Jump to content
  • 0

Migracja z Click Shop'a

digites

Question

Witam! Aktualnie korzystam z platformy Click Shop od Home.pl. Chcałbym migrować sklep na Prestę - czy warto? Jak przeprowadzić taki proces "bezboleśnie"? :-) Czy ogólnie rzecz biorąc warto? Może są tutaj jakieś osoby, które korzystały z obu tych platform i są w stanie wykazać różnice? :)

13 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Żeby stwierdzić taką przypadłość i podać Tobie ewentualne rozwiązanie musiałbym zobaczyć jak technicznie wygląda ten sklep z poziomu admina czy MySql chyba,że jest on oparty o pliki płaskie.

Jakiś adres do front office ?

Niestety, home.pl nie daje dostępu do MySQL platformy. Adres panelu administracyjnego: http://sklep-demo.home.pl/admin

login: demo hasło: demo

• 0

Ale już Ci mówię  - możliwość przeniesienia jest jego - można to zrobić tylko należy. Wchodzisz w zakładkę NARZĘDZIA -> CENTRUM WYMIANY DANYCH -> tam musisz sobie po ustalać wartości dla plików CSV - wtedy będziesz mógł eskportować to co potrzebujesz - jedno co zrób to jak masz statystyki dla tego sklepu to wyłącz je np. Stat24 zaloguj się do panelu home.pl i tam powinno coś być takiego - to może powodować zakłócenia w eksporcie. Wersja demo nie daje takich uprawnień by  móc sobie przećwiczyć - ale  zobacz co tam jest zamieszczone i powyciągaj sobie te wartości które są dla Ciebie istotne i myślę , że powinno się udać.

• 0

Dziękuję za radę - da się wyeksportować produkty do pliku CSV, w zasadzie jest wszystko, co by mnie interesowało, ale bez przyjaznych adresów www - tak więc to pozostaje do ręcznej zabawy. Klientów nie wyeksportuję, ale nie ma ich aż tak dużo, żeby był to jakiś kłopot z ręcznym przeniesieniem. Mam jeszcze pytanie - w jaki sposób mogę potem zaimportować taki plik w Preście?

• 0

Przyjazne adresy generowane są za pomocą ich systemu zostaje tylko kopiowanie ręcznie. Jeżeli masz dobrze zrobiony plik importu to w pierwszym wierszu najlepiej Open Office (Excel robi głupoty ucina znaki) oznaczasz sobie pola co chcesz importować czy produkt, kategorie,atrybuty itp . W pliku produkt masz dużo inforamcjii odnośnie produktu musiałbyś się temu przyjżeć co Ci jest potrzebne - potem zapisujesz odpowiednio plik CSV z kodowaniem i separacją pola jaki i danych  ( ; , ) i wybierasz podczas importu w sklepie jakie kolumny Cie interesują  i przypisujesz te kolumny swoim wartościom które zrobiłeś w pliku CSV - UWAGA - Są kłopoty z importem jeżeli mamy dużo produktów limit czasu wykonywania skryptu się kończy i operację trzeba powtarzać. Postaram się którego dnia zrobić video Turotial z tego - bo wiem że bardzo dużo użytkowników ma z tym problem . ja importując produkty w porywach i do 30 tyś razem z innymi danymi używam własnych aplikacji  działający pomiędzy bazami danych.

Myślę, że coś pomogłem.

• 0

Bardzo pomogłeś za co serdecznie dziękuję :) Produktów nie mam tak wiele na sklepie - ok. 200, także chyba nie powinno być większych problemów. Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jeszcze jak wyglądają integracje w Preście? Nie ma problemu, żeby zintegrować np. z Pocztą Polską albo PayU? Jest jakiś moduł do integracji z Allegro?

• 0

Rozwiązań alternatywnych jest bardzo dużo - wszystko zależy od zakupionych modułów - możesz rozbudować swój sklep nawet o połączenia z programami księgowymi, allegro, firmami kurierskimi,PayPal,Dotpay,Ebay i wiele innych wszystko zależy od Twoich finansów - chyba, że może jesteś programistą to będziesz w stanie samemu takie moduły napisać  . . .

• 0

podepnę się pod temat, bo chce zrobić dokładnie to samo co autor posta - przenieść się na prestę z click shop, ale widzę poważny problem. Owszem, można wyeksportować plik csv z danymi klientów, ale nie ma tam haseł (pola pozostają puste), w związku z czym dane nie chcą się zaimportować do presty..

digites - czy udało Ci się to jakoś rozwiązać? Nie chcę, żeby klienci musieli zakładać konta od nowa, ale skoro nie znam ich haseł to ręcznie tez ich nie przepiszę, czy dobrze myślę, czy w ogóle ja nic nie rozumiem i to się jakoś inaczej robi?