m.ruebac Posted December 14, 2013 Share Posted December 14, 2013 Czesc, chcialem sie dowiedziec czy istnieje prosta metoda na zmiane szerokosci szablonu responsive. Probowalem zmieniac wartosci w pliku global.css, jednak nie przynioslo to zadnego skutku. "@media only screen and (min-width: 1200px) { #center_column { width: 950px;" Chodziloby mi o zwiekszenie marginesow, aby szablon nie zajmowal tak duzej powierzchni ekranu. Adres strony znajduje sie tutaj. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 14, 2013 Share Posted December 14, 2013 może dlatego, że zamiast #center_column jest #center_column_full ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.ruebac Posted December 14, 2013 Author Share Posted December 14, 2013 Usunalem wartosc "full" i zmienilem wartosc srodkowej kolumny, niestety bez efektow. Niemniej, dzieki za odpowiedz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 14, 2013 Share Posted December 14, 2013 rzecz w tym, że działa. w szablonie nie masz centralnej kolumny która nazywa się #center_column, tylko #center_column_full sprawdź kod: @media only screen and (min-width: 1200px) { #center_column_full { width: 950px!important; overflow:hidden; } zobaczysz w czym jest problem podpowiedź: #center_column_full to nie wszystko, pozostają inne elementy wewnątrz bloku które mają własne parametry width Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.ruebac Posted December 14, 2013 Author Share Posted December 14, 2013 Dzieki, przynajmniej wiem, ze sie da. Jednak samodzielnie nie jestem w stanie tego ogarnac, stad chcialem zapytac czy moge liczyc na pomoc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 15, 2013 Share Posted December 15, 2013 możesz jeszcze dodać do tego stylu: margin: auto!important; i zweryfikować, czy czasami nie działa tak jak tego oczekujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.ruebac Posted December 15, 2013 Author Share Posted December 15, 2013 Dziala i moglbym tak to zostawic gdyby nie to, ze po zmniejszeniu okna cala strona sie rozpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 15, 2013 Share Posted December 15, 2013 ale te style są tylko dla rozdzielczości ekranu (okna) powyżej 1200px szerokości za mniejsze rozdzielczości odpowiadają pewnie inne style zastosowane w arkuszu styli css Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.ruebac Posted December 15, 2013 Author Share Posted December 15, 2013 Wydaje mi sie, ze wszystko jest w "global.css", tyle, ze manualna zmiana wartosci nie przyniosla zmian. @media only screen and (min-width: 1200px) { #center_column { width: 950px; display: inline-block; vertical-align: top; float: right; } } @media only screen and (max-width: 1200px) and (min-width: 960px) { #center_column { width: 710px; display: inline-block; vertical-align: top; float: right; } } @media only screen and (max-width: 960px) and (min-width: 767px){ #center_column { width: 518px; display: inline-block; vertical-align: top; float: right; } } @media only screen and (max-width: 767px) and (min-width: 600px) { #center_column { width: 590px; display: inline-block; vertical-align: top; margin-left: 5px; margin-right: 5px; } } @media only screen and (max-width: 600px) and (min-width: 480px) { #center_column { width: 470px; display: inline-block; vertical-align: top; margin-left: 5px; margin-right: 5px; } } @media only screen and (max-width: 480px) { #center_column { width: 310px; display: inline-block; vertical-align: top; margin-left: 5px; margin-right: 5px; } } #center_column_full {} Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 15, 2013 Share Posted December 15, 2013 tak w zasadzie to nie wiem co się "rozjeżdża" sprawdziłem raz jeszcze na różnych wymiarach okna i jedyny problem jaki widzę to menu *wygląda jakby brakowało css* o to chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.ruebac Posted December 15, 2013 Author Share Posted December 15, 2013 U mnie wyglada w ten sposob, ze elementy sa poprzemieszczane, czcionka zmieniona itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 Witam, Piszę po raz 1 na forum, jestem świeżym użytkownikiem PS i sklepu online. Ze względu na dużą ilość tematów, myślę, że ten będzie odpowiedni aby się podpiąć. Mianowicie chciałbym aby szablon mojego sklepu automatycznie dostosowywał się do rozdzielczości ekranu. Przy wąskim ekranie jest w miarę ok ale przy dużym o dużej rozdzielczości szablon wygląda dość śmiesznie. Marginesy boczne ustawione na auto. URL www.mifka.pl Byłbym ogromnie wdzięczny za podpowiedź. Ps. Problem tyczy się również stopki. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 Twój szablon nie jest responsywny, to prestashop 1.5 - ta wersja nie posiada responsywnego szablonu. funkcji o której mówisz nie można wprowadzić "od tak" w tym przypadku to większa sprawa niż tylko przełączenie jakiejś opcji w panelu administracyjnym za wiele się tu nie zrobi, pozostaje albo zakupienie/skorzystanie z jakiegoś responsywnego szablonu - albo aktualizacja do prestashop 1.6 gdzie szablon jest domyślnie responsywny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 Dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korni Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 ewentualnie dopisanie w css @media, ale życzę powodzenia tworzenia, gdzie przynajmniej trzy rozdzielczości trzeba uwzględnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Witam, Dzięki ale raczej pozostanę przy aktualnym szablonie. Dla mnie to za dużo skomplikowanej pracy. Po czasie uaktualnię wersję do 1.6. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jeszcze odnośnie problemu z modułem ZOPIM? http://www.prestashop.com/forums/topic/258900-gdzie-dodac-kod-zopim-free-chat/?hl=%2Bzopim&do=findComment&comment=1628821 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korni Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 niestety, ale nie znam tego modułu. Musiałbym przeanalizować kod strony, prawdopodobnie z czymś się gryzie, a czasem wywalenie białej strony powoduje zwykłe nie zamknięcie jakiegoś znacznika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mifka Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Ok, dzięki. Zopim to moduł czatu. Myślę, że faktycznie z czymś się po prostu u mnie gryzie. Wrzucałem odpowiedni skrypt do katalogu HEADER i zamknąłem go liniami {literal} i {/literal}. W żaden sposób nie zadziałał. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts