Jump to content
  • 0

Jak rozróżnić towar "Oczekujący na dostawę" od towaru "Tylko na zamówienie"

gregoryk55

Question

Witam,

Czy jest sposób na rozróżnienie na listach produktów i stronach z produktami towarów, których zabrakło i "Oczekują na dostawę" od takich, które są tylko "Na zamówienie". 

W obu przypadkach brak towaru w sklepie, zamawianie jest niemożliwe.

(chyba, że właśnie można coś pokombinować)

Kombinowałem trochę z tłumaczeniem, ale na razie nie uzyskałem zadowalającego efektu.

Uściślając... dany produkt występuje w różnych wielkościach i jedna z tych wielkości/kombinacji (tak wprowadziłem produkty) ma być dostępna tylko na zamówienie.

Pozdrawiam

Edited by gregoryk55 (see edit history)

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Z tego co zrozumiałem z wypowiedzi kolegi, to chce on mieć dwa statusy dla zapasu zerowego.

1. Zapas zerowy produktu bo go nie ma i nie można go zamawiać bo go po prostu nie ma :)

2. I zapas zerowy produktu bo go nie ma, ale można go zamawiać bo jest na specjalne zamówienie i można go dostarczyć.

Kolega korzysta z atrybutów i chce mieć taką opcję dostępną dla zapasu danej kombinacji atrybutów.

W standardzie presty tego nie ma. Więc trzeba by wykonać modyfikację i to dość sporą.

• 0

Szanowny kolego Yabber i kolego vekia ;)

Wracają mi Panowie wiarę w moje zmysły. Zaczynałem już wątpić czy mój problem jest problemem.

Tak jak kolega Yabber wspomniał zapas zerowy dla jednej z kombinacji danego produktu ( przy czym jest są to kombinacje, gdzie zmienia się tylko wartość jednego atrybutu) oznacza ,iż jest to towar na specjalne zamówienie a dla pozostałych kombinacji danego produktu zapas zerowy oznacza, iż towar w danej chwili jest wyprzedany i oczekuje na dostawę.

Co do oznaczania w backoffice produktów czekających na dostawę to zmodyfikowałem lekko napis wyświetlający się przy zapasie zerowym danej kombinacji (modyfikacja tłumaczenia) - to na stronie danego produktu.

A na stronie z listą produktów wszystko jest ok. Jeśli nie ma żadnej z kombinacji danego produktu to wyświetla się oryginalny napis "Oczekiwanie na dostawę". Jeśli zaś jest dostępna chociaż jedna z kombinacji to wyświetla się oryginalny napis "Dostępny". Taki układ jak najbardziej mi odpowiada.

Teraz widzę ,iż zagalopowałem się lekko w opisie problemu w pierwszym poście... lista produktów działa domyślnie tak jak tego potrzebuję. Problem mam tylko ze zmiana opisu w przypadku zapasu zerowego dla jednej z kombinacji produktu (przypadek 2 opisany przez kolegę Yabber'a).

Z chęcią oddałbym sprawę sklepu w fachowe ręce.... niestety finansowo nie dam rady (jeszcze czeka mnie sprawa modyfikacji wyglądu). 

Mam pomysł jak to ominąć, ale nie chciałbym rezygnować z wykorzystywania kombinacji.

Pozdrawiam 

• 0

Tu jest właśnie pies pogrzebany, że tekst statusu jest niezależny od kombinacji atrybutów :(

Może być tylko indywidualny dla każdego produktu.

W zaawansowanym zarządzaniu stanami magazynowymi też nie ma takiej opcji.

• 0

A może by dodać pole w tabeli ps_product_attribute_combinations, dodać pole w formularzu z ustawieniem wartości, które byłoby typu boolean i przechowywałoby dostępność na zamówienie, a następnie zrobić if'a w .tpl
{if $zmienna == '1'}

Produkt dostępny na zamówienie
{/if}

To chyba najprostsze rozwiązanie

• 0

Czyli tak jak przepowiedział kolega Yabber... modyfikacja bazy, modyfikacja .tpl'a odpowiadającego za listę produktów (przypadek gdy produkt nie ma kombinacji a jest tylko na zamówienie) oraz za sam produkt. Modyfikacja backoffice'a (albo działanie na bazie). ;/

• 0

Wpadłem na pewien pomysł. Czy ktoś bardziej doświadczony móglby go ocenić?

Czy dla celów wyżej opisywanych można by wykorzystać wartość ujemną ilości danego produktu, opcjonalnie jakąś określoną wartość ujemną (np. -999). Dla tej wartośći w product.tpl generowałby się inny opis (tzn. "produkt na zamówienie" i ukrywany bylby przycisk dodaj do koszyka). Unikałoby się tworzenia dodatkowej zmiennej w bazie danych. Oczywiście zamawianie przy stanie zerowym jest niemożliwe.

• 0

Istotnie ta kwestia może została przeze mnie niezbyt jasno przedstawiona.

"Produkt na zamówienie" oznacza konieczność kontaktu telefonicznego lub mailowego.

Tak więc może zamiast zmodyfikowanego opisu musiałbym umieścić przy takim produkcie przycisk odsyłający do strony CMS z opisem procedury zamawiania lub/i jakimś formularzem.

Edited by gregoryk55 (see edit history)

• 0

Ma to sens

{if {$product.quanity} == '-999'}

Produkt dostępny tylko na zamówienie - link do formularza kontaktowego albo coś
{/if}

I wstawiasz to w pętli foreach w pliku product-list.tpl w miejscu gdzie masz standartowo button dodaj do koszyka

Edited by satania (see edit history)

• 0

Mam ten sam problem co gregoryk55, czyli:

- niektóre kombinacje gdy stan magazynu zejdzie do 0 nie można zamówić i wyświetlana jest standardowa informacja + włączona data dostępności,

- a dla wybranych kombinacji chciałbym, aby był stan 0, ale komunikat informował, że ten produkt jest tylko na specjalne zamówienie.

Idąc za sugestią przygotowałem kod i wkleiłem w szablon product.tpl

{if $product->quantity == -999}Produkt dostępny tylko na zamówienie - prosimy o kontakt telefoniczny lub email, aby omówić szczegóły zamówienia.{/if}

Dałem go zaraz nad <!-- Out of stock hook -->

Zmieniłem jednej kombinacji ilość na -999

Niestety, komunikat nie jest wyświetlany.

Może ktoś ma pomysł jak to zmusić do działania?