imogen Posted May 27, 2014 Share Posted May 27, 2014 Witam Chciałbym połączyc sklepy (1.6 i 1.6) tzn. 1 oraz 2 sklep posiadają produkty lecz są zaupełnie inne. Czy jest szansa aby przenieść produkty z 1 na 2 sklep (kategorie, opisy itd) nie usuwająć produktów z 2 sklepu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
selljus.pl Posted May 28, 2014 Share Posted May 28, 2014 Oczywiście, należy skopiować bazę z jednego sklepu do drugiego zmieniają adresy URL, które będą inne dla drugiego sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted May 29, 2014 Author Share Posted May 29, 2014 prosiłabym o wskazówkę: Exportowałam poszczegółne części bazy danych z 1 sklepu: ps_category, ps_images, ps_product i tym podobne. Próbowałam w 2 sklepie importować baze z 1 sklepu niestety wystąpił błąd: #1062 - Powtórzone wyst?pienie '1' dla klucza 'PRIMARY' Prosze o radę w czym tkwi problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 29, 2014 Share Posted May 29, 2014 nie da się połączyć sklepów od tak kopiując baze z jednej do drugiej cała konfiguracja jednego sklepu zostanie zastąpiona drugą ponad to produkty kategorie i inne elementy mogą mieć taki sam numer ID (w tym przypadku komunikat jasno o tym mówi), bazy danych nie mogą przechowywać dwóch i więcej elementów o takim samym id w ramach jednej tabeli. łączenie sklepów przez zwykły export import danych nie wchodzi w grę, absolutnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted May 29, 2014 Author Share Posted May 29, 2014 ok a jak w miarę szybko przenieść produkty z jednego na drugi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted May 29, 2014 Share Posted May 29, 2014 wyeksportować do csv, zmienić id na takie aby się nie pokrywały jeżeli interesująCię też kategorie - trzeba zrobić tak samo, zmienić id aby się nie pokrywały dodatkowo zmiana połączeń produktów z kategoriami (id też musimy pozmieniać). dopiero tak przygotowany csv zaimportować do nowego sklepu. jeżeli chcesz również zdjęcia - jak wyżej, tylko operujesz na plikach, jak produktów jest kilkaset, a typów zdjęć np. 4 to musisz ręcznie zmienić nazwy dla WSZYSTKICH zdjęć generalnie to słabo to widzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted May 30, 2014 Author Share Posted May 30, 2014 mam tych produktów ok 50 więc chyba ręcznie wysztko zrobię Tak czy inaczej wielkie dzięki za wskazówki na pewno w przyszłości sie przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
JSZD Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Witam Chciałbym przenieść ze sklepu PS 1.6.0.6 klientów i zamówieniaa do sklepu 1.6.0.11. Są to te same sklepy ale w pewnym momencie została stworzona nowa kopia sklepu, zaktualizowano do 1.6.0.11 i od tamtego czasu w starej wersji składane były zamówienia. Teraz chciałbym uruchomić tę nową wersję ale z aktualną bazą klientów i zamowien Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Moduł aktualizacji dla 1.6.0.6 > 1.6.0.11 Nie wiem dokładnie czy coś czasem się nie zmieniło w strukturze bazy w nowszej wersji także samo przeniesienie bazy może powodować błędy jeżeli wersje skryptu są inne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JSZD Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Pytanie jak to zrobić, da się jakoś w panelu administracyjnym PS ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JSZD Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 moge zaktualizować sklep ktory jest na 1.6.0.6 do wersji 16.0.11 tylko które tabele podmienić aby przenieść klientów (ich hasła), zamówienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 ps_customer ale do tego coś tam pewnie jeszcze dojdzie. Niestety nie mam obecnie możliwości sprawdzić które dokładnie tabele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 tylko które tabele podmienić aby przenieść klientów (ich hasła), zamówienia Napewno ten manewr nie przejdzie. Hasło klienta w preście jest składanką RIJNDAEL_KEY z settings.inc.php z hasłem klienta, a całość jest zszyfrowana algorytmem MD5. W związku z tym, że w każdej z instalacji presty masz inny RIJNDAEL_KEY, hasła przeniesione z bazy danych napewno nie będą prawidłowe w drugiej instalacji presty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 (edited) No tak ale przecież użytkownicy mogą przywrócić swoje hasła/założyć nowe. Edited February 20, 2015 by krzysiuus (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 No tak ale przecież użytkownicy mogą przywrócić swoje hasła/założyć nowe. To i owszem, ale wymaga to poinformowania klientów o tym fakcie, bo będą klepać i klepać stare hasło, a tu lipa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JSZD Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 W moim przypadku sklep powstal przez skopiowane całego folder, utworzenie kopii bazy, zainstalowaniu na innej domenie.Nastepnie za pomocą aktualizacji 1 klik podniosłem wersję do 1.6.011. Zainstalowałem nowy szablonTeraz sklep w wersji 1.6.011 chcialbym zainstalowac już na docelowej domenie ale uzupełnić brakujące zamówienia i klientówktóre doszły w miedzyczasie w sklepie 1.6.0.6. Chcialem ten pierwszy sklep podniesc do wersji 1.6.011 i przenieść tabele do drugiego sklepu.CZy w tym przypadku mamy sytuację nowej instalacji o której piszecie? i Faktycznie hasła nie będą działały. Mogę to jakośc sprawdzićnim zaczne nadpisywać tabele ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 W moim przypadku sklep powstal przez skopiowane całego folder, utworzenie kopii bazy, zainstalowaniu na innej domenie. Czyli nie robiłeś nowej instalacji, a jedynie kopię jednej presty na inną domenę. W tym przypadku możesz przenosić dane klientów, bo w obu prestach masz identyczne klucze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JSZD Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Czyli nie robiłeś nowej instalacji, a jedynie kopię jednej presty na inną domenę. W tym przypadku możesz przenosić dane klientów, bo w obu prestach masz identyczne klucze. Dzięki , podpowiesz mi które tabele napisać aby przenieść klientów i zamówienia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts