Jump to content
  • 0

korni

Question

Witam, 

Dziś się zorientowałem, że mam problem z domenami, A byłem przekonany, że presta sama dobrze je ustawi.

Jak kiedyś wspominałem, posiadam kilka sklepów. Każdy na domenie bez przedrostka "www". Jak wpiszę adres bez tego przedrostka to strona się wczytuje. Jak wpiszę z www, to zamiast danej strony wczytuje sklep główny. Wg przykładu poniżej to "sklep 1". Konfiguracje posiadam jak na zdjęciu:
Konfiguracja domen w homie jest ustawiona na przekierowanie z separacją katalogu i ustawiony katalog z instalacją presty. Hosting ten sam co domena. 
Byłem przekonany, że presta powinna sama ustawić poprawnie htaccess, więc co może być problemem?

73c9cad416e7cdfegen.jpg

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

a nie możesz w panelu hostingu ( o ile home ma taką opcję ) przekierować subdeomeny www.sklep.com na poprawny adres bez www ?

zwykle to łatwiejsze rozwiązanie sprawy i pozwala uniknąć ewentualnych problemów z grzebaniem w htaccess 

jeżeli nie masz takiej opcji, pozostaje zmodyfikowanie .htaccess samodzielnie

• 0

subdomeny po stronie homa mam ustawione:

nazwa: www.domena.com
typ rekordu: CNAME 
warość: domena.com

więc teoretycznie powinno działać, ale jednak nie trybi
Jak zmienie htaccess'a to presta mi czasem go nie nadpisze?
A z tym dodatkowym url'em, to nie będzie google traktować tego jako powielanie treści? Wolałbym bana nie dostać ;)

dadany jest jeszcze jeden url z subdomeną "www", póki co działa bez problemu. mam nadzieję, że nie wpłynie to niekorzystnie na indeks google ;]
Edited by korni (see edit history)