Przemysław Suszek Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 Cześć, Postanowiłem nauczyć się modyfikować kod strony. Nie rozumiem dlaczego szablony strony składa się z domyślnego "default" oraz drugiego. Skąd wiadomo co jest pobierane i skąd. Jak się w tym odnaleźć. Obecnie jak mam coś zmodyfikować to pomagam sobie Firefox ale to chyba nie jest dobry sposób. Ponadto dzisiaj chciałem zmodyfikować kod żeby dla strony głównej (index) był div="a" a dla pozostałych div ="b". Zrobiłem to poprzez kod: {if $page_name == 'index'} <div id="center_column1" class="grid_5"> {else} <div id="center_column2" class="grid_5"> który znalazłem w Google. Czy jest jakaś dokumentacja. Szybkie HOW TO ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 Nie rozumiem dlaczego szablony strony składa się z domyślnego "default" oraz drugiego możesz nieco tę kwestię naświetlić? w prestashop możesz mieć X szablonow, to z którego korzytasz definiujesz w zakładce ustawienia > themes ( to tak apropo "Skąd wiadomo co jest pobierane i skąd") Obecnie jak mam coś zmodyfikować to pomagam sobie Firefox ale to chyba nie jest dobry sposób jedyny słuszny {if $page_name == 'index'} <div id="center_column1" class="grid_5"> {else} <div id="center_column2" class="grid_5"> zabrakło zamykającego {/if} Czy jest jakaś dokumentacja. Szybkie HOW TO ? dokumentacja odnośnie czego? kodu smarty? kodu php? styli css? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Suszek Posted April 24, 2014 Author Share Posted April 24, 2014 Jeżeli modyfikuje domyslny szablon to niektóre pliki css muszę modyfikować z szablonu default. Generalnie nie jest to prosty Worpress, w którym mam możliwość stworzenia sobie szablonu z głowy. Faktycznie brakuje zamknięcia {if} chociaż i tak działa. Chodzi mi o dokumentację dotycząca pisania szablonów, wtyczek ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted April 24, 2014 Share Posted April 24, 2014 Szablony: http://doc.prestashop.com/display/PS15/Designer+Guide Moduły: http://doc.prestashop.com/display/PS15/Developer+Guide Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 24, 2014 Share Posted April 24, 2014 Jeżeli modyfikuje domyslny szablon to niektóre pliki css muszę modyfikować z szablonu default. Generalnie nie jest to prosty Worpress, w którym mam możliwość stworzenia sobie szablonu z głowy. Faktycznie brakuje zamknięcia {if} chociaż i tak działa. Chodzi mi o dokumentację dotycząca pisania szablonów, wtyczek ? Pozdrawiam tak szczerze mówiąc to nie porównywałbym wordpressa do silnika sklepu. To kompletnie dwie różne rzeczy. Wordpress jest dziurawy jak ser, prestashop nie. Dlaczego? Właśnie z uwagi na zastosowane "sposoby" pisania kodu (najprościej rzecz ujmując) porównaj sobie: http://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-2337/product_id-4096/Wordpress-Wordpress.html http://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-8950/Prestashop.html Ponad to prestashop ma nieco większe możliwości personalizacji, z technicznego punktu widzenia, "można więcej". W prestashop, po zapoznaniu się ze smarty masz możliwość pisania kodu "z głowy". Dlatego ważne jest, aby nieco się rozeznać w smarty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Suszek Posted April 24, 2014 Author Share Posted April 24, 2014 Masz rację. Ale w przypadku PS jest duża bądź większa bariera wejścia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 24, 2014 Share Posted April 24, 2014 Masz rację. Ale w przypadku PS jest duża bądź większa bariera wejścia. znając smarty i idę programowania MVC jesteś w stanie ogarnac wszystko w parę dni w sumie największy problem jest z "ogarnięciem" co jest czym w prestashop, bo jak ktoś miał do czynienia z programowaniem - smarty nie będzie problemem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Suszek Posted April 24, 2014 Author Share Posted April 24, 2014 Zmodyfikowałem kod i leci wyjątek w logach: {if $page_name == 'index'} <div id="center_column" class="grid_5"> {else} <div id="center_column_sub_page" class="grid_5"> {/if} Poprawiłem zgodnie z Twoim poleceniem :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts