lukaszwojcik Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 (edited) Witam, Zainstalowałem moduł bloga plblog 1.5 SC, zgodnie z tym co przeczytałem w innym wpisie zmieniłem język w phpmyadmin, dzięki czemu działają polskie znaki w treści artykułów, linkach do artykułów, niestety nie wyświetlają się one w nazwie kategorii menu po lewej i po prawej stronie, oraz w nazwie linku do otwarcia posta w all post - http://audiostore.com.pl/blog/all-post.html link do sklepu - http://audiostore.com.pl tłumaczenie robiłem w plikach .tpl, przez panel administracyjny nie mogę się do tego dostać. z czego to może wynikać ? Pozdr. Edited March 1, 2014 by lukaszwojcik (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 sprawdź czy tabela ps_pl_blog_category_lang ma kodowanie utf-8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszwojcik Posted March 1, 2014 Author Share Posted March 1, 2014 Tak, tabela i cała struktura ma utf8_general_ci Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 a plik który zmieniałeś ręcznie jest zapisany jako UTF-8 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszwojcik Posted March 1, 2014 Author Share Posted March 1, 2014 to pliki .tpl i tam nie ma deklaracji kodowania, możną ją tam dodać ? jak sformułować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted March 1, 2014 Share Posted March 1, 2014 w czym edytowałeś te pliki ? w zwykłym notepadzie? jeżel itak, to mamy przyczynę błędu. ściągnij jakiś edytor typu notepad++ (darmowy), następnie: Settings -> Preferences -> tab New document/Default Directory -> Encoding -> UTF-8 without BOM Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszwojcik Posted March 1, 2014 Author Share Posted March 1, 2014 o to chodziło piękne dzięki, teraz wszystko działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszwojcik Posted March 4, 2014 Author Share Posted March 4, 2014 mam jeszcze pytanie w jaki sposób zmienić url do wpisów, z panelu administracyjnego niestety nie mogę tego zrobić, Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted March 4, 2014 Share Posted March 4, 2014 a co masz konkretnie na myśli? friendly urls? jeżeli moduł nie jest utworzony tak, aby wspierał przyjazne linki, trzeba tę funkcję dopisac Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszwojcik Posted March 5, 2014 Author Share Posted March 5, 2014 przyjazne linki są od razu, chciałem np. wyrzucić ID na koniec linka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts