Jump to content
  • 0

Edycja TOP MENU w celu powiększenie i pogrubienia czcionki.

50+

Question

Witam ,

prawdopodobnie doszedłem, że aby zmienić rozmiar i pogrubić czcionkę w TOP MENU, muszę edytować superfish-modified.css . Problem w tym że tyle wiem i nic poza tym. Poza tym interesuje mnie jeszcze zmniejszenie i pogrubienie czcionki w podkategoriach.

Pomocy ?

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

W themes>default-bootstrap>css>modules>blocktopmenu>css>superfish-modified.css linia 61 masz 

font: 400 14px/18px "Open Sans", sans-serif; - tutaj pierwsze 400 odpowiada za pogrubienie daj np. 800

W podkategoriach jeśli chodzi o tematy to linia 142

font: 400 13px/16px "Open Sans", sans-serif; - pierwsze 400 to pogrubienie nastepnie 13 odpowiada za wielkość

Jeśli chodzi o podkategorie to linia 74 tutaj font-weight i font-size.

• Like 1

• 0

Wszystko pięknie pozmieniałem dzięki Twoim cennym wskazówkom i oczywiście działa. Nie na wszystko jednak zadziałało do końca.

Mianowicie podkategorie które pojawiają się pod głównym opisem np. kliknij w POKÓJ DZIENNY ... pojawia się wielki baner z dużym banerem kategorii a pod spodem podkategorie .... i te ostatnie niestety nie zmieniły swoich rozmiarów ani wytłuszczenia.

Po za tym aby TOP MENU zadziałało do końca musiał bym jeszcze zmniejszyć margines rubryk  w TOP MENU a tego niestety znowu nie potrafię.  :(

http://maxmagazyn.pl/

• 0

To tutaj myli Pan kilka rzeczy, moduł top menu to ta belka i to co się wyświetla po najechaniu na nią, a to co się wyświetla na stronie kategorii pokój dzienny to zupełnie co innego i za to odpowiada inny plik.

Odnośnie zmian, żeby nie musiał Pan z każdą rzeczą lecieć na forum sugeruje zapoznać się z obsługa firebug-a (filmiki instruktażowe są dostępne na youtube), inne przeglądarki również mają podobną opcje.

Jeśli chodzi o margines rubryk, wydaje mi się że ma Pan na myśli szerokość poszczególnych kolumn, otóż jest to responsywny moduł i każda kolumna posiada szerokość 20%, oczywiście jest tam ustawiony padding ale jego zmiana nie wiele pomoże.

Wracając do podkategorii jest to plik category.css i linie które Pana interesują to 50 i 65.

Edited by endriu107 (see edit history)
  • Like 1

• 0

Wszystkie otrzymane informacje były dla mnie bardzo przydatne i w pełni wpłynęły na zmiany , których dokonałem dzięki endriu107.

Jedyna sprawa, która  była zupełnie niepotrzebna to per Pan. Bardzo proszę jeśli to możliwe o normalne traktowanie w przyszłości ;)

Bardzo dziękuję za cenne informacje i zamykam temat.

• 0

Witam Panowie i Panie,

Mam pytanie odnośnie zmiany czcionek w menu superfish. Właściwie to jak to zrobić?

Zmieniłem w pliku superfish-modified.css nazwę czcionki na IndieFlower - font: 600 18px/22px "IndieFlower", latin;

Teraz zastanawia mnie jak określić źródło tej czcionki. Wrzuciłem plik z czcionką na serwer do folderu z plikiem superfish-modified.css, lecz to tak jak zresztą podejrzewałem nic nie dało ;)

Dopiero się uczę zarówno oprogramowania prestashop, jak i poznaje działanie css oraz html.

Pozdrawiam :)

• 0

Czcionki deklaruje się w taki sposób:

@font-face {

font-family: 'FontAwesome';

src: url("../fonts/fontawesome-webfont.eot?v=4.3.0");

src: url("../fonts/fontawesome-webfont.eot?#iefix&v=4.3.0") format("embedded-opentype"), url("../fonts/fontawesome-webfont.woff2?v=4.3.0") format("woff2"), url("../fonts/fontawesome-webfont.woff?v=4.3.0") format("woff"), url("../fonts/fontawesome-webfont.ttf?v=4.3.0") format("truetype"), url("../fonts/fontawesome-webfont.svg?v=4.3.0#fontawesomeregular") format("svg");

}

Czyli podaje się nazwę czcionki i jej lokalizację.

• Like 1

• 0

Dzięki za szybką odpowiedź.

Rozumiem że mam zadeklarować czcionkę w pliku global.css? Czy ma jakieś znaczenie w której linijce zrobię tą deklaracje? Czy mogę wrzucić plik z czcionką do tego samego folderu na serwerze, w jakim jest global.css?

Pozdrawiam

• 0

Najlepiej w global.css miejsce raczej nie ma znaczenia, jak widać w przykładzie który podałem fonty są w katalogu szablonu i podkatalogi fonts więc to jest najlepsze miejsca na to aby te pliki z czcionka umieścić. Zwróć też uwagę na rozszerzenia czcionki nie są takie same jak w windows-ie tylko maja rozszerzenia eot, woff i svg czyli nie tylko ttf.

• Like 1