imogen Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 witam, mam pytananie moja "baza danych" (ok. 300 produktów) wielkość ok 46 Mb czy to nie jest duzo? ponieważ mam inne sklepy zainstalwane i ich baza dancyh jest znacznie mniejsza. Jak to wygląda u Was? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 pewnie masz dużo statystyk w tabelach zbierających statystyki. jeżeli tak - to nie jest dużo. jeżeli nie - to jest dużo i gdzieś zalegają "śmieci" Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted April 23, 2014 Author Share Posted April 23, 2014 a co z tym mogłabym zrobić? wyłączyć mduły (wszystkie statystyki itd) ? Wyczyścić baze danych (mam jakiś moduł co kiedys polecałeś) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 Pytanie tylko, czy zależy Ci na tych statystykach. BO jeżeli z nich korzystać, usunięcie tych danych sprawi, że przestaną działać. Czy są jakieś konkretne powody dla których chesz to usunąć? bo jeżeli ich nie ma - ja bym zostawił tak jak jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
presta4you.com Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 Moim zdaniem jeżeli przez wielkość bazy sklep nie chodzi wolno to nie musisz nic robić, ponieważ przy grzebaniu możesz coś przez przypadek popsuć, a statystyki jeżeli nie przeszkadzają to się zawsze mogą przydać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PMaster Posted April 23, 2014 Share Posted April 23, 2014 (edited) witam, mam pytananie moja "baza danych" (ok. 300 produktów) wielkość ok 46 Mb czy to nie jest duzo? ponieważ mam inne sklepy zainstalwane i ich baza dancyh jest znacznie mniejsza. Jak to wygląda u Was? Nie jest to dużo, ale po pewnym czasie te tabele statystyk zaczną się roooozrastać i zaczniesz notować 100,200,300...Mb i serwer na pewno zacznie zwalniać. Gdy zauważysz "zadyszkę" serwera - tutaj ( http://mypresta.eu/pl/moduly/administracja-sklepem/optymalizacja-bazy-danych.html ) jest moduł do czyszczenia tych tabel - całkowicie bezpieczny Edited April 23, 2014 by PMaster (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted April 24, 2014 Author Share Posted April 24, 2014 Dzięki wielkie za rady poczekam az serwer zacznie zwalniśc wtedy zacznę mysleć nad tym.. Pytałam poniewż mam inny sklep (takze ok. 300 produktow i cała baza ma rozmiar 20 mb) więc się zastanawiałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 27, 2014 Share Posted April 27, 2014 widocznie na tej preście masz większy ruch oby był jeszcze większy i oby baza spuchła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts