Jump to content

shop in shop i inne takie...

props

Recommended Posts

Ponoć coraz popularniejsze jest zamieszczanie ofert swojego sklepu w innym sklepie. Osobiście z tym się nie spotkałem, ale co o tym sądzicie? Jeśli sklepy mają podobny, choć oczywiście nie ten sam rodzaj asortymentu, może to znacząco podnieść sprzedaż?

Załóżmy ktoś sprzedaje żywność ekologiczną i dogaduje się ze sprzedawcą ekologicznych zabawek. W jednym kręgu zainteresowań klienta, ale nie wchodzą sobie w drogę.

Inną możliwośc opiałem we wcześniejszym poście:

Dogaduję sie z innym sklepem, że wzajemnie dodajemy do przesyłki jakąś gustowną wizytówkę drugiego sklepu z kodem rabatowym na zakupy w tamtym sklepie. Ja reklamuję ciebie, a ty mnie.

Jak sądzicie, ma to sens? Oczywiście sklepy muszą być z pochodnej branży, ale nie wchodzące z sobą w kolizję.

Jak to mówią niektórzy w kupie raźniej :D

moim zdaniem ma to sens ;) ale jak to w życiu bywa, jak ktoś "wyczai" że towar partnera lepiej idzie niż jego ekologiczne zabawki, to pewnie jest to pierwszy krok do zmiany własnego asortymentu ;)

Nie wyczai ponieważ na swojej stronie masz tylko banner do innej strony - taka reklama za reklamę. Oczywiście można to modyfikować, zrobić żeby przy każdym odświeżeniu strony pokazywało inny produkt "konkurencji" itp. Można też zrobić większą integrację, ale nigdy tak żeby "konkurencja" wiedziała ile daje nam zarobić :) Wiadomo jaki my polacy mamy charakterki....

Tak na gorrrąco wykombinowałem teraz, że można np zrobić takie małe ikonki pod produktem jak wyświetla to moduł "X inne produkty z tej kategorii" tylko zamienić to na produkty "konkurencji"... no i oczywiście żeby link otwierał się w nowym oknie :D

myślałem, że mówisz o zintegrowaniu sklepu, tj. wrzuceniu swoich produktów jako ofertę w sklepie partnera

To jest raczej niemożliwe, ponieważ wówczas partner musiałby mieć twój towar i pakować go razem ze swoim. Tzn. prawie niemożliwe, bo jak sprzedajesz towary niematerialne to wówczas faktycznie można, np. moduły do presty oraz muzyka relaksacyjna :D