capitanweed Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Witam. Mam problem z importem zdjęć w raz z produktami. Same produkty się importują, ale jeżeli chodzi o zdjęcia to żadne nie chcą się wgrać. Jedyną opcją jest pobranie z aresu URL, ja zdjęcia posiadam na serwerze w folderze img/zdecia/i.jjp Słyszałem że powinno tak działać, jakies pomysły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted April 11, 2014 Share Posted April 11, 2014 Musi działać. Jeżeli robisz to za pomocą pliku CSV to prosta zasada w kolumnie w piszesz np. obrazki/zdjecie1.jgp itp. dla innych Teraz żeby to wgrać z poziomu serwera to trzeba to zmodyfikować. Na serwerze masz wiele katalogów. Czyli : zamiast obrazki/zdjecie1.jpg robisz modyfikację na : http://twojadomena.pl/obrazki/zdjecie1.jpg i tyle. Teraz wgrywasz folder na serwer do głównego katalogu domeny ( presta wie że tam jest ten katalog i adres jest ok ) i importujesz sobie to do sklepu - musi być podana konkretna ścieżka do zdjęcia nawet jak byś z sieci "pożyczył" zdjęcie jakieś to musisz skopiować jego adres. Proste i logiczne - ale nie wiem czy o to Tobie chodziło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 capitanweed Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 Rzeczywiście - dzięki wielkie za pomoc. Ale jak to zawsz pojawia się problem - chociaz że w pliku .csv jest więcej produktów/zdjęć to i tak dodaje mi tylko część. Myślę że serwer jakoś ogranicza czas transmisji - jakieś porady? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Każą wartość odzielamy przecinkiem . np jeżeli chcemy dodać kilka zdjęć robimy np. zdjęcie1.jpg,zdjęcie2.jpg,zdjęcie3.jpg Inaczej system Ci nie wgra zdjęcia takiego A cały plik Ci się nie wgra jak jest duży i ma powyżej np 500 produktów - ze względów na czas wykonywania skryptu po stronie serwera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 capitanweed Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 Chodzi o to, że w pliku .csv każdy produkt ma dopisaną ścieżkę .jpg (jedną - ponieważ ma jedno zdjęcie) - i oczywiście produktów nie jest 100, tylko koło 4000. I wywala mi na 69 ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Trzeba na raty to robić wgrywać kilka razy. W wydajności i konfiguracji w preście masz ile czasu serwer daje na wykonywanie skryptu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 capitanweed Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 No właśnie 4000 tyś produktów na raty... mam niby 30. Wiecie co z tym zrobić? Może jest możliwośc na samym serwie to zmienić, niż na prescie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Ale co chcesz Ty zmienić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 capitanweed Posted April 14, 2014 Author Share Posted April 14, 2014 Czas działania dla tego rodzajów skryptów trwa 30 s. Moje pytanie jest czy jest możliwośc obejścia tego problemu? Albo ze strony presty, lub serwera (ja posiadam nazwa.pl) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 RSI-SHOP Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 Jeżeli chodzi o serwery nazwa to tylko najwyższy pakiet oferuje 60 sekund na czas wykonania zapytania.Pozostałe 30 sek. Jak chciałbyś to obejść skoro to jest narzucone przez Admina serwera ? Można by było spróbować przez jakiś program do administracji baz danych - ale tutaj trzeba by było skonstruować odpowiednie zapytania przy czym posiadać wiedzę na temat samej bazy prestyshopu co gdzie musiało by się zapisać Nie pozostaje Tobie chyba nic jak importować to na raty. Bo żadne dopiski w kodzie odnośnie zwiększenia limitu na tych serwerach nie działają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
capitanweed
Witam. Mam problem z importem zdjęć w raz z produktami. Same produkty się importują, ale jeżeli chodzi o zdjęcia to żadne nie chcą się wgrać. Jedyną opcją jest pobranie z aresu URL, ja zdjęcia posiadam na serwerze w folderze img/zdecia/i.jjp
Słyszałem że powinno tak działać, jakies pomysły?
9 answers to this question
Recommended Posts