Jump to content
  • 0

Zmiana domeny

Qboleza

Question

Witam, chciałem zmienić adres sklepu na inny.

Szukałem już informacji na ten temat ale nigdzie nie ma jakieś instrukcji od początku,

każdy temat jaki się zaczyna z przenoszeniem to problemy które występują już w trakcie przenoszenia.

Czy może ktoś napisać jak wygląda cały proces zmiany adresu ze szczegółami?

Serwer pozostaje ten sam, domena wykupiona jest również na tym samym hostingu.

Pozdrawiam.

26 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Nie konkretnie rozumiem Twoje zapytanie ale jeżeli chcesz zmienić adres sklepu to możesz zrobić to w zakładce

PREFERENCJE > SEO & URL lub też w bazie danych w tabeli ps_shop_url ( czasami po przeniesieniu trzeba zmienić to ręcznie )

Tak jak widzisz na rysunku poniżej:

DOMENA SKLEPU -> Tutaj wpisujesz swoją domenę

DOMENA SSL -> to wiadomo

URI BAZOWY -> Nazwa katalogu w którym znajduje się sklep ( czasami trzeba wpisać ponieważ rozjeżdża się sklep od frontu jak o od back office) np.sklep

Te same czynności możesz wykonać w bazie danych ręcznie :

Edytujesz tam w tabeli ps_shop_url kolumny :

domain, domanin_sll,phisical_uri

Myślę, że dobrze odebrałem Twój post i powinno działać. Kwestią też może być serwer . . .

Pamiętaj też żeby na nowo wygenerować plik robots :D

post-735577-0-06803500-1401102348_thumb.jpg

post-735577-0-39695300-1401103185_thumb.png

Edited by RSI-SHOP (see edit history)

• 0

Ja też mam problem jeśli wpiszę w panelu Preferencje -> SEO & URL 

tam jest opcja USTAW URL SKLEPU

mam tak

Domena sklepu www.moj_sklep.pl

Domena SSL www.moj_sklep.pl

URL bazowy /sklep/

Strona to www.moj_sklep.pl/sklep/

A ja chcę zmienić na inny adres na www.nowysklep.pl

bez przekierowania /sklep/ tylko sam adres www.nowysklep.pl

Jak zmieniam to strona zostanie rozjechana i bez stylu CSS

rYcjIu.jpg

Jak to zrobić żeby nie było problemu po zmianie nowego adresu

Nie mógie o przeniesieniu na inny serwer tylko nazwa adresu 

Jak wpisuję nowy adres to przechodzi do domyślnej strony 

• 0

Ja też mam problem jeśli wpiszę w panelu Preferencje -> SEO & URL 

tam jest opcja USTAW URL SKLEPU

mam tak

Domena sklepu www.moj_sklep.pl

Domena SSL www.moj_sklep.pl

URL bazowy /sklep/

Strona to www.moj_sklep.pl/sklep/

A ja chcę zmienić na inny adres na www.nowysklep.pl

bez przekierowania /sklep/ tylko sam adres www.nowysklep.pl

Jak zmieniam to strona zostanie rozjechana i bez stylu CSS

rYcjIu.jpg

Jak to zrobić żeby nie było problemu po zmianie nowego adresu

Nie mógie o przeniesieniu na inny serwer tylko nazwa adresu 

Jak wpisuję nowy adres to przechodzi do domyślnej strony 

A mozesz zajrzeć do pliku config/settings.inc.php ? i zobaczyć jaki masz wpis  w : define('_PS_DIRECTORY_', '/'); ??

sam ukosnik oznacza skierowanie na public_html pozostałe na katalog.

Zajrzyj do bazy danych bo czasami nie chce się zmieniać z poziomu admina : tabela : ps_shop_url

Kolejna sprawa jaki hosting ?

Zwórć uwagę też na plik .htaccess - on też może generować błędy.

• 0

Nie mam tego wpisu define('_PS_DIRECTORY_','/) ;/

ale widzę ze jest 

define('_DB_SERVER_', 'nasz_sklep.pl');

czy tu mogę zmienić na nowysklep ?

mam hosting home i home nie chce dać mi hasło do phpmyadmin :( żeby zmienić w ps_shop_url

w pliku .htaccess to

Nie wiem czy to ten plik czy nie 

# ~~start~~ Do not remove this comment, Prestashop will keep automatically the code outside this comment when .htaccess will be generated again
# .htaccess automaticaly generated by PrestaShop e-commerce open-source solution

<IfModule mod_rewrite.c>
<IfModule mod_env.c>
SetEnv HTTP_MOD_REWRITE On
</IfModule>

RewriteEngine on
RewriteRule . - [E=REWRITEBASE:/sklep/]
RewriteRule ^api/?(.*)$ %{ENV:REWRITEBASE}webservice/dispatcher.php?url=$1 [QSA,L]

# Images
RewriteRule ^([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$1$2$3.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$1$2$3$4.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$1$2$3$4$5.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$1$2$3$4$5$6.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$1$2$3$4$5$6$7.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$1$2$3$4$5$6$7$8.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$7/$1$2$3$4$5$6$7$8$9.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$7/$8/$1$2$3$4$5$6$7$8$9$10.jpg [L]
RewriteRule ^c/([0-9]+)(\-[\.*_a-zA-Z0-9-]*)(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/c/$1$2$3.jpg [L]
RewriteRule ^c/([a-zA-Z_-]+)(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/c/$1$2.jpg [L]
# AlphaImageLoader for IE and fancybox
RewriteRule ^images_ie/?([^/]+)\.(jpe?g|png|gif)$ js/jquery/plugins/fancybox/images/$1.$2 [L]

# Dispatcher
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^.*$ - [NC,L]
RewriteRule ^.*$ %{ENV:REWRITEBASE}index.php [NC,L]
</IfModule>

AddType application/vnd.ms-fontobject .eot
AddType font/ttf .ttf
AddType font/otf .otf
AddType application/x-font-woff .woff

#If rewrite mod isn't enabled
ErrorDocument 404 /sklep/index.php?controller=404

# ~~end~~ Do not remove this comment, Prestashop will keep automatically the code outside this comment when .htaccess will be generated again

• 0

ale widzę ze jest 

mam hosting home i home nie chce dać mi hasło do phpmyadmin :( żeby zmienić w ps_shop_url

w pliku .htaccess to

# ~~start~~ Do not remove this comment, Prestashop will keep automatically the code outside this comment when .htaccess will be generated again
# .htaccess automaticaly generated by PrestaShop e-commerce open-source solution

<IfModule mod_rewrite.c>
<IfModule mod_env.c>
</IfModule>

RewriteEngine on
RewriteRule ^api/?(.*)$ %{ENV:REWRITEBASE}webservice/dispatcher.php?url=$1 [QSA,L]

# Images
RewriteRule ^([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$1$2$3.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$1$2$3$4.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$1$2$3$4$5.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$1$2$3$4$5$6.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$1$2$3$4$5$6$7.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$1$2$3$4$5$6$7$8.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$7/$1$2$3$4$5$6$7$8$9.jpg [L]
RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$7/$8/$1$2$3$4$5$6$7$8$9$10.jpg [L]
RewriteRule ^c/([0-9]+)(\-[\.*_a-zA-Z0-9-]*)(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/c/$1$2$3.jpg [L]
RewriteRule ^c/([a-zA-Z_-]+)(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/c/$1$2.jpg [L]
RewriteRule ^images_ie/?([^/]+)\.(jpe?g|png|gif)$ js/jquery/plugins/fancybox/images/$1.$2 [L]

# Dispatcher
</IfModule>

AddType font/ttf .ttf
AddType font/otf .otf

# ~~end~~ Do not remove this comment, Prestashop will keep automatically the code outside this comment when .htaccess will be generated again

Jeżeli jest to home.pl proszę zapoznaj się z tym tematem : http://www.prestashop.com/forums/topic/331640-serwer-homepl-problemy-z-prestashop-rozjechany-szablon/

Jak nie pomoże - pisz będziemy szukać rozwiązania. :)

• 0

ale widzę ze jest 

w pliku .htaccess to

<IfModule mod_rewrite.c>
<IfModule mod_env.c>
</IfModule>

RewriteEngine on

# Images

# Dispatcher
</IfModule>

AddType font/ttf .ttf
AddType font/otf .otf

Wpis : define('_DB_SERVER_', 'nasz_sklep.pl'); to jest nazwa serwera baz danych - w tym miejscu jest podawany adres do bazy danych potem jest user, nazwa bazy i hasło.

