birchoff Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 Proszę o pomoc: Otóż męczę się z konfiguracją presty/szablonu, aby uzyskać pożądany efekt. Chodzi o prawą kolumnę w szablonie na stronie http://r5studio-konto.hekko.pl/ Chciałbym by na stronie produktu, kategorii itp. była wyświetlana prawa kolumna i bloki w niej zawarte. Bloki są przypisane prawidłowo do Hook_right, wchodząc na strony CMS, np. http://r5studio-konto.hekko.pl/content/25-jak-korzystac-ze-sklepu w prawej kolumnie pojawiają się bloki, tak jak powinny. Ale wchodząc już w jakikolwiek produkt np. http://r5studio-konto.hekko.pl/thinkpad-w530/169-lenovo-thinkpad-w530-n1k4kpb-887619168709.html prawy hook znika. Nie wiem dlaczego... szukam i szukam w kodzie... nie widzę, gdzie to może być ustawione. Wchodząc np. w blok producentów, który jest na szczycie prawego hooka, pojawia się: http://awesomescreenshot.com/09a22nio84 Brak wyjątków. Dziwne, ale nie mogę wybrać dwóch pierwszych opcji (moduł, dodaj do), są nieaktywne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
presta4you.com Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 (edited) Szablon był tworzony przez ciebie? Zobacz w pliku header.tpl czy nie masz warunku dla tej kolumny i podstrony product. Możliwe, jest też, że w kontrolerze Order został umieszczany taki ciąg: $this->display_column_right = false; co spowoduje, że kolumna się nie wyświetli. Edited December 10, 2013 by presta4you.com (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
birchoff Posted December 10, 2013 Author Share Posted December 10, 2013 (edited) Szablon jest kupiony. No właśnie na tyle co znam tajemne kody php i css, wszystko jest włączone. Wszystkie polecenia związane z hook right i left lub display left, right wyglądają tak samo. Jedyne miejsce, gdzie występuje różnica w kodzie dla tych dwóch kolumn to plik classes/controller/FrontController.php : 'HOOK_LEFT_COLUMN' => ($this->display_column_left ? Hook::exec('displayLeftColumn') : ''), 'HOOK_RIGHT_COLUMN' => ($this->display_column_right ? Hook::exec('displayRightColumn', array('cart' => $this->context->cart)) : ''), Niestety nie wiem za co odpowiada polecenie array... Czy to mogłoby być to? Szukałem też w JS, ale tam hook right czy column right nie występują... Dopowiem tylko, że zmieniłem powyższy kod dla hook_right_column identyczny jak left column i nic to nie dało... Edited December 10, 2013 by birchoff (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 najlepiej będize jak pokazesz funkcje z kontrolera: init() initContent() Link to comment Share on other sites More sharing options...
presta4you.com Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 Możliwe też, że w pozycjach modułów znajdujących się po prawej stronie masz masz ustawione wyjątki na 'product'. Link to comment Share on other sites More sharing options...
birchoff Posted December 10, 2013 Author Share Posted December 10, 2013 znalazłem połowiczne rozwiązanie, w pliku header.tpl znalazłem coś takiego: {if !empty($HOOK_LEFT_COLUMN)&& empty($HOOK_RIGHT_COLUMN)} {assign var='LAYOUT_COLUMN_SPANS' value=array(3,9,0) scope='global'} {elseif empty($HOOK_LEFT_COLUMN)&& !empty($HOOK_RIGHT_COLUMN)} {assign var='LAYOUT_COLUMN_SPANS' value=array(0,9,3) scope='global'} {elseif empty($HOOK_LEFT_COLUMN)&&empty($HOOK_RIGHT_COLUMN)} {assign var='LAYOUT_COLUMN_SPANS' value=array(0,12,0) scope='global'} {else} {assign var='LAYOUT_COLUMN_SPANS' value=array(3,6,3) scope='global'} {/if} zamieniłem (3,9,0) na (3,6,3) i działa. VEKIA: który plik? W folderze controllers/front mam 41 plików... żaden z nich nie zawiera sformułowania "left" lub "right". W Folderze szablonu żaden plik nie zawiera sformułowania initContent() Z powyższego kodu, z tego co rozumiem powinien wyłączać wyświetlanie lewej lub prawej kolumny w zależności, czy jakieś bloki są znajdują się w Hook left lub right. I działa to, tylko nie w przypadku produktu i np. kategorii. presta4you.com: w modułach nie ma wyjątków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
presta4you.com Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 Dlaczego połowiczne rozwiązanie? Jeszcze coś jest nie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
birchoff Posted December 10, 2013 Author Share Posted December 10, 2013 nie no, działa. Tylko teraz trzeba blokować wyświetlanie bloków tradycyjnie - w zapleczu. Na moje, gdzieś w szablonie jest zaszyta funkcja, która powoduje, że prawy blok nie wyświetla się np. na karcie produkty czy w kategoriach. Niestety nie udało mi się tego znaleźć. Ale lepsze takie rozwiązanie, niż żadne Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 11, 2013 Share Posted December 11, 2013 kontroler nie jest potrzebny, cały kod odpowiedzialny za tę kolumnę znajduje się w header.tpl Link to comment Share on other sites More sharing options...
birchoff Posted December 11, 2013 Author Share Posted December 11, 2013 No właśnie widzę, nie wiem jak to mogłem przeoczyć, bo zacząłem poszukiwania od tego pliku... Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts