szkut Posted May 4, 2014 Share Posted May 4, 2014 Witam, Chciałbym edytować swoje strony cms, ale z poziomu plików html oraz css, a nie z poziomu presty. Które pliki odpowiadają za dodane przezemnie strony cms? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted May 4, 2014 Share Posted May 4, 2014 (edited) Takie informacje nie są zapisywane w żadnych plikach. Strony cms generowane są do bazy danych a potem odpowiednio z niej przetwarzane na postać HTML którą widzisz w przeglądarce. To nie jest statyczna strona którą otworzysz w programie do edycji stron. Edited May 4, 2014 by mroczus87 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 4, 2014 Share Posted May 4, 2014 ewentualnie możesz podłubać w cms.tpl który znajduje sie w katalogu z szablonem szablon ten wyświetla dane z bazy, ale można trochę pokombinować np. zmienić układ wyświetlania, szerokości bloków etc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 szkut Posted May 5, 2014 Author Share Posted May 5, 2014 chciałbym pobawić się prostymi rzeczami - takimi jak zmiana czcionki, marginesy, rozmiar czcionki oraz nagłówka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 W edytorze WYSIWYG masz takie opcje Bez problemu powinno działać - jeżeli chcesz mieć własne formatowania stwórz swój unikalny szablon css i korzystaj z klas które w nim ustaliłeś wykorzystując w edytorze WYSIWYG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 szkut Posted May 5, 2014 Author Share Posted May 5, 2014 Proszę zerknąć a adress: http://www.kuguar.pl/content/6-jakie-buty-narciarskie-wybrac Owszem czcionki, rozmiary itp to nie problemu, ale nie potrafię ustawić marginesu do okoła tekstu. Proszę podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 Kwestia kombinacji jak i znajomości CSS Czy chodzi Ci o takie coś ?? W tym przypadku masz tekst odsunięty po 20px z lewej i prawej strony na załączniku pokazałem jak to można zrobić. Edytujesz po prostu style CSS Znajdź w swoim edytorze ikonę odpowiadającą 4 rzędowi i pierwszej ikonie w nim kliknij na nią i przejdź do zakładki Pudło (Box) i tam masz opcję Margines - ustal sobie wg. uznania dolny górny jak tam chcesz. Myślę, że o to Ci chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 obawiam się, że w prestashop 1.6 tych funkcji nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 szkut Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 (edited) Bardzo dziękuję za podpowiedź- tylko, że jest pewien problem, nie posiadam tak jak na twoim screenie 3go i 4go wiersza poleceń w WYSIWYG. Przynajmniej jest edytor html, więc mogę spróbować swoich sił. presta 1.5.6.2 Jeżeli dobrze pamiętam - to aby w ogóle mi się pojawiło WYSIWY musiałem na serwerze ustawić cały folder odpowiadający z JavaScript (chyba się nazywał jc) ustawić CHMOD 755. Być może coś ominąłem w tym folderze. Chyba, że posiadacie wiedzę na temat, które dokładnie pliki za to odpowiadają i zmienię dla nich CHMOD. Edited May 6, 2014 by szkut (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 nie masz 3 i 4 linii + dodatkowych opcji prawdopodobnie dlatego, bo nie masz rozszerzonej wersji edytora tak jak mroczus http://mypresta.eu/en/art/know-how/tinymce-editor-full-options-all-html-tags.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 szkut Posted May 6, 2014 Author Share Posted May 6, 2014 Gra - dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Zapomniałem właśnie tego dopisać Żebyś rozszerzył sobie edytor Ale Vekia już mnie poprawił Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 szkut Posted May 14, 2014 Author Share Posted May 14, 2014 (edited) dzięki za ułatwienie mi pracy narzędziem WYSIWY - ułatwiło mi to duzo pracę jeżeli chodzi o szybkie pisanie artykułów, ale jako, że aktualnie próbuję się czegoś nauczyć na temat html oraz css wpadłem na genialny (przynajmniej dla mojego poziomu) pomysł. Jedną z możliwości WYSIWY to wyświetlene okna z czystym kodem html, który można edytować. Pomyślałem, to dlaczego niemożna było by tam napisać jakąś prostą z punktu widzenia schematyki stronę i osadzić jakiś styl css. Niby spoko - działa, ale dodając reguły css ingerują one nie tylko w kolumnę w której wyświetlana jest zawartość strony cms, ale ingerują one na całą stronę. Proszę zerknąć: http://www.kuguar.pl/content/15-jak-dobrac-rozmiar-ramy - tutaj kombinuje, metodą prób i błędów. Widać zmiany w czcionki lewej kolumnie, pasku i stopce. http://www.kuguar.pl/content/7-jak-dobrac-narty - tutaj nic nie tykałem. Strona 100% napisana za pomocą WYSIWY. Banał ten napisałem dziś wieczorem: <html> <head> <style> /* arkusz stulu */ article { font-family: Verdena, sans-serif; font-size: 100%; line-height: 100%; } h1 { font-size: 2em; } strong { font-size: 1.6em; } p, ul, table { font-size: 1.2em; line-height: 1.6em; } </style> Zamiast article, wcześniej było body, ale pomyślałem, że ogólnie strona też ma już jakąś kaskadę, gdzie jest opisany body. To na chłopski rozum body zmieniłem na article oraz w html również. Proszę mi powiedzieć, czy jest jakiś sposób, abym mógł nadal uczyć się za pomocą takiej metody tak abym nieingerował w całą stronę (ucze się i rozbudowuję stronę jednocześnie). Zauważyłem, że WYSIWY gdy wstawia jakieś reguły css to wciska je z osobna do każdego elementu html, co chciałbym jednak uniknąć w kodach przezemnie pisanych. Edited May 14, 2014 by szkut (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 satania Posted May 14, 2014 Share Posted May 14, 2014 (edited) Dając nazwy typu h1 itd. wpływasz na układ całej strony. Może to zmodyfikować zmieniając nazwę na h1.articles. Nastepnie w miejscu gdzie chcesz swój nagłówek h1 robisz <h1 class="articles">Twój tekst</h1>. Tak samo z table itd. //ADD <html> <head> <style> /* arkusz stulu */ article.artykul { font-family: Verdena, sans-serif; font-size: 100%; line-height: 100%; } h1.artykul { font-size: 2em; } strong.artykul { font-size: 1.6em; } p.artykul, ul.artykul, table.artykul { font-size: 1.2em; line-height: 1.6em; } </style> Tak powinien wyglądać Twój kod. Następnie jak chcesz wykorzystać go np. w nagłówku typu h1 to wywołujesz: <h1 class="artykul">Coś tam</h1> Edited May 14, 2014 by satania (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Lampy stołowe Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Hej, a jakiego WYSIWIGA używasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 prestasho posiada tylko jeden edytor wysiwyg i jest to tinymce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Ciekawy temat ale chyba nie ten dział 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 szkut Posted May 16, 2014 Author Share Posted May 16, 2014 (edited) gra - dzięki Zdaję sobie sprawę, że nie jest to forum na temat css. Dlatego też nie chcę was tutaj wypytywać o nurtujące mnie pytania.Proszę o polecenie dobrego forum o tematyce css. Niemniej jednak coś mi się gryzie w tym moim dokształcaniu, a mianowicie: <style> /* arkusz stylu */ article.artykul { font-family: Verdena, sans-serif; font-size: 100%; line-height: 100%; margin: 20px; } h1.artykul { font-size: 2em; color: teal; } strong.artykul { font-size: 1.6em; } p.artykul, ul.artykul, table.artykul { font-size: 1.2em; line-height: 1.5em; } table.artykul { padding-top: 2em; padding-bottom: 2em; border: 1px solid grey; border-collapse: collapse; } table.artykul td, th { border: 1px solid grey; padding: 0.5em; text-align: center; } p#akapit { text-indent: 2em; } p.img { text-align: center; } </style> jak odpalam plik html w przeglądarce to tabele posiadają "padding", a na stronie cms w prestashop już nie. Gdzie może znajdować się konflikt? http://www.kuguar.pl/content/15-jak-dobrac-rozmiar-ramy Pozdrawiam, Paweł Edited May 16, 2014 by szkut (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
szkut
Witam,
Chciałbym edytować swoje strony cms, ale z poziomu plików html oraz css, a nie z poziomu presty. Które pliki odpowiadają za dodane przezemnie strony cms?
Pozdrawiam
17 answers to this question
Recommended Posts