Jump to content
  • 0

Strony CMS'a > Edycja nie zapisuje efektów pracy

props

Question

Edytuję w tym czymś plik (regulamin, a jakże) wyczyściłem go z abyzywnych   :) daję zapisz i zonk wchodzę na stronę i zmian żadnych. Oczywiście czyszczę cache :D Nic. Znowu edytuję, wprowadzam zmiany, zapisuję i... bez zmian. Z tego co się domyślam to zapis jest w bazie danych więc prawa dostępu do pliku odpadają. Co w takim razie może mnie tym razem prześladować?

13 answers to this question

Recommended Posts

• 0

No właśnie nie. Wprowadzam zamiany, daję zapisz. Komunikat pokazuje, że zmiany wprowadzono, ale w okienku do wprowadzania tekst jest niezmieniony. Żadne refreshe itp działania nic nie dają. Dlatego nie rozumiem o co chodzi.

po zapisie, w backoffice wszystko zmienia sie prawidłowo? 

• 0

Wiesz co nie rozumiem tego.

Otwierm phpmyadmin... po lewej stronie mam listę wysztkich tabel. Najeżdżam myszą na tabele cms i pokazuje 5 rekordów. Wchodzę i faktycznie tyle jest. Teraz myszą pokazuję na  cms_lang i pokazuje 9 rekordów, ale jak wejdę do tabeli to wyświetla tylko 5 rekordów (tak jak w cms).

Wchodzę w cms_lang w strukturę i w indexach mam mac na 9 (w tabeli cms moc jest na 5) Przypuszczam, że problem w tej 9 tylko skąd się wzięła? I czy można ją ręcznie zmienić na 5? Musiałbym usunąć indeks i od nowa go wprowadzić.

możesz zweryfikować zawartość tabeli ps_cms oraz ps_cms_lang 

czy są tam zduplikowane wartości?

• 0

Teraz już nic nie rozumiem. Usunąłem indeks i zrobiłem od nowa teraz pokazuje moc nie 9 tylko 4 (jest 5 wpisów). W menu phpmyadmin pokazuje dalej, że jest 9 rekordów, a jak listuję wszystkie tabele to wyświetla, że jest 5 rekordów.

Usunięcie starych i ustawienie nowych indeksów niestety nie pomogło, dlaj nie mogę edytować tych CMSów.

Screena  nie mogę wgrać... klikam na ikonkę zdjęcia, ale jedyną opcją jest wstawienie url'a.

nie to nie problem, tam znajdują się tłumaczenia na kilka języków, w cms wyłącznie strony.

możesz zrobić screena tabeli ps_cms_lang?

• 0

Usunąłem cała tabelę ps_cms_lang, od nowa wgrałem (jak poniżej) i... nic żadnej edycji, nie mogę nawet dodawać nowych plików, choć komunikat wskazuje, że jest OK.

CREATE TABLE `ps_cms_lang` (
  `id_cms` int(10) unsigned NOT NULL,
  `id_lang` int(10) unsigned NOT NULL,
  `meta_title` varchar(128) NOT NULL,
  `meta_description` varchar(255) default NULL,
  `meta_keywords` varchar(255) default NULL,
  `content` longtext,
  `link_rewrite` varchar(128) NOT NULL,
  PRIMARY KEY  (`id_cms`,`id_lang`)
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8;

• 0

http://i.imgur.com/1whgPHS.png

Wyjaśnij mi, proszę o co może chodzić.

Usunąłem już wszystkie tabele związane z cms. Ze świeżej instalacji przegrałem je raz jeszcze i mogę już edytować, a nawet dodawać nowe pliki. Tylko nie rozumiem dlaczego w tabeli cms_lang dalej jest taki syf.

Jest tam fizycznie 6 wpisów. Tymczasem w phpmyadminie jak najadę myszką po lewej manu na nazwę tabeli to wyświetla: InnoDBFree 54521541kb (11 rekordów)

W samej tabeli w strukturze pokazuje index primary i moc 11 

Skąd on bierze tą 11 skoro jest 6 rekordów. Czy to jakaś relacja z jakąś tabelą, a jeśli tak to z jaką?

to możesz wgrać go na imgur.com i podać linka 

• 0

Niestety podbijam temat

Presta 1.5.5.0

NIe zapisuje zmian po edycji stron CMS (Preferencje/CMS)... nawet podaje informacje że' zaktualizowano pomyślnie' ale wprowadzonych zmian nie widać w stronach CMS....

Jeśli ktoś miał taki problem i go rozwiązał  to prosze o sygnał...