af2p Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Witam, Posiadam prestashop 1.5.4 i dzisiaj zauważyłem bardzo dużą ilość produktów w jednym z porzuconych koszyków. Chwilę później pojawił się błąd PrestaShop Fatal error: no utf-8 support. Please check your server configuration Wiem ,że komunikat pojawia się podczas zbyt dużej ilości zapytań do bazy. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i wie w jaki sposób zabezpieczyć się na przyszłość?Dodam, że w statystykach sklepu w wyszukiwarce nie znalazłem nic co by mogło wskazywać na atak, więc chyba nie tą stroną się odbył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 stawiam na boty, jak wykryją jakiś formularz do wysłania (a dodanie produktu do koszyka jest takim formularzem) to robią to masowo, bywa, że w ciągu kilku minut nawet kilkadziesiąt tysięcy razy masz dostęp do access loga z apache? warto by było wychwycić ten ip i wrzucić w blokowane ip (np. za pośrednictwem iptables o ile masz dostęp) Link to comment Share on other sites More sharing options...
af2p Posted March 18, 2014 Author Share Posted March 18, 2014 Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem IP a także dowiedziałem się z logów że to przez jakiś automat SeoKick.de. Postaram się zablokować, chociaż zapewne to i tak szło przez proxy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chachek Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Witam Ja dzisaj zauwarzylem ten sam atak, mam bardzo dużą ilość produktów w jednym z porzuconych koszyków. nie wiem za bardzo jak wyszukach IP aby ją zablokowac.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
af2p Posted March 18, 2014 Author Share Posted March 18, 2014 Najlepiej poszukaj IP, ja zablokowałem w htacces trochę jeszcze pochodził ale miał rezultat 403 i odpuścił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 jako ciekawostkę dodam fakt, że raz na sklepie u klienta taki bot zapchał bazę danych w ciągu kilku godzin oprócz tego, że dodawał produkty do koszyka, to w dodatku presta zliczała te odwiedziny w statystykach a że limit miejsca na bazę był dość mały, to sklep na tym "popłynął" konkluzją tego tematy powinno być to, że warto analizować raz po raz logi, aby taka sytuacja nigdy nas nie dotyczyła Link to comment Share on other sites More sharing options...
chachek Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 O.K. ale jak moge zobaczyc IP z której zrobili atak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 np. z logów serwera (logi apache, access log) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts