Jump to content
  • 0

Vekia ratuj !

mgmplay

Question

Witam

Mam następujący problem.

Próbowałem przekierować nowy sklep na domenę: domena.pl/sklep . Wcześniej sklep był w domenie głównej domena.pl .

Robiłem to wg. wskazówek na stronie, ale chyba coś poszło nie tak - niby prosta sprawa a kilka godzin i nie może wstać nowy sklep.

Obecnie przy próbie wejścia na domena.pl/sklep wyskakuje komunikat :

Chrome:

Ta strona internetowa zawiera pętlę przekierowań

Firefox:

Problem ten może się pojawić w wyniku zablokowania lub odrzucenia ciasteczek.

Próby włączania wyłączania URL nic nie dały.

Usunięty był plik htcaccess. ( wcześniej zapisany ) . Teraz po wrzuceniu tego pliku  spowrotem na serwer do domena.pl/sklep - nie ma efektów. Nie wczytuje się strona domena.pl/sklep - działa tylko panel admin.

Proszę o pomoc, bo obecenie jestem załamany, wielomiesięczna praca mam nadzieję, że nie pójdzie na marne, przez "głupią" próbę przeniesienia domeny.

38 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Witam

Zanim cokolwiek zrobię tym razem, wolę zapytać zatem podaje więcej danych:

1. Obecnie sklep działa na starej preście 1.3 ( pliki są na serwerze w katalogu głównym )

2. Nowa presta 1.5.5 jest w folderze /Sklep na tym samym serwerze

3. serwer nazwa.pl - tu oczywiście przy przekierowaniu domeny wywala wszystko, więc wcześniej należy wykonać przekierowanie zapewne w bazie

4. Nie chce nic naknocić w bazie, aby nie uwalić jednocześnie 2 sklepów naraz

5. Być może wystarczy zmienić tak jak pisałeś domene w bazie, ale jestem tępy w tym temacie więc zanim coś znów popsuje, proszę napisz jak "teściowej", w bazie mam obecnie ustawione tak ( ps_shop_url ):

- domain: www.domena.pl

-doain ssl : www.domena.pl

-physical_uri: /sklep/

Przypomne, że problem pojawił się po usunięciu htcaccess. - wylaczeniu URL w panelu admina, po powrocie do ustawień już nie wyświetla się obecnie www.domena.pl/sklep - działa tylko admin ( stary sklep na głównej domenie/katalogu działa )

Zależy mi aby finalnie wpisując główną domenę www.domena.pl przekierowywało na nowy sklep znajdujący się w folderze /sklep

Będę bardzo bardzo wdzięczny za uruchomienie tego przekierowania.

• 0

1. Obecnie sklep działa na starej preście 1.3 ( pliki są na serwerze w katalogu głównym )

2. Nowa presta 1.5.5 jest w folderze /Sklep na tym samym serwerze

Zależy mi aby finalnie wpisując główną domenę www.domena.pl przekierowywało na nowy sklep znajdujący się w folderze /sklep

Rozumiem, że już nie będziesz używac starej presty?

Czy nie prościej przypisać domenę do nowego folderu (z presta 1.5) i wygenerować od nowa plik? Czy masz cos innego na mysli?

• 0

Jeśli ta ruszy, starej używał nie będę.

Zrobię tak jak będzie najprościej. Tylko ktoś musi mnie pokierować, aby czegoś nie sknocić.

Przypisać domenę do nowego folderu tzn chodzi o przekierowanie na folder w konfiguracji mojego serwera ( activadmin ) ?

I jak dokładnie wygenerować ten plik od nowa - bo jeszcze mi się to nie udało wg wskazówek na tym forum.

• 0

utwórz plik ręcznie, nadaj mu uprawnienia 777 i zmień ustawienia w back office, wygeneruje sie na nowo

1. Utwórz plik recznie - znaczy htcaccess ? pusty ? i czy stary usunąć z serwera z folderu /sklep ?

1a. czy pliki w katalogu głównym nie przeszkadzają ? - nie mają w tej sytuacji żadnego znaczenia ?

2. Uprawnienia ( wow ) to rozumie

3. Ustawienia w backoffice ? chodzi o wyłączenie(zapisz) wlaczenie (zapisz) URL- preferencje->SEO,URL->Przyjazne adresy URL

Przepraszam za pewnie dla was banalne pytania, ale naprawdę nie chce już nic popsuć :)

• 0

jeżeli chciałbyś aby domena główna twojego sklepu wskazywała od razu na prestashop 1.5 czyli folder /sklep/ wystarczy przekierwać domenę na ten folder i w bazie danych zmienić adres strony .. to tyle presta ruszy :)

Jezeli nie to tak jak vekia napisał utwórz plik ręcznie nadaj mu uprawniana i wygeneruj plik od nowa w PA

Edited by imogen (see edit history)

• 0

jeżeli chciałbyś aby domena główna twojego sklepu wskazywała od razu na prestashop 1.5 czyli folder /sklep/ wystarczy przekierwać domenę na ten folder i w bazie danych zmienić adres strony .. to tyle presta ruszy :)

Jezeli nie to tak jak vekia napisał utwórz plik ręcznie nadaj mu uprawniana i wygeneruj plik od nowa w PA

Drodzy, dziękuję że chcecie mi pomóc. Rozumie, że dla Was jest to jasne jak wciśnięcie Power w komputerze, ale zadałem szczegółowe pytania, czy dobrze myślę, że o to chodzi ? Gdybyś ktoś z kolegów mógł mi napisać, czy dobrze myślę bardziej szczegółowo byłbym dozgonnie wdzięczny.

PS Dokładnie chodzi mi o to imogen co napisałeś: Tylko proszę ponownie, napisz mi czy chodzi o przekierowanie w panelu na nazwa.pl i jak i co dokładnie zmienić w bazie ( który plik i na jaki  ) wyżej napisałem jakie mam aktualne ustawienia w bazie.

• 0

A więc najprościej pisząc:

1. zaloguj się na cpanel (serwera)gdzie masz podpięta swoją domenę i osadzone sklepu

2.Wyszukaj  "Domeny podpięte/domeny dodatkowe" (nazwy zależą od serwera ). Tam masz domeny podpięta to kalogów. Każda domena wskazuje na konkretny katalog gdzie wgrana jest strona. Zmień to aby kierowało na katalog gdzie jest twój nowy sklep (folder .../sklep/) (presta 1.5)

3. W bazie danych musi wskazywac na domene główna  ( ps_shop_url ):

to tyle :) nowa presta podpięta do domeny głównej czyli na domenie www.domena.pl wyswietal sięnowy sklep (1.5)

(zgraj sobie kopię pliku htcaccess wgraj nowy plik nadaj mu uprawienia - i w PA sklepu wyłącz i włącz przyjazne url)

• 0

W panelu administracyjnym twojego konta hostingowego znajdź opcję "Przypisz katalog dla domen i subdomen"

Aktualnie dla swojej domeny masz mniej więcej takie przypisanie (zależy od hostingu):

/home/twoje_konto/domains/twoja_domena.com/public_html

Zmień przypisanie na:

/home/twoje_konto/domains/twoja_domena.com/public_html/sklep

W panelu admina PrestaShop w Preferencje -> SEO & URL -> Ustaw URL sklepu

Ustaw:

Domena sklepu: twoja_domena.com

Domena SSL: twoja_domena.com

URI bazowy: /sklep/

Edit:

Zapomniałem napisać, że po takiej operacji wyczyść zawsze wszystkie śmieci w swojej przeglądarce, czyli cache i cookis :)

Edited by Yabber (see edit history)

• 0

A więc najprościej pisząc:

1. zaloguj się na cpanel (serwera)gdzie masz podpięta swoją domenę i osadzone sklepu

2.Wyszukaj  "Domeny podpięte/domeny dodatkowe" (nazwy zależą od serwera ). Tam masz domeny podpięta to kalogów. Każda domena wskazuje na konkretny katalog gdzie wgrana jest strona. Zmień to aby kierowało na katalog gdzie jest twój nowy sklep (folder .../sklep/) (presta 1.5)

3. W bazie danych musi wskazywac na domene główna  ( ps_shop_url ):

to tyle :) nowa presta podpięta do domeny głównej czyli na domenie www.domena.pl wyswietal sięnowy sklep (1.5)

(zgraj sobie kopię pliku htcaccess wgraj nowy plik nadaj mu uprawienia - i w PA sklepu wyłącz i włącz przyjazne url)

Piszę krok po kroku jak robie

1. Serwer jest na nazwa.pl - wchodzę w activeadmin - tam jest tylko "Przekierowanie WWW na katalog na serwerze - na chwilę obecną był ustawiony na katalog główny, jeśli zmieniam na /sklep - wówczas nie mogę nic zrobić - w przeglądarce nie odpala strona, nie odpala tez Panel Admina w prestashop więc nici z ustawienia tam czegokolwiek.

2. W bazie danych ps_shop_url ( oczywiście ten Presty 1.5.5 nowej ) ustawione jest tak jak pisze Yabber:

- domain: www.domena.pl

-doain ssl : www.domena.pl

-physical_uri: /sklep/   - tak samo ustawione jest w Panelu Admina w prestashop

więc wydaje się, że to jest dobrze ustawione.

Co kurde może być jeszcze nie tak ?

• 0

www.mgmplay.pl

obecnie przekierowane jest na www.mgmplay.pl/sklep

więc nie działa ani główna ani /sklep

yabber - samo sklep nie da się zapisać więc nie działa :(

STARY sklep chodził obecnie pod www.mgmplay.pl tam była ( jest wciąż ) prestashop 1.3

Dla nowej presty zrobiłem całkiem nowy folder i wrzuciłem go na serwer mgmplay.pl do folderu Sklep

Edited by mgmplay (see edit history)

• 0

Jeszcze jedna uwaga jeśli chodzi o zmianę przypisania domeny.

U mnie w hostingu jest na przykład tak:

O zmianie katalogu

Standardowo zalecamy używać scieżek standardowych , aby zachować porządek na koncie,
jeżeli jednak potrzeba wskazać domene na inny katalog jak domyślny to prosze skorzystać z tej opcji.
Domene oraz subdomene można wskazać na dowolny katalog w obrębie swojego konta
Co równe 30 min system sprawdza czy jest zrobiona zmiana, jeżeli jest to zatwierdza ją.

• 0

stara presta jest w głównym katalogu serwera. Nazwa ma taki sprytny folder który klikasz, aby wybrać który folder na serwerze należy wybrać, więc innej ścieżki do tego folderu nie da się wybrać.

Mi się wydaję, że może być coś nachrzanione w tych  htcaccess, mimo że już wracałem do zapisanego pliku i próbowałem wrzucać pusty, totalnie nic, zero zmiany.

Chociaż mimo wszystko przy pierwszej próbie jeszcze beż żadnych zmian, gdy zmieniłem u mnie na hostingu na /sklep to już był problem, strona się nie wyświetlała, mimo że wtedy nie dotykałem żadnych plików, nie dotykałem też żadnych zmian w Panelu Admina nowej Prestashop. Ręcę mi opadają :(

• 0

nie wiem czy dobrze rozumie.

Poprzednia strona była w katalogu głównym więc był ustawiony katalog główny czyli:    /

Teraz chce skierować na katalog na tym samym serwerze czyli dokładnie folder sklep, zatem w przekierowaniu ustawiłem /sklep

Wczoraj dzwoniłem do nazwa.pl to niby powinno od razu zmienić bez czasu oczekiwania, chyba że faktycznie cały ten problem tkwi w tym, że jeśli przekieruje na jakiś folder to musi to trwać powiedzmy godzinę, czy kilka godzin - ale babka w supporcie powiedziała, że wszystko jest zrobione dobrze w Panelu hostingu i że cytuje: to wina aplikacji zewnętrznej

Jeśli potrzebujesz jakiekolwiek dodatkowe informację pisz, udostępnie wszystko co jest potrzebne

• 0

Jest lipa z przekierowaniem :(

Tak mnie kieruje: http://www.mgmplay.pl//sklep/

Dwa razy jest : //

No właśnie teraz to widzę, że jakoś to trzeba przestawić tylko gdzie to jest ?

Plik :

# ~~start~~ Do not remove this comment, Prestashop will keep automatically the code outside this comment when .htaccess will be generated again

# .htaccess automaticaly generated by PrestaShop e-commerce open-source solution

# http://www.prestashop.com - http://www.prestashop.com/forums

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.mgmplay.pl/sklep$

RewriteRule . - [E=REWRITEBASE:/sklep/]

RewriteRule ^api/?(.*)$ %{ENV:REWRITEBASE}webservice/dispatcher.php?url=$1 [QSA,L]

# Images

RewriteRule ^([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$1$2$3.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$1$2$3$4.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$1$2$3$4$5.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$1$2$3$4$5$6.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$1$2$3$4$5$6$7.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$1$2$3$4$5$6$7$8.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$7/$1$2$3$4$5$6$7$8$9.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$7/$8/$1$2$3$4$5$6$7$8$9$10.jpg [L]

RewriteRule ^c/([0-9]+)(\-[\.*_a-zA-Z0-9-]*)(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/c/$1$2$3.jpg [L]

RewriteRule ^c/([a-zA-Z_-]+)(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/c/$1$2.jpg [L]

# AlphaImageLoader for IE and fancybox

RewriteRule ^images_ie/?([^/]+)\.(jpe?g|png|gif)$ js/jquery/plugins/fancybox/images/$1.$2 [L]

# Dispatcher

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d

RewriteRule ^.*$ - [NC,L]

RewriteRule ^.*$ %{ENV:REWRITEBASE}index.php [NC,L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.mgmplay.pl$

RewriteRule . - [E=REWRITEBASE:/sklep/]

RewriteRule ^api/?(.*)$ %{ENV:REWRITEBASE}webservice/dispatcher.php?url=$1 [QSA,L]

# Images

RewriteRule ^([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$1$2$3.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$1$2$3$4.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$1$2$3$4$5.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$1$2$3$4$5$6.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$1$2$3$4$5$6$7.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$1$2$3$4$5$6$7$8.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$7/$1$2$3$4$5$6$7$8$9.jpg [L]

RewriteRule ^([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])([0-9])(\-[_a-zA-Z0-9-]*)?(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/p/$1/$2/$3/$4/$5/$6/$7/$8/$1$2$3$4$5$6$7$8$9$10.jpg [L]

RewriteRule ^c/([0-9]+)(\-[\.*_a-zA-Z0-9-]*)(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/c/$1$2$3.jpg [L]

RewriteRule ^c/([a-zA-Z_-]+)(-[0-9]+)?/.+\.jpg$ %{ENV:REWRITEBASE}img/c/$1$2.jpg [L]

# AlphaImageLoader for IE and fancybox

RewriteRule ^images_ie/?([^/]+)\.(jpe?g|png|gif)$ js/jquery/plugins/fancybox/images/$1.$2 [L]

# Dispatcher

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d

RewriteRule ^.*$ - [NC,L]

RewriteRule ^.*$ %{ENV:REWRITEBASE}index.php [NC,L]

</IfModule>

#If rewrite mod isn't enabled

ErrorDocument 404 /sklep/index.php?controller=404

# ~~end~~ Do not remove this comment, Prestashop will keep automatically the code outside this comment when .htaccess will be generated again

• 0

Błąd jest w konfiguracji domeny, a nie w preście.

Przypadkiem nie masz dwóch przekierowań dla domeny?

Jedno na /

Drugie na /sklep

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

http://www.dnssy.com/report.php?q=mgmplay.pl

WWW home page:Your web server is redirecting your home page to http://www.mgmplay.pl//sklep/

• 0

Niestety nie działa. Chwilowo uruchamiałem stary sklep. Cały czas to samo, próbowałem z tym plikiem, ale zero zmian. Po powrocie na przekierowanie /sklep - wszystko sypie się na nowo

Może ta domena to jest jakaś droga.

No przekierowanie jest ze starego sklepu, ale myślę że jak robię przekierowanie na /sklep to tamto wyłącza

Może te ustawienia w bazie są złe ? ( podawałem wcześniej kilka razy )

Może jakiś inny plik ?

Oczywiście stara strona ma inną bazę, ta ma inną bazę

Wydaje mi się że nie można jednocześnie dwóch przekierowań zrobić na jedną domenę, ale może się nie znam ? Gdzie oprócz panelu hostingowego może być jeszcze przekierowanie ?

• 0

zmień w bazie danych presta 1.5 aby physical_uri /      bez sklep

domene zmien aby wskazywała na folder sklep  

zrobiłem tak to teraz link wygląda tak: http://www.mgmplay.pl// -

Ale jak się nie wczytywała tak się nie wczytuje

Kurde aż mi głupio, że wam tak głowę zawracam ...

• 0

ok, pomysł taki  

Baza danych 

domain: domena.pl

-doain ssl : domena.pl

-physical_uri: /

Wyczyść .htaccess (w prestashop 1.5 oczywiście zrób sobie kopie) 

Ciężko jest tak to ugryźć na forum bez dostania się do bazy i serwera :)

• 0

ok, pomysł taki  

Baza danych 

domain: domena.pl

-doain ssl : domena.pl

-physical_uri: /

Wyczyść .htaccess (w prestashop 1.5 oczywiście zrób sobie kopie) 

Ciężko jest tak to ugryźć na forum bez dostania się do bazy i serwera :)

Wyczyść w sensie wrzucić pusty plik tak ? Czy wrzucam czysty czy w ogóle go nie ma, dalej bez zmian

No jak już wyczerpiemy wszystkie możliwości będziemy musieli szukać innego rozwiązania,,,,

Imogen - coś się zadziało SPRAWDŹ

• 0

Ty.. chyba działa :o

Obecnie ustawione:

w bazie tak jak pisałeś

domena.pl

domena.pl

fizyczny samo /

ustawienie przekierowania prawidłowe /sklep

tylko teraz do admina już nie wlaze przez sklep tylko domena.pl/

Stary ozłoce Cie !!! :)

Jedyne co zostało to jak teraz te przyjazne adresy URL włączyć żeby znowu czegoś nie wywalić ?:)))))

Bo tamten plik jest rozwalony zapewne - bo robił błędy jak go przywróciłem.

Czy wrzucić pusty i wtedy włączyć URLe czy jakoś inaczej ?

• 0

wrzuć pusty i włacz, wyłacz i włącz url przyjazny :) i powinno śmigac :)

Aha i nie STARY tylko może być STARA :):)

A to przepraszam, nawet nie wiedziałem, że są jeszcze ludzie dobrej woli, które poświęcają swój cenny czas na pomaganie bezinteresownie i do tego przemiłe kobiety !

Zrobiłem tak jak MÓWIŁAŚ. Wszystko śmiga tak mi się wydaje, mam nadzieję, że już nic się nie wykrzaczy, ale w razie czego wiem gdzie szukać pomocy :)

Asortyment mamy pewnie średnio ciekawy dla Ciebie :) ale w razie jakichkolwiek potrzeb max rabaty zapewnione :)

Teraz to temat jeszcze pasowałoby zmienić na "imogen ratuj" :))))