Jump to content

Kilka zapytań co do funkcjonalności prestashop

Skarbona

Recommended Posts

Witam,

Poszukuje odpowiedniego silnika na sklep internetowy i jestem zainteresowany kilkoma funkcjonalnościami. Kilka udało mi się odnaleźć, wobec kilku mam niejasności, więc chciałbym zapytać osoby, które już miały w rękach prestashop jak wygląda sytuacja:

1. :huh: Taxes. Zauważyłem, że prestashop posiada możliwość ustalania podatków, ale czy jest już jakiś zintegrowany system? Czy trzeba samemu wprowadzać podatki na kraj lub stan(USA)?

2. :huh: Jakie możliwość daje shipping? Można ustalać cenę według wagi/ilości/czy miejsca wysyłki?

3. :mellow: Payment Method-Z tego co wyczytałem w standardzie jest paypal, credit card za inne trzeba zapłacić?

4. :) Róże atrybuty. Z tego co zauważyłem w wersji testowej wszystko działa(różne kolory sukienek i zmieniające się zdjęcia).

5. :) Wyszukiwanie po atrybutach. Również zauważyłem że istnieje.

6.  :mellow: Multilanguage. Widzę, że istnieje, ale jak to wygląda w praktyce przy dodawaniu nowego produktu? Trzeba go dodać np. osobno dla każdego języka czy jest jakaś metoda "masowa".

7.  :huh: Integracja z facebookiem. Chodzi mi najlepiej o możliwość sprzedaży bezpośrednio przez facebooka(czy jest to w ogóle możliwe?) w taki sposób, że produkty wstawione na sklepie dodawały się na facebooku.

8. :) Mobilność. Z tego co widzę, jest :)

Oczywiście liczę się z tym, że niektóre funkcjonalności mogą być dodatkowo płatne. Jeśli tak, to prosiłbym o jakieś ciekawe i sprawdzone pluginy :).

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

1) pobierając ustawienia lokalizacyjne można pobrać wszystkie aktualnie obowiązujące stawki

2) według wagi, ilości, rozmiaru, kraju docelowego, stanu itp.

3) nie trzeba, wiele modułów płatności jest darmowych, są one wydawane przez firmę obsługującą dany system płatności, są też oczywiście płatne moduły

4) jakie jest pytanie? 

5) zgadza się - jest to moduł block layered navigation, darmowy dołączony do każdej instalacji

6) nie trzeba dodawać osobno produktu do języka, jest jeden produkt i wprowadzasz dane zależnie od wybranej wersji językowej (łatwo i przyjemnie)

7) w standardzie takiej funkcji nie ma, są moduły lub zewnętrzne usługi jak storeya com 

8) szablon w wersji 1.6.0.5 jest responsywny, zaś w 1.5.x jest mobilna wersja strony.

1) pobierając ustawienia lokalizacyjne można pobrać wszystkie aktualnie obowiązujące stawki

2) według wagi, ilości, rozmiaru, kraju docelowego, stanu itp.

3) nie trzeba, wiele modułów płatności jest darmowych, są one wydawane przez firmę obsługującą dany system płatności, są też oczywiście płatne moduły

4) jakie jest pytanie? 

5) zgadza się - jest to moduł block layered navigation, darmowy dołączony do każdej instalacji

6) nie trzeba dodawać osobno produktu do języka, jest jeden produkt i wprowadzasz dane zależnie od wybranej wersji językowej (łatwo i przyjemnie)

7) w standardzie takiej funkcji nie ma, są moduły lub zewnętrzne usługi jak storeya com 

8) szablon w wersji 1.6.0.5 jest responsywny, zaś w 1.5.x jest mobilna wersja strony.

Dzięki wielkie! W przypadku punktu 4 nie było pytania, było to bardziej stwierdzenie :)

Co do punktu 7. Storeya.com widziałem wcześniej, ale ma dosyć wygórowany pricing, i trudno mi znaleźć dokumtentacje.

A co do modułów to też kilka widziałem, ale te które odnalazłem umożliwiają jedynie wyświetlanie produktów z prestashop, ale nie już ich sprzedaż bezpośrednio przez facebooka.