Jump to content
  • 0

Dwie wersje językowe (Prestashop 1.6)

brando007

Question

Witam,

Mam w swoim sklepie zainstalowane dwie wersje językowe: polski i niemiecki. Język polski ma być domyślnym językiem panelu administratora, więc ustawiłem to w zakładce Administracja -> Pracownicy dla odpowiedniego użytkownika. I to działa. Z kolei domyślnym językiem sklepu ma być język niemiecki, więc ustawiłem w zakładce Lokalizacja -> Lokalizacja język niemiecki, kraj, odpowiednią walutę i strefę czasu. Jednak, gdy wchodzę do sklepu nadal domyślnie przekierowuje mnie na polską wersję. Spróbowałem również zedytować plik .htaccess. Dodałem linijkę RewriteRule http://strona.pl/pl/ http://strona.pl/de/ [R=301,L] (RewriteEngine on już było). I to działało, ale tylko na jednej przeglądarce - Firefoxie, a na reszcie przeglądarek wyskakiwał błąd o pętli przekierowań (mniej więcej tak). Co robię źle?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,

brando007

Edited by brando007 (see edit history)

5 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Mam w swoim sklepie zainstalowane dwie wersje językowe: polski i angielski.

Z kolei domyślnym językiem sklepu ma być język niemiecki, więc ustawiłem w zakładce Lokalizacja -> Lokalizacja język niemiecki.

Nic z tego nie rozumiem :(

Skoro masz zainstalowane tylko języki polski i angielski to skąd ma się w sklepie brać język niemiecki?

• 0

To jaki język włączy presta klientowi po stronie front office zależy od ustawień preferencji językowych w przeglądarce klienta.

Jeśli klient w przeglądarce ustawi sobie preferowany język chiński, a presta nie ma zainstalowanego chińskiego, to wyświetli mu według ustawień z konfiguracji, czyli niemiecki.

Ty w przeglądarce masz ustawiony polski i presta ma zainstalowany polski, to dla Twojej wygody wyświetla Ci sklep po polsku.

Zmień ustawienia języka w swojej przeglądarce na niemiecki i zobaczysz efekt.

• 0

Ok, widzę efekt. Ale co jeżeli chce zrobić tak, aby bez względu na ustawienie języka w przeglądarce zawsze sklep wyświetlał się w języku niemieckim. Tak jak pisałem próbowałem to zrobić tymi przekierowaniami w pliku .htaccess, ale działało to tylko w Firefoxie.