xtech Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Witam serdecznie, Jestem nieco nowy jesli chodzi o prestashop, nie mniej jednak chyba nie tutaj tkwi problem. mianowicie prestashop ver. 1.5.6.2 zostala zainstalowana w polskiej wersji przy pierwszej instalacji tylko i wylacznie w celach edukacyjnych zeby poznac blizej, jednak caly zamysl sprowadzal sie do prowadzenia w jezyku angielskim. jednak po zmianie jezyka pozostaly bledy w jezyku polskim. dla przykladu po kliknieciu "contact us" strona wyskakuje z opisem w naglowku "Skontaktuj sie z nami" ponadto w menu Subject Heading pojawia sie polecenie w jezyku polskim "obsluga klienta". gdzie mozna edytowac te bledy? prosze o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 (edited) Witaj. To nie błąd Te kontakty i teksty zmieniasz w Klienci > Kontakty Ew instalujesz Prestashop w wersji English Edited April 3, 2014 by kisweb (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtech Posted April 3, 2014 Author Share Posted April 3, 2014 dzieki za podpowiedz, problem jednak rozwiazany w 50% , nadal pozostaje kwestia naglowka "Skontaktuj sie z nami", jakis pomysl gdzie to mozna zmienic?. Ponadto znalazlem jeszcze jeden blad, mianowicie na stronie site menu pojawia sie wyraz "Główna" Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 (edited) Główna zmieniamy w Katalog > Kategorie (klikasz Edytuj po prawej stronie na górze)Tam zmieniasz Główna na Main czy jak tylko chcesz A Skontaktuj się z nami zmieniasz w Preferencje > SEO i URL i tam masz pozycję ID 3 (contact Skontaktuj się z nami kontakt) To wszystko są pozostałości z pierwotnej instalacji Polskiej wersji językowej. Nie wiem na jakim etapie jesteś w tworzeniu sklepu ale może się okazać że takich kwiatków będzie więcej np w takich właśnie SEO i URL Edited April 3, 2014 by kisweb (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtech Posted April 3, 2014 Author Share Posted April 3, 2014 Nie mam takiej mozliwosci zeby zmienic glowna na main w catalog > categories, jesli wchodze w edit od razu przechodze do edycji pierwszej pozycji w tym przypadku "products". Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Chodzi o to edytuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtech Posted April 3, 2014 Author Share Posted April 3, 2014 w catalog > categories nie pojawia sie napis "glowna" tylko jest poprawnie PRODUCTS, problem pojawia sie na mapie strony "SITEMAP" jak w zalaczonym obrazku wyskakuje napis "glowna" (( Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 (edited) Ok wiem. Z palca trzeba to zmienić w pliku sitemap.tpl w katalogu themes/default wyszukaj linii 81 i zmień <div class="tree_top"><a href="{$categoriescmsTree.link}" title="{$categoriescmsTree.name|escape:'htmlall':'UTF-8'}">{$categoriescmsTree.name|escape:'htmlall':'UTF-8'}</a></div> na <div class="tree_top"><a href="{$categoriescmsTree.link}" title="Main">Main</a></div> To jest powiązane z Preferencje -> CMS . Nikt przez tyle lat nie przewidział aby ktoś chciał zmienić nazwę Główna która odnosi się do głównej kategorii CMS Jak wspomniałem to wszystko to kwiatki które wychodzą i jeszcze nie raz mogą wyjść Edited April 3, 2014 by kisweb (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtech Posted April 4, 2014 Author Share Posted April 4, 2014 Cool:) działa, dzieki wielkie!... ale po kliknieciu w Main wyskakuje stronka jak w zalaczonym obrazku. w panelu admin rowniez pozostaje GŁÓWNA... moj problem polega na tym ze na tym etapie obslugi prestashop mam problem z odnalezieniem plikow zrodlowych . z jezykiem programowania tez mam male "tyły" Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrestaShark Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Nie ma sprawy Kliknij Like This zielone obok mojego posta któregoś w ramach podziękowania Tego wpisu Główna nie zmienisz. Postaram się to wyszukać ale od razu powiem. Nie ciśnij na tę Sajt Mapę.. W sklepie są o wiele ważniejsze strony niż ona! W sklepie ktoś szuka produktów a nie ogląda a tym bardziej klika w główną (main) kategorię CMS! Serio. To jest najmniejszy problem. Teraz zajmij się opisem. Cenami. Kategoriami. Produktami i konfiguracją płatności oraz wysyłki. Szkoda sił na taki pierd. Postaram się to zlokalizować tak czy siak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted April 4, 2014 Share Posted April 4, 2014 Tabela: ps_cms_category_lang Jeśli ID języka angielskiego to np. 2, to zmień dla id_lang = 2 name z Główna na Home link_rewrite z glowna na home Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtech Posted April 4, 2014 Author Share Posted April 4, 2014 Yabber, dzieki za podpowiedz, ale nie mam zielonego pojecia gdzie tego szukac?? jakies namiary na "cieplo, cieplo" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yabber Posted April 5, 2014 Share Posted April 5, 2014 Ta modyfikacja wymaga "grzebnięcia" w bazie danych. W panelu administracyjnym swojego konta hostingowego poszukaj aplikacji phpMyAdmin. Tabele bazy danych presty mają z reguły prefiks ps_ (chyba, że przy instalacji podałeś inny). Odszukaj tabelę ps_cms_category_lang. Sprawdź wcześniej ID języka: Lokalizacja -> Języki Zmodyfikuj wpisy w tabeli dla ID języka angielskiego. UWAGA: Zawsze przed modyfikowaniem bazy danych wykonaj backup bazy danych. Zaawansowane -> Kopia zapasowa DB lub poprzez phpMyAdmina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xtech Posted April 6, 2014 Author Share Posted April 6, 2014 Witam ponownie, troche juz mnie "zalewa" . nie moge wlaczyc sklepu w uk a tu jakies kwiatki po polsku ... nie moge tego znalezc, jest cos w folderze blockcms plik blockcmc.tpl ale nie widac jako takiej sciezki do zmiany wartosci?, jak ta sciezka powinna wygladac? w zalaczniku jest widok mojego panelu admin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 7, 2014 Share Posted April 7, 2014 ale Ty teraz pytasz o bazę danych phpmyadmin czy co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts