obcx Posted July 7, 2014 Share Posted July 7, 2014 Witam, mam pytanie czy jest jakiś dobry i prosty sposób jak dokonać kopii bezpieczeństwa w sposób w który będzie wszystko działać po jakichkolwiek przeniesieniach na inny serwer, może addon, albo coś? Czy wystarczy tylko skopiować cały sklep i wkleić na inny serwer i podlinkować, nie ogarniam a chce się przygotować do migracji na inny serwer :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 7, 2014 Share Posted July 7, 2014 nie ma nigdy sprawdzonego sposobu a tym bardziej modułu który by to zrobił za Ciebie zawsze mogą być dość spore rozbieżności w konfiguracji serwerów - to co na jednym będzie działać,a na drugim może nie działać wcale nie straszę, tylko chcę tym zaznaczyć, że to nie jest kwestia modułu, tylko kwestia poza prestą. to co trzeba zrobić to: - przenieść bazę danych - przenieść pliki i wszystko to robimy poza udziałem prestashop (stąd moduły odpadają) przenosząc bazę danych robimy eksport w phpmyadmin, następnie na docelowym sklepie wcześniej wyeksportowaną bazę importujemy również za pomocą phpmyadmin pliki ze starego serwera zgrywamy, i wgrywamy na nowy pamiętając o ustawieniach uprawnień dla poszczególnych plików / folderów ostanim krokiem jest dostosowanie pliku konfiguracyjnego config/settings.inc.php do nowego serwera Link to comment Share on other sites More sharing options...
tczaude Posted July 7, 2014 Share Posted July 7, 2014 co do bazy phpyadmin spotkałem się ostatnio ze nie zrobił eksportu wszystkiego wiec zawsze sprawdzaj zanim usuniesz źródło !! phpmyadmin + ten backup z presty... ja staram się używać mysql_dump jeśli tylko się da Co do plików każdy ma własne metody ja mapuje na serwerze katalog ftp i jazda Reszta tak jak Vekia napisał Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 8, 2014 Share Posted July 8, 2014 ja z mysql_dump nie mogę sobie poradzić wywala mi kodowanie, próbowałem wszystkiego z debiana na ubuntu idzie fajnie, z debiana na windowsa już nie i chodźbym na głowie stanął - zamiast ogonków mam krzaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mfizz Posted July 9, 2014 Share Posted July 9, 2014 A jakiś prostrzy sposób na backup ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ExpertLashes Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 Witam, zrobiłem migrację presty na inny serwer hostingowy, zaiportowałem bazy, sklep działa ale pojawia się problem - wchodząc w produkty ( w podgląd z poziomu administratora czy jako klient ze strony ) nie wyświetlają się, zaś ładuje się jedynie nagłówek. Co zrobić, gdzie szukać rozwiązania problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 Włącz tryb debugowania i zajrzyj do konsoli przeglądarki co się wczytuje a co nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ExpertLashes Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 Zrobiłem jak pisałeś, lecz problem jest w tym, że włącza się tylko początek klasy 'title'. Ciężko wywnioskować, który moduł odpowiada za wyświetlanie produktów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts