Piotrek121334 Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 Cześć Wam wszystkim Ja mam taki problem z bazą danych prestashop 1.6.0.8 bo mam xml-a z produktami i chcę je wprowadzić do bazy danych. Ale jest problem bo nie wiem co oznacza tabela i każde pole w tabeli ? ? ? jeśli ktoś może mi przesłać link do charakterystyki nazwy tabeli i co najważniejsze do pól tabeli to pięknie dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 http://doc.prestashop.com/display/PS15/Fundamentals#Fundamentals-Databaseschema Jeśli chodzi o produkty to nie jest taka prosta sprawa, że wszystko "siedzi" w jednej tabelce. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek121334 Posted July 22, 2014 Author Share Posted July 22, 2014 A czy masz może jakiegoś linka z opisem co każde z pól poszczególnej tabeli oznacza ? ? ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 Takich tłumaczy co jest co, to nie widziałem w sieci. Żeby sobie uświadomić ile danych potrzeba do zaimportowania prawidłowo produktu, to wejdź w Zaawansowane > Import CSV i wybierz "Produkty". Hurtownie udostępniające pliki xml z produktami, udostępniają w porywach trzy informacje: nazwa, cena i jakiś tam kod produktu. Także nie jest to taka prosta sprawa jak się wydaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek121334 Posted July 22, 2014 Author Share Posted July 22, 2014 A jak już wejde w Zawansowane>import csv i wybiore "Produkty" to jaki plik mam upload-ować ? ? ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek121334 Posted July 22, 2014 Author Share Posted July 22, 2014 aaaaa spoko już wiem nie importować niczego tylko popatrzeć na prawą kolumne tam są pola i przykładowy plik csv ...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted July 22, 2014 Share Posted July 22, 2014 Zgadza się. W przykładowym csv masz wszystkie potrzebne dane do importu. Plik xml możesz przekonwertować na csv (w sieci są setki konwerterów). Zasadnicze pytanie to jakie dane masz w tym xml i co da się z tego wyrzeźbić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek121334 Posted July 22, 2014 Author Share Posted July 22, 2014 Jak się mogę Tobie Yabber odwdzięczyć bo mi pomogłeś... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek121334 Posted July 23, 2014 Author Share Posted July 23, 2014 Yabber podaj mi swojego maila to się dogadamy odnośnie zapłaty dla Ciebie bo bardzo mi pomogłeś... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted July 23, 2014 Share Posted July 23, 2014 Ee no bez przesady Na forum udzielam pomocy "non profit", po to jest to forum. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts