artix88 Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 (edited) Witam serdecznie, Od 2 dni borykam się z problemem zmiany nazwy bloku/modułu. Chciałbym zmienić nazwę w nagłówku z "Kategorie" na np. "Produkty". Niestety opcja translacji z poziomu back office nie może mi do tego posłużyć (darmowy hosting : "Twoja konfiguracja PHP ogranicza maksymalną ilość pól przesyłanych za pomocą formularza: 1000 dla max_input_vars". Próbowałem modyfikować ręcznie tłumaczenie, ale nie uaktualnia się - kompilacja wymuszona, aktualizacja włączona.... Proszę o podpowiedź jak mogę zmienić, ewentualnie gdzie szukać. Adres sklepu: http://bomax.meximas.com/shop/index.php P.S Chodzi o napis "Kategorie" na czerwonym tle w lewej kolumnie Edited January 26, 2014 by artix88 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
robdk Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Jeśli chodzi o moduł blockcategories to tłumaczenie masz w katalogu ..modules/blockcategories/translations w pliku pl.php Po prosu tam sobie zmienisz i powinno być OK. Jeśli chciałbyś mieć tłumaczenie w tej wersji tylko dla tego szablonu, to stwórz katalog blockcategories w swoim szablonie w katalogu modules i tam skopiuj katalog translations z plikiem pl.php W tym pliku zmień np. $_MODULE['<{blockcategories}prestashop>blockcategories_af1b98adf7f686b84cd0b443e022b7a0'] = 'Kategorie'; na $_MODULE['<{blockcategories}twoja_nazwa_szablonu>blockcategories_af1b98adf7f686b84cd0b443e022b7a0'] = 'Kategorie'; zamieniamy tak w każdym wierszu tłumaczenia Miłej zabawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
artix88 Posted January 26, 2014 Author Share Posted January 26, 2014 Wielkie dzięki. Zmiana w ..modules/blockcategories/translations w pliku pl.php pomogła. Można w tłumaczeniu łamać linie? (np. w html jest to znacznik <br>, w php powinno być \n ale nie działa, dlatego pytam czy jest w ogóle taka możliwość) I czy można ustawić tło nagłówków bloków jako obraz (jpg, gif,...) ? Kolor zmienia, natomiast przy ustawieniu "background:url(..img/header.gif);" znika całkowicie tło nagłówka bloku. Prosiłbym o informację w której sekcji należy i jaką komendą ustawić tło z pliku (przypuszczam, że w global.css) oraz czy jest możliwość edycji tła nagłówków poszczególnych bloków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robdk Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 (edited) Co do background i obrazów to masz zapewne złą ścieżkę. Pliki css pozycjonują ścieżki względem własnego położenia. A plik umieszczasz w który miejscu? Gdy chcesz się dostać do wyższego poziomu to stosujesz znak ../ (dwie kropki i slash) to jest o jeden poziom wyżej. Można wychodzić o wiele poziomów np: ../../../../img/twój_plik.jpg Ponadto myślę, że dobrym zwyczajem jest dokonywanie jak największej ilości zmian w plikach znajdujących się w twoim szablonie. Nigdzie bezpośrednio nie spotkałem zebranej informacji w jednym miejscu to w skrócie napiszę: 1) pliki css modułów umieszczamy w katalogu /themes/Tój_szablon/css/modules/nazwa_modułu - jeśli w module znajduje się dodatkowy katalog zdjęć lub plik css jest bardziej zagnieżdżony niż w głównym katalogu modułu należy skopiować te wszystkie katalogi odnoszące się do zdjęć i css wtedy nie ma problemu własnie ze ścieżkami do plików 2) pliki tpl kopiować do /themes/Tój_szablon/modules/nazwa_modułu 3) tłumaczenia kopiować do /themes/Tój_szablon/modules/nazwa_modułu - jeśli pliki oryginalnie są umieszczone w dalszych katalogach np. translation kopiować całą strukturę katalogów. Po skopiowaniu wyedytować plik tłumaczenia zamieniając tak jak podałem w poprzednim poście "prestashop" na nazwę szablonu miłej pracy EDIT Edycji dokonujesz nie tylko w pliku global ale własnie także w plikach oddzielnych modułów. Możesz w zasadzie robić wszystko - najlepiej korzystaj z wbudowanych analizatorów kodu w firefoxie czy chrome Edited January 26, 2014 by robdk (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts