lukruk Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 (edited) Wie ktoś może w jaki sposób można zmienić url logowania do sklepu z np. ...domena..../admin7225 na coś w stylu: ...domena..../logowanie ...domena..../admin Albo coś w tym stylu ? Pozdrawiam Edited March 14, 2014 by lukruk (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 musisz zalogować się na ftp, na za pomocą total commandera, filezilla itp. następnie przechodzisz do katalogu z instalacją Twojej presty i zmieniasz nazwę katalogu na inną która Ci odpowiada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 lukruk Posted March 14, 2014 Author Share Posted March 14, 2014 (edited) Super. Bardzo dziękuje - nie sądziłem że to takie proste A można zmienić logowanie po zainstalowaniu już presty ?. Edited March 14, 2014 by lukruk (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted March 14, 2014 Share Posted March 14, 2014 możesz zmienić link do logowania (zmienić nazwę folderu) w dowolnym momencie, w tym również w sytuacji kiedy sklep już działa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 smagal Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 a ja mam problem z tym folderem /admin po instalacji sklepu folder /admin był z jakimiś czterema cyframi na końcu - zmieniłem na samo 'admin' i po jakims czasie znowu samo wymysla jakies 4 cyfry i musze zmieniac co chwile - ktos wie o co chodzi? po instalacji sklepu usunalem folder /install - czy powinienem zmienic atrybuty CHMOD jakiś folderów/plików na serwerze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 Chodzi przede wszystkim o bezpieczeństwo, dlatego w prescie nie może pozostać na tym folderze domyślna nazwa czyli admin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 smagal Posted August 28, 2014 Share Posted August 28, 2014 ok dzieki za info - juz myslalem, że czegos nie zrobiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 millie3 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Witam wszystkich, nie będę zakładała nowego tematu bo właściwie tytuł byłby ten sam, ale problem jest trochę inny, a mianowicie zmieniałam dns domeny i po tej zmianie sklep wyświetla się prawidłowo , a w panelu klienta nie wyświetla się grafika tak jak widać to na zdjęciu poniżej może jeszcze dodam , że sklep wyświetla sie na nowej domenie , a panel administratora na starej (nie zmienił się) i moje pytanie brzmi gdzie należy zmienić url administratora, zeby przekierowac na nową domenę? Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 W zakładce Preferencje > SEO &url zmieniasz domenę na właściwą następnie wyłączasz i włączasz przyjazne url. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 millie3 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Niestety bez zmian.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Bez zmian jeśli chodzi o wygląd czy adres logowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 millie3 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 jedno i drugie, nic się nie zmieniło ani adres ani wygląd Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Podaj link do sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 millie3 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 sklep dziala prawidłowo, z panelem administracyjnym jest problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 millie3 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 Juz wszystko działa , poradziłam sobie , dzięki za chęć pomocy :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 To może napisz jak sobie poradziłeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 exte Posted July 22, 2020 Share Posted July 22, 2020 (edited) On 3/14/2014 at 10:48 AM, vekia said: musisz zalogować się na ftp, na za pomocą total commandera, filezilla itp. następnie przechodzisz do katalogu z instalacją Twojej presty i zmieniasz nazwę katalogu na inną która Ci odpowiada Za każdym razem nazwa katalogu admin zmienia się np. na admin12345, jak to wyłączyć? Edited September 7, 2020 by exte (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Maryando Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 O czym ty piszesz? Folder zmieniasz tylko raz na np: janusz2850 i zapisujesz sobie np. w przeglądarce link do panelu logowania w postaci https://twojadomena.pl/janusz2850 I w ten sposób za każdym razem logujesz się na sklep. Jeśli chcesz dodatkowo dbać o bezpieczeństwo nazwę możesz bardziej skomplikować i zmieniać ją np co miesiąc. Chyba nic więcej się tutaj w tym temacie nie da dodać. Jedyne co mnie np. interesuje to jak ukryć ten URL. Bo są to kwestie bezpieczeństwa, ale przykładowo zakupiłem moduł który nie działa jak powinien i developer chce się dostać na serwer i zaplecze sklepu żeby coś tam posprawdzać. Ja muszę mu podać pełny link czyli https://twojadomena.pl/janusz2850 , bedąc nieufnym chcę jednak ukryć ten folder nawet przed wydawcą modułu. Wydawcy poprzez .ftpaccess na serwerze nadaję takie prawa by widział tylko folder swojego modułu więc folderu admina nie zobaczy, ale ma go przecież w linku do logowania na sklep. Myślałem o przepisaniu URL w preście w zakładce SEO, ale tam nie da się tego niestety zrobić. Jest jakaś opcja żeby ukryć ten folder całkowicie w URL logowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 exte Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 Miałem na myśli to, że chcę mieć dostęp do panelu admina jako mojadomena.pl/admin - ale za każdym razem nazwa katalogu admin zmienia się np. na admin12345. Więc dla bezpieczeństwa ten katalog nie może mieć w nazwie admin? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Maryando Posted September 6, 2020 Share Posted September 6, 2020 Hej. Tak, ten katalog musisz koniecznie zmienić. Tak taki URL logowania wygląda ładnie jednak jest niezwykle niebezpieczny. Ja jednak uważam że nawet zmiana katalogu na twojadoma.pl/janusz2850 w niektórych przypadkach też może być niebezpieczna. Podajesz ją przecież wielu osobom takim jak pomoc techniczna czy wsparcie modułów które masz na sklepie, i tak przez dłuższy okres czasu wiele osób zna ścieżkę do katalogu admina. Jedyne rozwiązanie jakie ja stosuje to regularna zmiana nazwy katalogu co kilka miesięcy. Po zmianie katalogu 'admin' na własny powinna być opcja przepisania linku do panelu logowania na dowolny gdzie twojadoma.pl/janusz2850 zastępowana była by przykładowo twojadoma.pl/panel-administracyjny. To jednak nie wydaje się być wykonalne Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 exte Posted September 7, 2020 Share Posted September 7, 2020 (edited) On 9/6/2020 at 2:33 PM, Maryando said: Tak, ten katalog musisz koniecznie zmienić. Tak taki URL logowania wygląda ładnie jednak jest niezwykle niebezpieczny. Ja jednak uważam że nawet zmiana katalogu na twojadoma.pl/janusz2850 w niektórych przypadkach też może być niebezpieczna. Dziękuję za wyjaśnienie. Edited September 7, 2020 by exte (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Blasterm92 Posted September 7, 2020 Share Posted September 7, 2020 Witam, a wie ktoś jak zaradzić sobie z tym problemem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 panacy Posted November 6, 2021 Share Posted November 6, 2021 Hejka To ja też podepnę się pod temat, bo mam podobny kłopot. Pomóżcie. Mam preste na hostingu OVH. Instalacja była bezpośrednio z cpanelu ovh jako moduł CSS. Domena pod którą sklep działał została przekierowana na inny serwer i teraz próbuję dojść do tego jak się zalogować do backofficu presty bo po tym przekierowaniu nic już nie działa. Próbowałem wpisywać: https://178.32.205.96/www2/admin6474/index.php czyli adres IP, następnie katalog gdzie siedzi Presta, niestety pojawia sie tylko to co na screenie poniżej. Nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ComGrafPL Posted November 6, 2021 Share Posted November 6, 2021 A sprawdzałeś przez twojadomena.pl/www2/admin6474/index.php lub twojadomena.pl/admin6474/index.php ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 panacy Posted November 6, 2021 Share Posted November 6, 2021 1 minute ago, ComGrafPL said: A sprawdzałeś przez twojadomena.pl/www2/admin6474/index.php lub twojadomena.pl/admin6474/index.php ? ale tak jak pisałem wyżej, moja domena została przekierowana na inny serwer. Po wpisaniu tych danych, które proponujesz pojawia się mój sklep (jego nowa instalacja, na nowym serwerze) i info, że strona nie istnieje Muszę w jakiś sposób dostać się do starego sklepu (starej presty) i móc przekopiować ustawienia, teksty itp. Pisanie tego wszystkiego na nowo zajmie mi tydzień Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted November 6, 2021 Share Posted November 6, 2021 Skoro nie masz domeny to serwer jest tylko kontenerem na pliki, musisz mieć jakąkolwiek domenę aby móc połączyć się z sklepem, poza tym musisz zmienić również nazwę domeny w bazie danych etc. Generalnie robisz to wszystko w niewłaściwej kolejności, trzeba było utworzyć testowy sklep, przenieść do niego dane a następnie przenieść go na docelową domenę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
lukruk
Wie ktoś może w jaki sposób można zmienić url logowania do sklepu z np.
na coś w stylu:
Albo coś w tym stylu ?
Pozdrawiam
Edited by lukruk (see edit history)Link to comment
25 answers to this question
Recommended Posts