Jump to content
  • 0

Prestashop 1.6 - Wersja finalna

robertpol

Question

Dziś o 17:00 premiera finalnej wersji Prestashop 1.6 :)

Jestem ogromnie ciekaw jak ów wersja wypadnie w praniu i już nie mogę doczekać się jej przetestowania. Co prawda nie grzebano mocno w core silnika, lecz obawiam się bugów, które zapewne wyjdą w praniu i zastanawiam się od której wersji 1.6.x będzie w pełni używalne.

Ostatnio próbowałem zainstalować 1.6.0.4 RC, lecz błąd już podczas instalacji mocno mnie zraził i wywołał trochę obaw co do finalnej wersji, na którą chciałbym w najbliższym czasie przejść.

Edited by robertpol (see edit history)

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Core był ruszany i to mocno, zostało naprawionych dużo błędów, który najprawdopodobniej nie wyeliminują nawet w wersji 1.5, która nie jest już rozwijana, natomiast nie był ruszany w taki sposób by wprowadzać zmiany, które mogą narazić szablony z wersji 1.5 na nie bycie kompatybilnym z wersją 1.6.

Obstawiam, że błąd instalatora to był błąd po Twojej stronie, jest tyle różnych zmiennych dlaczego to mogło nie działać... a większość z nich dotyczy głównie środowiska, w którym instalowane jest PrestaShop.

Kiedy będzie stabilna w 100%? Nigdy. Wątpię by udało się stworzyć coś perfekcyjnego w jakimkolwiek oprogramowaniu open-source, zawsze będą jakieś większe lub mniejsze zgrzyty, błędy, utrudnienia czy niekompatybilność z różnymi hostingami czy wersjami PHP.

Od tej wersji warto zacząć już od początku ponieważ system aktualizacji spisuje się fantastycznie i nie ma sensu czekać na wersję 1.6.X, po prostu jak się pojawi to uruchomić autoupgrade i tyle.

• 0

Czytałem angielskie forum (http://www.prestashop.com/forums/forum/242-rc-prestashop-16/) i tam dużo osób zgłaszało właśnie ten sam problem podczas instalacji. Nie mniej jednak liczę na to, że finalna wersja już tak mnie nie zaskoczy :)

Aktualnie od lipca 2013 korzystam z 1.5.4.1 i szczerze powiedziawszy jestem zadowolony ze stabilności. Nie miałem na szczęście żadnych problemów, lecz chciałbym wdrożyć kilka nowych funkcjonalności i modyfikacji w obecnym szablonie. Dlatego też mocno zastanawiam się, czy zaktualizować się do 1.5.6.2, czy może od razu przejść na 1.6. Boje się, że 1.6 przysporzy mi problemów i nagle zaczną pojawiać się problemy ze stabilnością sklepu i nie będę mógł prowadzić regularnej sprzedaży...

• 0

Powiem Tak, zacząłem z czystą instalką 1.6.0.5 bo chcę przenieść 1.4.4.1 w którym nie mogę automatycznie zaktualizować silnika, no i trochę pozmieniać.

Po wprowadzeniu kilku produktów 13 chcąc dodać kolejną kategorię niestety utknąłem :( bo nijak nie mogę dopisać nowej ponieważ wywala mnie z kategorii niższej do wyższej. Wprowadzenie na "twardo" w bazie MSQL nic nie zmienia, nie da się nić zrobić z dodaną w taki sposób pozycją na zapleczu.

[edit]

Doszukałem się na stronie http://forge.prestas.../Dashboard.jspa wskazówek.

Przyczyna jest rozwiązana i i uaktualniona w pliku "admin" który można pobrać tutaj https://github.com/P...Shop/PrestaShop po "wklejeniu" i podmianie nazwy wszystko wróciło do normy.

Przynajmniej to co na razie sam wychwyciłem :)

Edited by WartoWiedziec (see edit history)

• 0

ja aktualizowałem z 1.5.6.2

Lekko zmodyfikowany defaultowy szablon (tu) 'rozjechał' się totalnie. Pozatym brak polskich znaków na głównej stronie oraz w BackOffice. Może ktoś podpowie jak przywrócić polskie znaki?

Poprawka:

Wygląda na to że aktalizacja nie przebiegła zupełnie poprawnie. Zrobiłem 'Rollback' do poprzedniej wersji a potem znowu zaktalizowałem :)

polskie znaki już się pojawiły. Nie testowałem alfa czy RC, czekałem na finalną wersję. Narazie jakoś nie mogę się przekonać do tej wersji. Trudno mi przystosować szablon do moich oczekiwań, ale mówią że ludzie lubią to co znają, więc może jeszcze się przekonam

Edited by tome (see edit history)