digites Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Witam! Jestem na etapie konfigurowania Presty, za niedługo będę "przesadzał" produkty ze starej platformy (Click Shop od Home.pl), a w finale podepnę domenę pod Prestashop. Moje pytanie brzmi, jak to zrobić, aby nie utracić aktualnych pozycji w Google. Czy są jakieś sprawdzone sposoby, które całkowicie bądź częściowo likwidują ten problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 stworzenie przekierowania 301 dla wszystkich produktów, kategorii, storn cms itp. https://pomoc.home.pl/bazawiedzy/zagadnienia/308 Link to comment Share on other sites More sharing options...
digites Posted February 18, 2014 Author Share Posted February 18, 2014 stworzenie przekierowania 301 dla wszystkich produktów, kategorii, storn cms itp. https://pomoc.home.pl/bazawiedzy/zagadnienia/308 Gdzie umieścić plik .htaccess? (nie mam dostępu do katalogu platformy Click Shop). Nie siedzę w temacie, gdybyś mógł mi wytłumaczyć, jak ma wyglądać przekierowanie, to byłbym wdzięczny Załóżmy, że dla przykładu chodzi o podstronę z regulaminem: stary adres: www.tasamadomena.pl/regulamin.html nowy adres na preście: www.tasamadomena.pl/nowy-adres-regulaminu Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 podpinasz aktualną domenę pod nowy serwer, na nowym serwerze gdzie masz zainstalowaną prestę modyfikujesz htaccess dodając przekierowania ze starych linków (clickshop) na nowe 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PROMOTE IT Posted February 18, 2014 Share Posted February 18, 2014 Jednocześnie warto już indeksować nowe linki w Google. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Podemski Posted February 19, 2014 Share Posted February 19, 2014 Trzeba tutaj zaznaczyć, że żadna przesiadka nie jest bezbolesna, na pewno możesz stracić w pierwszych tygodniach nawet jeśli będziesz miał przekierowania 301. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 19, 2014 Share Posted February 19, 2014 dlatego trzeba zrobić wszystko aby bolało jak najmniej 301, wcześniejsze przygotowanie dnsów na docelowym serwerze, na starym skrócenie czasu przechowywania wpisów dns tak aby maksymalnie skrócić czas propagacji, będzie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobiasz Posted February 20, 2014 Share Posted February 20, 2014 To ja się podepnę. Mam w starym sklepie ponad 500 produktów, w połączeniu z kategoriami i producentami oraz dodatkowo zaindeksowanymi linkami daje to ok 600 linków do przekierowania. Pytanie brzmi: czy ładować taką ilość "redirectów" do .htaccess, czy lepiej będzie zrobić te przekierowania w plikach, do których google się odwołuje (12-produkt.html itp., przekierowanie przez meta http-equiv="Refresh")? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 20, 2014 Share Posted February 20, 2014 nie jest to idealne rozwiązanie, ale od biedy może być nie łatwiej będzie wrzucić wszystko w htaccess? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobiasz Posted February 21, 2014 Share Posted February 21, 2014 Pewnie, że łatwiej, zastanawiam się tylko jaki jest rozsądny rozmiar tego pliku, żeby nie wpływał na szybkość ładowania strony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinkoziel Posted February 21, 2014 Share Posted February 21, 2014 przeprszam ze tutaj ale mam propblem z zalozeniem nowego tematu. ASutomatycznie przenosi mnie na strone glowna presty. pomoze ktos jak zalozyc nowy temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted February 21, 2014 Share Posted February 21, 2014 przeprszam ze tutaj ale mam propblem z zalozeniem nowego tematu. ASutomatycznie przenosi mnie na strone glowna presty. pomoze ktos jak zalozyc nowy temat? przypuszczam, że używasz jakiegoś zbanowanego słowa, np. "d r u g i e" "d r u g a" "d r u g i" itp. pisane razem - bez spacji - zawiera słowo które jest zbanowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts