props Posted February 3, 2014 Share Posted February 3, 2014 Mam taki dylemat. Od jakiegoś czasu klienci porzucają koszyk. Sprawdzałem, wszystko działa i nie wiem o co chodzi. Myślałem czy zapytać klientów (w końcu ma ich e-maila) ale jakoś tak nie jestem przekonany czy wypada Jak sądzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyszek Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 Ja kiedyś dostałem takiego maila że koszyk założyłem i konto i czy coś jest nie tak w sklepie, czy jakiś błąd. W skrócie dlaczego poszedłem sobie Rozumiem że klienci zakładają konto z koszykiem i dopiero uciekają??Na 90% robią tak aby poznać cenę dostawy za dane produkty.Poszukiwałem jakiś czas temu modułu - opisy jak zrobić na karcie produktu info:Wysyłka listem : 10zł Paczka 10zł.Oczywiście przy założeniu że niektóre produkty mają np doliczaną kwotę do wysyłki przez co wstawienie zwykłego tekstu odpada.Niestety nie znalazłem nic takiego w opisach. Był jeden moduł ale potrzebowałem tylko ułamek jego funkcji i odpuściłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobiasz Posted February 5, 2014 Share Posted February 5, 2014 A dlaczego ma nie wypadać? Wiele sklepów tak robi, są nawet skrypty, które z automatu wysyłają do takich Klientów zapytanie w stylu: "Zauważyliśmy, że przy ostatniej wizycie nie dokończyłeś swoich zakupów. Czy możemy Ci jakoś pomóc itd." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tler Posted February 5, 2014 Share Posted February 5, 2014 @props: możesz podać adres sklepu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
props Posted February 6, 2014 Author Share Posted February 6, 2014 Mam czytelnie opisany plik "dostawa", ale zapewne jak zwykle user nie czyta tylko zap...a do przodu... wybiera najtańszą przesyłkę, a właściwie pozostawia domyślą, tylko, że ta najtańsza nie pozwala na płatność "za pobraniem". Idzie więc do płatności, a tam zonk, nie wyświetla mu możliwości płatności za przelewem (ship to pay nad tym czuwa) i daje sobie spokój z zakupami. Oczywiście wystarczy dać wstecz, wybrać droższą, opisaną przesyłkę dla "płatności za pobraniem", ale nie daje. W związku z tym zastanawiam się czy problemu nie rozwiąże moduł "Oszacowanie wysyłki". Od razu wyświetla userowi wszystkie możliwości płatności, ale ci nieczytający pewnie i tak to zignorują, wybiorą jak najtańszą i zdziwią się, że w momencie płatności nie pokaże mu możliwości płatności "za pobraniem". W sumie mam i tak małą sprzedaż, ale każda taka strata boli więc nie wiem co z tym fantem zrobić. @Tler wolę być AA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobiasz Posted February 6, 2014 Share Posted February 6, 2014 A może przesyłka osobno, pobranie osobno? Czyli kurier x zł, pobranie dodatkowo x zł? Załatwia to darmowy moduł cash on deliver plus ze strony http://www.prestahost.cz/ - ustawiasz stałą kwotę doliczaną za pobranie i możesz ją dodawać do wybranych sposobów wysyłki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
props Posted February 6, 2014 Author Share Posted February 6, 2014 A nie znasz jakiegoś sklepu gdzie to działa? Podpatrzyłbym jak to wygląda, bo po każdym teście potem mi sklep wariuje W sumie wydaje mi się, że to co mam jest ok, bo mam wypełnione dwa różne pola w kurierze - osobne dla płatności przelewem i osobne (droższe o kwotę pobrania) dla pobrań A może przesyłka osobno, pobranie osobno? Czyli kurier x zł, pobranie dodatkowo x zł? Załatwia to darmowy moduł cash on deliver plus ze strony http://www.prestahost.cz/ - ustawiasz stałą kwotę doliczaną za pobranie i możesz ją dodawać do wybranych sposobów wysyłki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobiasz Posted February 6, 2014 Share Posted February 6, 2014 (edited) Znam www.rokos.pl Edited February 6, 2014 by ADMlNISTRATOR (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtopole Posted February 12, 2014 Share Posted February 12, 2014 potwierdzam to co mówi @Administrator - u mnie też ten moduł śmiga jak talala http://iiyama-sklep.pl/ moim zdaniem BARDZO ważne jest aby powiedzieć klientowi jak najwięcej już na karcie towaru - wie na czym stoi i czuje się bezpieczny i...zamawia pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts