mateuszles Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 Witam... chciałbym uzyskać informacje odnośnie struktury bazy danych w wersji 1.5. Chodzi o dane produktu. W której tabeli zapisuje dane produktu jak opisy, kategorie, zdjęcia, itd. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 wszystkie tabele zaczynające się od: ps_product dodatkowo ps_images ps_shop_product ps_stock_available ... i wiele innych, lepiej zerknij na ten schemat: http://doc.prestashop.com/download/attachments/9404440/pdw-1.5-20130605.pdf?version=1&modificationDate=1373965853000&api=v2 wszystko stanie się jasne Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mateuszles Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 Super ... ale tego trochę jest może dojdę do ładu. Tak naprawdę to chce zrobić coś takiego aby kopiowało dany produkt X razy do innych kategorii dodatkowo aby tytuł, opis i tagi były inne... reszta tak samo... może istnieje taki moduł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 a nie lepiej będzie po prostu połączyć produkt z innymi kategoriami? chyba, że mają to być duplikaty w celu ułatwienia sobie pracy przy dodawaniu produktów. innym rozwiązaniem jest zaimportowanie produktów z pliku CSV Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mateuszles Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 Dokładnie to wygląda tak mam na sklepie ponad 800 produktów, ale tak naprawdę każdy z tych produktów powinien być osobno w innej kategorii i takich kopi jednego produktu będzie wiele. Różne będą: nazwa produktu, opis, kategoria i tagi seo! A reszta taka sama. Kopiowanie przez CSV może i OK, ale co ze zdjęciami bez sensu bym musiał je za każdym razem wgrywać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted March 31, 2014 Share Posted March 31, 2014 niestety skopiowanie produktów w tabelach spowoduje, że te zdjęcia trzeba będzie zduplikować i tak (co w tym przypadku oznacza setki takich samych zdjęć) W preście kazdy produkt korzysta z własnych zdjęć, nie można tego obejść bez konkretnych zmian w core. więc w sumie łatwiej będzie importować je z CSV niz kombinować z tabelami, bo na jedno wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mateuszles Posted March 31, 2014 Author Share Posted March 31, 2014 (edited) Myślałem po prostu o osobnym panelu który by to wykonał oraz dodatkowo masowo zmieniał ceny w wybranym produkcie o danym indexie(kodzie). Umiem PHP może nie w wersji by dopisywać moduł do Prestu, ale osobny panel z takimi opcjami jestem wstanie zrobić, ale potrzebuje dokładnych informacji co kopiować w bazie oraz jak kopiować zdjęcia. Byłbym wdzięczny za pomoc... bo nie chcę odkrywać Ameryki(czytaj Presty ) - bo mi nie jest to aż tak potrzebne a jedynie może mi zamieszać w głowie ... Edited March 31, 2014 by mateuszles (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kazanowsky Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Podepnę się do tematu. Jak za pomocą pliku csv dodać więcej niż jedno zdjęcie ? Standardowo jest tabela obraz gdzie podany jest link do zdjęcia głównego, natomiast gdzie należy podać linki do pozostałych obrazów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Po prostu po przecinku dajesz kolejne url do zdjęć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
mateuszles
Witam... chciałbym uzyskać informacje odnośnie struktury bazy danych w wersji 1.5. Chodzi o dane produktu. W której tabeli zapisuje dane produktu jak opisy, kategorie, zdjęcia, itd.
Pozdrawiam
8 answers to this question
Recommended Posts