Martin-WulkSoft Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 Cześć Może to głupie pytanie ale nie daje Mi to spokoju, szukałem wszędzie ale nie mogłem znaleźć dlaczego w nie których zapytaniach pola tabel jak i tabele są otoczone dwoma górnymi przecinkami ? Jak w zapytaniu poniżej czerwone górne przecinki CREATE TABLE IF NOT EXISTS `'._DB_PREFIX_.'cms_block`( `id_cms_block` int(10) unsigned NOT NULL auto_increment, `id_cms_category `int(10) unsigned NOT NULL, `location` tinyint(1) unsigned NOT NULL, `position` int(10) unsigned NOT NULL default \'0\', `display_store` tinyint(1) unsigned NOT NULL default \'1\', PRIMARY KEY (`id_cms_block`) ) ENGINE='._MYSQL_ENGINE_.' DEFAULT CHARSET=utf8'; Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 najprościej będzie powiedzieć: bo ktoś miał takie "widzimisię" tworząc zapytanie zapytania można tworzyć zarówno bez odwróconych apostrofów jak i z odwróconymi apostrofami, to co ujęte w odwrócony apostrof będzie potraktowane jak nazwa kolumny / tabeli dlaczego je stosować? ano dlatego, że np. gdy nasza kolumna będzie miała np. nazwę ORDER, sql może ją potraktować jako polecenie (ORDER to polecenie w języku sql). Gdy w zapytaniu skorzystamy z 'order' mysql potraktuje to jako nazwę, nie jako polecenie. te odwrócone apostrofy nie są konieczne, ale warto z nich korzystać, własnie na wszelki wypadek, gdyby nazwa jakieś tabeli bądź kolumny brzmiała jak polecenie sql'a. to dobra praktyka, ale nie jest niezbędna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin-WulkSoft Posted June 1, 2014 Author Share Posted June 1, 2014 Niby taki szczegół, a jak później mógłby bardzo utrudnić życie . Dzięki z informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts