Jump to content

Jak zrobić wydruk towarów z atrybutami?

ShRon

Recommended Posts

Witam.

Mam takie pytanie jak można w preście przygotować listę towarów pod inwentaryzację.

Chodzi mi to by sensowny sposób mieć listę towarów, z indeksem i co ważne atrybutami (u mnie atrybuty to odpowiednie rozmiary) w formie listy. Super by było, gdyby była jeszcze załączone do tego miniatruki zdjęcia. PRowadzę jednocześnie sklepy stacjonarne i internetowy i chciałbym raz na jakiś czas skonfrontować, czy stany się pokrywają się z rzeczywistością.

P.S. Aha dodam, że mam włączone zarządzanie magazynem i wyłączone zaawansowane zarządzanie

Edited by ShRon (see edit history)

• 4 weeks later...

Ale jak rozumiem jak kliknę w ten przycisk "eksportuj" to wykonuje się jakiś select, teraz pytanie gdzie (lokalizacja) jest i do zapytania dodać tylko jeszcze jedno pole "wholesale_price". Wówczas zostanie wyeksportowane również pole zawierające cenę zakupu :)

Tylko gdzie tego selecta znaleźć?

w bazie jest to przedstawione za pomocą cyferek jedynie, dlatego trzeba by było stworzyć zapytanie, które poda wyniki w bardziej przyswajalnej formie, z nazwami produktów / kombinacji itp.

Mnie również by interesował wydruk / zgranie do csv, listy towarów z cenami, ale zakupu, bo opcja exportuj z Katalog / Produkty do csv robi się ok, ale tylko z cenami netto i brutto, bez ceny zakupu.

A czy w Preście 1.4 jest opcja eksportu produktów z Katalogu Produktów do csv bo jakoś nie widzę ?

OK znalazłem. Dziwna sprawa ilość produktów (quantity) występuje w ilości 0 w tabeli z produktami (PS_product), prawdziwa ilość jest w tabeli PS_stock_available

Poniżej gotowe zapytanie

SELECT id_product, ean13, price, wholesale_price, reference, name, PS_stock_available.quantity
FROM PS_product
INNER JOIN PS_product_lang USING ( id_product ) 
INNER JOIN PS_stock_available USING ( id_product ) 

A może mi jeszcze ktoś wytłumaczyć po co w bazie pole do trzymania ceny jest decimal(20,6)
np. wholesale_price 10.700000
Po co aż sześć miejsc po przecinku.... nie powinno być dwóch? Raz że mniej danych dwa ni ema problemów potem z zaokrąglaniem. Czy można to jakoś samemu zmienić w BO lub w bazie np. na decimal(20,2), czy lepiej tego nie ruszać?
Edited by props (see edit history)

• 2 weeks later...