Mifka Posted June 26, 2014 Share Posted June 26, 2014 Witam, Po dodaniu produktów do sklepu w panelu administracyjnym wpisuję wszystkie słowa kluczowe meta opisy itp. Wyświetla się elegancki url do produktu, natomiast na stronie sklepu już nie... Np. url w panelu administracyjnym wygląda następująco: http://www.mifka.pl/lang/53-szpilki-sandalki-ze-zdobieniami.html Natomiast bezpośrednio na stronie tak: http://www.mifka.pl/index.php?id_product=53&controller=product&id_lang=2 Co może być przyczyną Nie generowania url do sklepu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted June 26, 2014 Share Posted June 26, 2014 W preferencje > SEO/URL włącz przyjazne adresy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted June 27, 2014 Author Share Posted June 27, 2014 Witam, dziękuję bardzo za podpowiedź ale po włączeniu tej opcji i próbie zapisu wyświetla mi się wykrzyknik i...: Ta funkcjonalność została wyłączona. Nie przypominam sobie abym coś wyłączał? Można coś z tym zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 3, 2014 Author Share Posted July 3, 2014 Pomóżcie!! Wciąż nie mogę dojść które funkcje zostały wyłączone do generowania przyjaznych adresów. Gdzie to ugryźć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 3, 2014 Share Posted July 3, 2014 wygląda na to, żę funkcja jest wyłączona mozęsz zrobić screen jak to wygląda u Ciebie (preferences > seo & urls) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 4, 2014 Author Share Posted July 4, 2014 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f7e0d4998fe805d6.html Po włączeniu przyjaznych adresów i kliknięciu "zapisz" automatycznie wyskakuje informacja o wyłączonej opcji... Dziękuję Vekia za zainteresowanie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 ok zatem trzeba zweryfikować bazę danych i tabelę ps_configuration masz dostep do phpmyadmin? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 4, 2014 Author Share Posted July 4, 2014 Tak, mam dostęp. Czego powinienem szukać? To wszystko co się znajduje w PHPinfo po wpisaniu hasła url... allow_url_fopen => On => On allow_url_include => On => On cURL support => enabled cURL Information => 7.32.0 url_rewriter.tags => a=href,area=href,frame=src,input=src,form=,fieldset= => a=href,area=href,frame=src,input=src,form=,fieldset= Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 4, 2014 Share Posted July 4, 2014 w tabeli ps_configuration odnajdź wpisu o nazwie (kolumna name) PS_REWRITING_SETTINGS upewnij się, że: 1) wartość zmiennej to 1 (pole value) 2) zmienna nie jest zduplikowana (jeżeli jest, usuń zduplikowaną wartość) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 5, 2014 Author Share Posted July 5, 2014 Niestety nie znalazłem pola ps_configuration ani PS_REWRITING_SETTINGS W PLIKU PHPINFO... Szukam w panelu administracyjnym serwera i mam do wyboru: PHPINFO() ; Zmiana wersji PHP ; Ustawienia Cache do PHP ; Dodatkowe moduły do PHP ; Resetowanie ustawień PHP. Jest możliwość, że pod innym hasłem ukrywa się funkcja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 5, 2014 Share Posted July 5, 2014 W żadnym pliku tego nie znajdziesz, to są tabele z bazy danych i tam musisz szukać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 5, 2014 Author Share Posted July 5, 2014 Tak, przepraszam. Znalazłem wszystko i zmieniłem wartość na "1" poprzednio było "0", jednak nic to nie zmieniło... Dodatkowo patrzyłem czy zmienna nie jest zduplikowana i nie jest.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 6, 2014 Share Posted July 6, 2014 hosting na którym znajduje się sklep wspiera przyjazne linki? mod_rewrite jest dostępny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 6, 2014 Author Share Posted July 6, 2014 Tak, aktualnie korzystam z linuxpl.com. Wszystko było ok przy wersji PS 1.5.2 natomiast aktualnie korzystam z 1.6.0.8 i bez jakichkolwiek zmian w bazach danych coś jest nie tak... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 6, 2014 Author Share Posted July 6, 2014 Dodatkowo odkryłem,że zmiana wartości PS_REWRITING_SETTINGS na "1" wywołuje błąd na sklepie 404 i całkiem go blokuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 9, 2014 Author Share Posted July 9, 2014 Witam, Niestety wciąż nie udało mi się znaleźć przyczyny występowania błędu:( Mam wygenerowany plik htaccess, włączoną opcję PS_REWRITING_SETTINGS. Pomimo tego wyrzuca mi wciąż błąd na wstępie do sklepu 404.... Gdzieś wyczytałem o funkcji AllowOverride, czy ma coś wspólnego z url'ami? i gdzie ją znaleźć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 14, 2014 Author Share Posted July 14, 2014 Witam, Czy do poprawnego funkcjonowania sklepu i generowania adresów url jest potrzebne API i wygenerowanie odpowiedniego klucza? Na serwerze opcja rewriting settings aktywna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 14, 2014 Author Share Posted July 14, 2014 Dodatkowo zauważyłem, że jakiekolwiek modyfikacje przy wydajności, a mianowicie przy funkcjonalności CCC są wyłączone? Czy ktoś potrafi rzetelnie odpowiedzieć gdzie powinienem te rzeczy włączyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted July 15, 2014 Author Share Posted July 15, 2014 Komunikat do osób którym problem doskwiera w życiu. Rozwiązanie jest banalne.... Sklep zainstalowany dość nie dawno i początkowo uruchomiony w trybie demo.... Wszystko funkcjonowało dobrze poza kilkoma wyjątkami, a żeby wyłączyć tryb demo należy w folderze config znaleźć plik defines.inc php i tam zmienić linię(akurat u mnie) 44 PS_mode demo na "false". Rozwiązało to wszystkie problemy. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelPrestashop Posted September 10, 2021 Share Posted September 10, 2021 Post napisany 7 lat temu a dalej pomaga, dzięki Mifka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts