jedną usługę:
1) Integracja z InPost - było z nią sporo problemów przejściowych, najbardziej dokuczliwym jest to, że w przypadku gdy klient składając zamówienie na paczkomaty czy kuriera, nie wypełnia pola numeru mieszkania, a jedynie nr budynku (bo i nie ma takiej potrzeby w części przypadków). Niektóre skrypty sklepów w takim wypadku puste pole zastępują 'spacją'. Powoduje to, że dodając setki paczek dziennie, nie można tego zrobić masowo, gdyż moduł wywala błąd. Informowałem o tym w październiku autora skryptu, proponowałem wiele razy, iż za taką poprawkę zapłacę, nawet podwójnie i niestety. Na - obiecywaniu, wiadomościach że "już niedługo taka poprawka będzie wdrożona", a na końcu na milczeniu - się skończyło.
Moduł nie dodaje także informacji o wybranym przez klienta paczkomacie, jeśli ktoś ma indywidualny szablon w prestashop i szablony e-mailów znajdują się w innym folderze niż domyślnie. Prosiłem o pomoc w tej sprawie przez ponad 2 miesiące, po 1,5 miesiąca otrzymałem informację na czym polega problem ale niestety mimo wielokrotnych próśb odpłatnego wykonania tego dla mnie, temat pozostał bez odpowiedzi. W skrócie, jedziemy do mechanika, silnik zepsuty, mechanik mówi dlaczego się zepsuł i co trzeba naprawić, ale naprawić powinien klient albo poszukać innego mechanika.
2) Integracja z Pocztą Polską - tutaj było najwięcej problemów. Praktycznie co kilka dni pojawiał się nowy problem. Moduł przy generowaniu pierwszej przesyłki powinien automatycznie tworzyć nowy zbiór. Jeśli tego nie zrobił, to dodając kolejne paczki i na końcu chcąc wysłać je do Poczty Polskiej. Moduł uniemożliwia tworzenie nowego zbioru do którego można by przenieść wysyłki i wysłać do poczty, także jeśli ktoś nie sprawdzi przy generowaniu pierwszej przesyłki czy moduł utworzył zbiór a potem doda 100 przesyłek, to na koniec dnia czeka go przykra niespodzianka i ponowne dodawanie wszystkich paczek od nowa, zrywania starych etykiet i naklejania nowych.
Generalnie moduł ma często problem z automatycznym przenoszeniem przesyłek pocztowych po ich wygenerowaniu do zakładki "Przesyłki do wysłania". Ręcznie tego nie można zrobić (!) Pojawiał się błąd przy próbie ich wygenerowania ("Wystąpił błąd: 13225 - Przesyłka nie istnieje" - oczywiście przesyłka istnieje i ma przypisany szablon). Moduł nie posiada możliwości ręcznego przenoszenia ich w to miejsce, także procedura czeka jak w powyższym akapicie. Nie wiem czy to wina API poczty, czy modułu, ale czy to kupującego powinno interesować?
3) Odbiór w Punkcie - Poczta Polska: Orlen, Ruch, Żabka, Freshmarket. Nie potrafiłem (lub nie dało się w przypadku OPC i jednocześnie włączonego modułu paczkomatów) skonfigurować w powyższym module poprawnie opcji przesyłki 'Odbiór w punkcie'. Nie mogąc się o nic doprosić firmy Sensbit o poprawę krytycznych błędów, postanowiłem zakupić osobny moduł i opłacić go z opcją instalacji - Odbiór w Punkcie - Poczta Polska: Orlen, Ruch, Żabka, Freshmarket.
Po tygodniu czy dwóch, już nie pamiętam, odezwał się Pan Dacka z informacją, iż tą opcję mam już w zakupionym wcześniej module poczty polskiej, na to dopisałem:
Zakupiłem u Pana moduł Poczta Polska odbiór w punkcie wraz z instalacją. Napisał Pan, że Odbiór w Punkcie posiadamy już w uprzednio zakupionym module Poczty Polskiej.
Niestety mam problem z konfiguracją Odbioru w Punkcie w module Poczty Polskiej, mianowicie:1) Wysyłka -> Przewoźnicy
Dodałem dwie formy dostawy:
Odbiór w punkcie (przedpłata)
Odbiór w punkcie (pobranie - płatne przy odbiorze)2) Poczta Polska -> Szablony przesyłek
Otworzyłem dwa szablony:
Kurier48 Odbiór w punkcie po przedpłacie
Kurier48 Odbiór w punkcie za pobraniemPrzypisałem szablony do wybranych przewoźników, zaznaczyłem TAK w polu 'Wybór punktu odbioru przez klienta', wszystkie pola skonfigurowane zostały wydaje się poprawnie.
Efekt jest jednak taki jak na załączniku. Bez względu na wybór formy dostawy (np. paczkomat), zawsze widnieje formularz wyboru punktu odbioru poczty polskiej, lecz nie jest rozwijalny ani aktywny.
Dlatego chciałbym mimo wszystko skorzystać z zakupionej usługi i prosić o skonfigurowanie poprawnie w sklepie tego modułu, ponieważ wskazówki co należy zrobić niewiele mi pomogą.
Podsumowując, prosiłbym o wdrożenie/poprawki wszystkich wyżej wymienionych kwestii, a ja usługę opłacę,
Niestety minął ponad miesiąc od powyższej wiadomości i brak odpowiedzi, zakupiona usługa nie wykonana, środki nie zostały zwrócone, ale to najmniejszy problem.
4) Optymalizacja PrestaShop Google PageSpeed Insights 100/100
Po optymalizacji, Pan Dacka nie sprawdził efektu pracy i sklep cały się rozjechał. Czcionki zmieniły, kilka boxów zniknęło. Deklarowanego efektu min. 80/100 nie udało się osiągnąć, bo jak twierdził wykonawca, w sklepie jest sporo modułów źle napisanych, które spowalniają odpowiedź. No trudno, jako laik nie chciałem dyskutować, tym bardziej, że udało się osiągnąć około 70/100, a w jednej próbie (jakiś błąd Google, ale spowodował u mnie zachwyt) Google Page Speed insihgt pokazało raz bodajże 90/100.
Ostatecznie zostało: 34/100 na komórkach oraz 65/100 na komputerach stacjonarnych. BARDZO SŁABO.
No ale prosić o poprawę skoro się już zapłaciło z góry w nerwach doprosiło o naprawę tego co podczas zostało popsute było trudno, więc temat odpuściłem.
Potem był audyt sklepu SEO, gdzie facet powiedział mi, że optymalizacja zrobiona po łebkach, nawet czcionki ładują się z zewnętrznego serwera, kiepsko.
Podsumowując:
4 zakupy: 4 nieudane, przykre, ale piszę o tym by potencjalny nabywca miał na uwadze z jakimi problemami może się borykać. Jeśli mu nie przeszkadzają to może śmiało kupować.
Coraz mocniej skłaniam się ku Baselinkerze. Miałem na próbę, niestety ze wzgledu na brak czasu nie przetestowałem w pełni, ale takich problemów nie zauważyłem, natomiast co parę dni (mimo, że ani złotówki ode mnie nie otrzymali) otrzymywałem zapytania o pomoc. Ktoś powie, że tam się płaci co miesiąc, a ja powiem, że wolę płacić parę stówek co miesiąc niż tracić dziesiątki godzin na wkurzanie się, że coś nie działa, robienie tego samego po kilka razy i proszenie o naprawę czegoś co powinno być zrobione, a do tego nie jest możliwe doproszenie się o nic bo - "nie ma czasu").