Esseker352 Posted July 11, 2014 Share Posted July 11, 2014 Witam, Czy istanieje opcja w prescie lub jakiś moduł któryby ukrywał automatycznie z oferty sklepu produkty których nie ma na stanie? W opcjach nic takiego nie mogę znaleźć. Z góry dzięki Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Suszek Posted July 11, 2014 Share Posted July 11, 2014 Preferencje > Produkty > Stan produktów > Zezwól na zamawianie produktów których nie ma na stanie > Nie Tego szukałeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 11, 2014 Share Posted July 11, 2014 obawiam się, że jednak chodzi o całkowite ukrycie produktu powyższa metoda wyłączy jedynie możliwość zamawiania. gdzieś na forum widziałem darmowy moduł do tego, który powstał w oparciu o ten artykuł disable out of stock products jest to rozwiązanie w oparciu o triggery w bazie mysql ale równie dobrze można croonem odpalać skrypt np. raz na 10 minut Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esseker352 Posted July 12, 2014 Author Share Posted July 12, 2014 dokładnie chodzi o to o czym pisze Vekia. A mógłbyś wyjaśnić jak to dokładniej powinno wyglądać ? Nie wprowadzałem jeszcze tego typu modyfikacji do presty. Ten tutorial wystarczy żeby samemu od zero tego dokonać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 13, 2014 Share Posted July 13, 2014 zależy jeżeli Twoja baza danych obsługuje triggery to najprostszej konfiguracji sklepu powinno zadziałac. na podstawie tego tutoriala powstał moduł: http://www.prestashop.com/forums/topic/278029-free-module-hide-disable-products-when-they-are-out-of-stock/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
selljus.pl Posted July 14, 2014 Share Posted July 14, 2014 Jeżeli sklep oczekuje na dostawę pewnego towaru to tego typu działania są niewskazane, ponieważ podstrona, która zostanie wyłączona zniknie z indeksu wyszukiwarek .. . Pod kątem pozycjonowania odradzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Esseker352 Posted July 16, 2014 Author Share Posted July 16, 2014 dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
agland Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Pod kątem pozycjonowania konieczny jest drugi moduł, który np. przekieruje te zerowe stany na stronę główną lub stronę kategorii. Aktualnie przerabiam ten temat u siebie i zobaczę co z tego wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlwinKolano Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 z góry przepraszam za odgrzewanego kotleta, kilka miesięcy temu zleciłem pewnej firmie budowę sklepu, sklep odebrałem ale dopiero teraz zacząłem pracę z większą ilością towaru i jest problem. Założenie było takie aby towary o stanie 0 były ukrywane, przy 8 produktach w sklepie to działało i nie było sposób zauważyć problemu, dziś zaimportowałem trzy tysiące produktów z czego 50% ma stan 0 efekt jest taki że sklep wyświetla towary z wyrwami tzn. na każdej stronie powinno być 20 produktów ale sklep wyświetla: na stronie 1 - 8 produktów na drugiej 2 produkty i tak dalej w kratkę. Problem rozwiązałem wyłączając wyświetlanie towarów ze stanem 0 w BO ale chciałbym poznać jak naprawdę oni to zrobili. Dodam, że w trakcie odbioru liczba produktów w pagination się nie zgadzała z tym co było wyświetlane, ale poprawiali i w końcu było ok. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki gdzie mogę szukać te ich "poprawki" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Za pewne zrobili coś w rodzaju if product quanty = 0 display:none Już testowałem dawno temu taka metodę i ona właśnie powoduje dziury w listingu produktów, plik w którym mogli użyć tej metody to product-list.tpl ja generalnie do tego korzystam z modułu który sprawdza stan produktów i je po prostu wyłącza, robi to w bazie danych więc nie ma efektu dziur. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
agland Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Ja do tego porócz modułu używam drobnej modyfikacji, która przekierowuje mi adresy takich produktów na stronę ich głównej kategorii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlwinKolano Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Jutro poszukam tego w plikach tpl, ale jakby ktoś z Was miał inne podejrzenia to proszę o info. Okazało się, że program integrujacy SubiektaGT z Prestashop z którego korzystam ma opcję wyłączania produktu w przypadku stanu 0, więc chciałbym naprawić, przywrócić do stanu początkowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlwinKolano Posted September 27, 2015 Share Posted September 27, 2015 (edited) Za pewne zrobili coś w rodzaju if product quanty = 0 display:none Już testowałem dawno temu taka metodę i ona właśnie powoduje dziury w listingu produktów, plik w którym mogli użyć tej metody to product-list.tpl ja generalnie do tego korzystam z modułu który sprawdza stan produktów i je po prostu wyłącza, robi to w bazie danych więc nie ma efektu dziur. masz rację dodali m.in. wpis do product-list.tpl {if $product.quantity > 0} Edited September 27, 2015 by AlwinKolano (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErykMruk Posted October 23, 2017 Share Posted October 23, 2017 On 26.09.2015 at 10:50 PM, agland said: Ja do tego porócz modułu używam drobnej modyfikacji, która przekierowuje mi adresy takich produktów na stronę ich głównej kategorii. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak zrobić coś takiego? Chcę ukryć niedostępne produkty, nie psując sobie przy okazji pozycjonowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts