Martin-WulkSoft Posted June 7, 2014 Share Posted June 7, 2014 Cześć Ostatnio zabrałem się za optymalizacje swojego modułu na razie wykorzystuje wyłącznie wbudowany DEBUG_PROFILING , ale zastanawiam się nad wykorzystaniem xdebug-a z którego nigdy nie korzystałem. Ponieważ na razie wykorzystuje zdalny serwer do programowania musiał bym bawić się w instalacje lokalnego serwera aby uruchomić debuger. Moje pytanie brzmi czy jest sens się w to bawić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Podemski Posted June 7, 2014 Share Posted June 7, 2014 A co robisz za moduł, że zastanawiasz się jak go optymalizować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin-WulkSoft Posted June 7, 2014 Author Share Posted June 7, 2014 A co robisz za moduł, że zastanawiasz się jak go optymalizować? Elastyczną wyszukiwarkę do tworzenia formatek z polami do wyszukiwania cech, na razie zaglądam tylko do DEBUG_PROFILING-a i zastanawiam się czy przy optymalizacji i późniejszym programowaniu xdebug nie ułatwi Mi życie np brak pointami i podglądaniem wartości zmiennych ( o ile to możliwe). Korzystałeś z xdebuga ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Słomiński Posted June 10, 2014 Share Posted June 10, 2014 Jest sens, jeżeli masz problemy z wydajnością PHP. Z doświadczenia, moduły wyszukiwania większą część czasu wykonania spędzają w bazie danych, więc IMHO lepiej zacząć od profilowania zapytań SQL; kiedy już upewnisz się że na poziomie SQL wszystko jest jak należy, możesz zabrać się za PHP. Jeżeli już sie bawisz xdebugiem , to pamiętaj że dorzuca on swój narzut - nawet ok. 30% - do wszystkich wykonywanych funkcji (+ czas na I/O plików wynikowych), więc wyniki trzeba interpretować biorąc to pod uwagę . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin-WulkSoft Posted June 11, 2014 Author Share Posted June 11, 2014 Jest sens, jeżeli masz problemy z wydajnością PHP. Z doświadczenia, moduły wyszukiwania większą część czasu wykonania spędzają w bazie danych, więc IMHO lepiej zacząć od profilowania zapytań SQL; kiedy już upewnisz się że na poziomie SQL wszystko jest jak należy, możesz zabrać się za PHP. Jeżeli już sie bawisz xdebugiem , to pamiętaj że dorzuca on swój narzut - nawet ok. 30% - do wszystkich wykonywanych funkcji (+ czas na I/O plików wynikowych), więc wyniki trzeba interpretować biorąc to pod uwagę . A jak wygląda sprawa podglądania wartości zmiennych do tej pory jak chciałem np sprawdzić co zwraca dana funkcja robiłem coś takiego : $a=zwracaDane(); echo '<xmp style="text-align: left;">'; print_r( $a); echo '</xmp><br />'; return $a; taki sposób trochę spowalnia pracę, a jak któregoś razu zostawiłem taki wpis w klasie i o nim zapomniałem to było trochę zabawy . Czy istnieje możliwość dodania np brakepointa i podejrzenie wartości zmiennej w xdebugu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Słomiński Posted June 11, 2014 Share Posted June 11, 2014 Oczywiście : http://xdebug.org/docs/remote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin-WulkSoft Posted June 11, 2014 Author Share Posted June 11, 2014 Fajnie, czeka mnie teraz trochę roboty bo muszę przejść ze zdalnego hostingu na localhosta, podejżewam że żaden provaider nie pozwoli na serwerze uruchomić xdebuga. Dzięki za informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts