Jump to content

Atak na prestashop 1.5.4 ?

af2p

Recommended Posts

Witam,

Posiadam prestashop 1.5.4 i dzisiaj zauważyłem bardzo dużą ilość produktów w jednym z porzuconych koszyków. Chwilę później pojawił się błąd

PrestaShop Fatal error: no utf-8 support. Please check your server configuration

Wiem ,że komunikat pojawia się podczas zbyt dużej ilości zapytań do bazy. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i wie w jaki sposób zabezpieczyć się na przyszłość?

Dodam, że w statystykach sklepu w wyszukiwarce nie znalazłem nic co by mogło wskazywać na atak, więc chyba nie tą stroną się odbył.

stawiam na boty,

jak wykryją jakiś formularz do wysłania (a dodanie produktu do koszyka jest takim formularzem) to robią to masowo,

bywa, że w ciągu kilku minut nawet kilkadziesiąt tysięcy razy

masz dostęp do access loga z apache? warto by było wychwycić ten ip i wrzucić w blokowane ip (np. za pośrednictwem iptables o ile masz dostęp)

jako ciekawostkę dodam fakt, że raz na sklepie u klienta taki bot zapchał bazę danych w ciągu kilku godzin

oprócz tego, że dodawał produkty do koszyka, to w dodatku presta zliczała te odwiedziny w statystykach

a że limit miejsca na bazę był dość mały, to sklep na tym "popłynął"

konkluzją tego tematy powinno być to, że warto analizować raz po raz logi, aby taka sytuacja nigdy nas nie dotyczyła ;)