Tam nie zalecam modyfikować.

• 0

To nie to, mam dobrze i jest ustawione ale jak zmieniam nazwe adresu to wywala 

Własnie zobaczyłem ze jakie mam hasło do sql mam dostep do phpmyadmin

Jakie polecenie mam wpisać zeby zmienic nazwe adresu mam tak

2tKuwl.jpg

Tutaj mam zmienć nazwe adresu czy co?

• 0

W pliku .htaccess wciąż masz przekierowanie na folder /sklep/  :(  - wygeneruj ponownie ten plik  ;) (np, na chwilę wyłącz i ponownie włącz optymalizację apache). 

Jeżeli sklep nadal jest na tym samym serwerze i korzysta z tej samej bazy danych to nic nie musisz zmieniać w pliku config/set....php - zmiany wystarczy dokonać tylko w zakładce sklepu SEO i url... i ponownie wygenerować ".htaccess".

• 0

W jaki sposób mam generować .htaccess ??

Np. w zakładce Zaawansowane>wydajność wyłącz na chwilę "optymalizacja Apache" - kliknij zapisz po czym ponownie włącz tę funkcję i kliknij "zapisz" - sklep po każdej takiej czynności automatycznie generuje nowy plik...

• 0

Nie wiem czy dobrze rozumiem jak przenosisz ten sklep???

Jeżeli przenosisz sklep do innej domeny, a faktycznie pliki sklepu znajdują się w folderze /sklep/ musisz również zmienić ustawienia tej nowej dumeny.

Musisz edytować ustawienia tej domeny i ustawić jej przekierowanie na folder, w którym znajdują się pliki sklepu - w tym przypadku /sklep

• 0

A może utworzę nowy katalog i przeniosę pliki do nowego utworzonego katalogu 

Albo korzystać z programu przenoszenie z katalogu do innego katalogu tez bedzie działać czy to nie ma znaczenia ?

To raczej niczego nie zmieni  :( - pliki będą takie same.

Sprawdź jeszcze raz czy prawidłowo zmieniłeś treść w plikach ".htaccess" i czy w obydwu folderach: (themes i modules).

Możesz jeszcze spróbować "odpiąć" starą domenę od tego folderu /sklep/ - u nich różnie to bywa, ale spróbować nie zaszkodzi.

Dodatkowo sprawdź czy nie masz włączonych statystyk w home - jeśli tak, wyłącz je...

• 0

w plikach mam sam pokaze 

W modules mam tak
<Files ~ "\.tpl$">
Deny from all
</Files> 

A w themes
<Files ~ "\.tpl$">
Deny from all
</Files>

Chcę przenieść do drugiego katalogu na ten sam hosting home i nie wiem czy to sie zmieni ale warto spróbowac :)
Może zapytam w home czy mam wyłączone czy nie 

• 0

Stary - jeżeli jest się laikiem i niewie się co jest grane a zabiera się za rzeczy o których nie ma się zielonego pojęcia to nikt Ci w niczym nie pomoże jedynie co może Tobie pomóc to ta instrukcja http://doc.prestashop.com/display/PS16/PrestaShop+1.6+documentation

Wszystko jest w niej schludnie opisane - na temat - wyjaśnia co to jest kanoniczyny URL, co to jest .htaccess , jak go generować , jak zmienić domenę w seo& url - Są w niej wszystkie informacje które napewno Ci się przydadzą oraz wprowadzą w świat PrestaShop ! Bo pytania zadają tylko dzieci :)

Pozdrawiam