felek Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Witam, Mam takie pytanie mam sklep w wersji 1.5.x . Chcę przenieść produkty,atrybuty,kategorie, na 1.6 Czy baza danych w sensie struktura 1.5 jest taka sama jak 1.6 ?? abym w phpmyadmin spokojnie sobie wyeksportował i potem wrzucił na bazę 1.6 ? Dodatkowo jakie miały by być to tabele ? Jakieś poza tymi ? Np nie wiem w jakiej będą tagi, vat ? ps_product_xxxxx ps_attribute_xxxx ps_category_xxxx ps_tax_xxxxx pod pojęciem xxxx rozumiem wszystkie również z tym prefiksem... Dodatkowo czy kolejność importu do bazy ma znaczenie ? czy najlepiej wszystkie na raz ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 niestety, struktura bazy z prestashop 1.5 jest inna, różni się dość znacznie od struktury bazy w ps 1.6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Malinovsky Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Okej , a czy jest w takim wypadku jakiś mało inwazyjny sposób żeby przenieść produkty i użytkowników na 1.6 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 felek Posted June 4, 2014 Author Share Posted June 4, 2014 Ok... A pliki csv ?? Można grupowo wyeksportować dane takie jak atrybuty, grupy, produkty (poza zdjęciami). A następnie dodać do wersji 1.6 przez import ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 selljus.pl Posted June 4, 2014 Share Posted June 4, 2014 Okej , a czy jest w takim wypadku jakiś mało inwazyjny sposób żeby przenieść produkty i użytkowników na 1.6 ? Najlepiej zrobić upgrade na kopii sklepu z 1.5 do 1.6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted June 4, 2014 Share Posted June 4, 2014 Dokładnie upgrade załatwi problem. Tylko najpierw zrób sobie kopię całego sklepu bazy danych jaki plików. Ja robiłem taką aktualizacje i od strony admina było ok gorzej z frontendem ale do ogarnięcia to jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 felek Posted June 4, 2014 Author Share Posted June 4, 2014 No chyba będę musiał gdzieś testowo zainstalować sobie stary 1.5 zrobić aktualizacje 1.6 i czyste produkty przenieść w phpMyAdmin Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 selljus.pl Posted June 5, 2014 Share Posted June 5, 2014 No chyba będę musiał gdzieś testowo zainstalować sobie stary 1.5 zrobić aktualizacje 1.6 i czyste produkty przenieść w phpMyAdmin Najlepiej na wstępie wykonać kopie sklepu i przeprowadzić na niej aktualizację. "i czyste produkty przenieść w phpMyAdmin ?" .. nie trzeba przenosić produktów za pomocą phpMyAdmin... poza tym jest to problematyczne rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 miki22 Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 Najlepiej na wstępie wykonać kopie sklepu i przeprowadzić na niej aktualizację. "i czyste produkty przenieść w phpMyAdmin ?" .. nie trzeba przenosić produktów za pomocą phpMyAdmin... poza tym jest to problematyczne rozwiązanie. Ja mam obecnie podobny przypadek. Mam kopię sklepu, dla której chcę zrobić 1 Click Upgrade, ale skryp w trakcie pracy zgłasza błąd i próbuje przywrócić sklep z backupu, co prowadzi do jego całkowitego uszkadza. Tzn. logowanie na dane pracownnika do panelu admina daje:Access denied. Obecnie testowałem użycie Webservice API, ale mam problem z przepisaniem ID, np. dla produktu z jednego sklepu do drugiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
felek
Witam,
Mam takie pytanie mam sklep w wersji 1.5.x .
Chcę przenieść produkty,atrybuty,kategorie, na 1.6
Czy baza danych w sensie struktura 1.5 jest taka sama jak 1.6 ?? abym w phpmyadmin spokojnie sobie wyeksportował i potem wrzucił na bazę 1.6 ?
Dodatkowo jakie miały by być to tabele ?
Jakieś poza tymi ?
Np nie wiem w jakiej będą tagi, vat ?
pod pojęciem xxxx rozumiem wszystkie również z tym prefiksem...
Dodatkowo czy kolejność importu do bazy ma znaczenie ? czy najlepiej wszystkie na raz ?
Pozdrawiam
8 answers to this question
Recommended Posts