Jump to content
  • 0

Sprzedaż na sztuki i kilogramy

savage123

Question

Witam,

Jak utworzyć kombinację bym mógł sprzedawać np. pomidory na sztuki czyli powiedzmy 50gr. za pomidorka lub np. 1,5kg. gdzie bym miał przycisk do zmiany wagi z dokładnością do 0.1kg. (Tak jak jest w sklepie alma24)

Nie proszę o gotowe rozwiązania a jedynie o porady, jestem nowy w tym systemie.

Pozdrawiam

Norbert

Edited by savage123 (see edit history)

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Sprzedaż pomidorów z ceną podana za 1 g - wybaczcie autorzy oprogramowania - to jakaś kpina.

Ja potrzebuję sprzedawać tkaniny - w dowolnej ilości - nawet 1,25 metra. I mam ten sam problem. Przecież nie napiszę ceny za 1 cm i nie każę kupować klientom 100 sztuk, aby dostali 1 metr tkaniny. Chyba przyznacie, że jest to idiotyczne.

Teraz tak mam w sklepie i inteligencja klientów mnie poraża. Pytają czy za 20 gr dostanie metr tkaniny, albo opuszczają sklep, bo ceny są jakieś nie "halo".

Takie niby super oprogramowanie, a nie potrafią z taką prostą sprawą się uporać.

• 0

Jak to łatwo zanegować cudzą pracę ponieważ z czyjegoś punktu widzenia czegoś brakuje. Ludzie muszą zrozumieć że PrestaShop jest darmowym oprogramowaniem i to dosyć dobrze rozbudowanym, wiadomo że każdy ma inne potrzeby, jeden chce sprzedawać na metry bieżące, drugi w metrach kwadratowych, ktoś inny w gramach, litrach, a jeszcze inna osoba w metrach sześciennych pustaki na palecie. Gdyby Team presty miał uwzględnić wszystkie zachcianki to sam sklep byłby tak mocno obciążający dla serwera że wszyscy by narzekali na to że sklep ledwo działa. Tutaj zamysł teamu presty jest dosyć dobrze skonstruowany ponieważ ludzie dostają dobre, darmowe narzędzie gotowe do rozbudowy za pomocą modułów. Każdy użytkownik sklepu może wgrać sobie moduł taki i tylko taki który jest mu potrzebny aby sprzedawać dany asortyment bez zbędnego obciążania serwera niepotrzebnymi opcjami.

• 0

Takie niby super oprogramowanie, a nie potrafią z taką prostą sprawą się uporać.

Przecież nikt Cię nie zmusza do używania presety.

Są przecież komercyjne rozwiązania, zapłacisz kilka tysięcy to Ci zrobią sprzedaż nawet w jednostkach atomowych masy :)

• 0

Niestety już wdepnęłam ... :-) i zapłaciłam. Przez myśl mi nie przeszło, że oprogramowanie z takimi peanami może nie mieć takiej możliwości.

A sprawa jest banalna i rozwiązanie proste. Niech każdy sobie sam ustali w jakich jednostkach sprzedaje (ciąg liter wpisywany na karcie artykułu i wyświetlany na stronie produktu) swój towar oraz miejsce na liczbę dziesiętną (nie całkowitą) dla klienta do zakupu. Każdy komputer poradzi sobie z przemnożeniem ceny jednostkowej i wielkości zamówienia.

Tak to np. inni wymyślili (trochę kiepsko się skopiowało) i jeszcze rozbudowali.

Moduł z karty produktu admina:

JEDNOSTKI MIARY I STANY MAGAZYNOWE

Podstawowa jm mb       podpowiedz.gif Dodatkowa jm   =
mb
podpowiedz.gif Dodatkowa jm   =
mb
podpowiedz.gif Zaokrąglaj zamawianą ilość do
mb
podpowiedz.gif Ilość w magazynie
mb
podpowiedz.gif Ilość nieograniczona (ciągła sprzedaż) podpowiedz.gif Ilość zamówiona: 11 podpowiedz.gifIlość widoczna w sklepie: 93 podpowiedz.gif

Teraz u mnie informatyk kombinuje jak koń pod górkę i będzie możliwość zakupu wielokrotności 0,5 metra z listy rozwijanej. A na dole informacja, że oprogramowanie to PrestaShop - ale wstyd  :-(

• 0

Jak ci wstyd że masz coś za darmo to możesz przerzucić się na coś płatnego, ponoć Magento Enterprise jest wystarczająco ekskluzywne tylko $15000 na rok się płaci.

A tak na poważnie to poszukaj sobie jakiegoś modułu który Ci umożliwi to co chcesz mieć a presta nie ma tego w standardzie, akurat żalenie się w tej części forum nie przyniesie Ci żadnych korzyści tutaj forum jest tworzone przez zwykłych ludzi dla zwykłych ludzi.