Jump to content
  • 0

Problem ze sprawdzaniem pól podczas logowania

props

Question

Presta 1.5.6 i nowy szablon (na defaultowym było ok).

W nowym szablonie przy zakładaniu konta klienta nie pokazywało  "bloku ochrony danych osobowych." Zainstalowałem w mpdułach "Blok Ochrona danych osobowych" i dodałem w moduły > pozycje > Przemieszczanie modułu: Blok Ochrona danych osobowych do displayCustomerAccountForm.

I było OK... checkbox wraz z treścią się pokazują tylko, że niestety jak nie zaznaczę checkboxa to nie wywala errora i nie zatrzymuje rejestracji, a powinno.

Podobnie rzecz ma sie z telefonem. W Preferencje > Klienci zaznaczam: "Numer telefonu" ale jeśli go nie Klient nie poda to i tak nie wyskakuje żaden error i nie blokuje przesłania formularza.

W defaultowym obie opcje śmigały doskonale.
W czym może być problem?

Edited by props (see edit history)

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0

OK na pierwszą część pytania sam sobie odpowiedziałem. Trzeba było oprócz  moduły > pozycje > Przemieszczanie modułu: Blok Ochrona danych osobowych dodać displayCustomerAccountForm

oraz dodać do actionBeforeSubmitAccount.

Teraz sprawdza już przy zakładaniu konta (mam nadzieję, że przy zakupach również) czy zaznaczono opcję danych osobowych. 

Niestety problem ze sprawdzaniem nr telefonu pozostał. Ma ktoś pomysły, gdzie ten numer się dodaje żeby był sprawdzany? Zainstalowany moduł chyba tak zmajstrował, że zaznaczanie opcji w BO nie jest wprowadzane. Przynajmniej w tych dwóch przypadkach. 

Sprawdzałem w classes/Address.php jest tam public static $definition i w tabeli filds mamy telefon o komórkę. Można podobnie jak ma to miejsce z np. imieniem dodać przy komórce lub stacjonarnym "required' => true" tylko, że to byłoby ustawienie na sztywno.  klient musiałby w zależności pd tego gdzie tą opcje dodam podać obligatoryjnie komórkę lub stacjonarny lub oba, a przecież chodzi o to żeby podał jeden z dwóch. Zatem jak się domyślam nie chodzi o modyfikacje tej clasy tylko rozwiązania trzeba szukać gdzieś indziej.

Presta 1.5.6 i nowy szablon (na defaultowym było ok).

W nowym szablonie przy zakładaniu konta klienta nie pokazywało  "bloku ochrony danych osobowych." Zainstalowałem w mpdułach "Blok Ochrona danych osobowych" i dodałem w moduły > pozycje > Przemieszczanie modułu: Blok Ochrona danych osobowych do displayCustomerAccountForm.

I było OK... checkbox wraz z treścią się pokazują tylko, że niestety jak nie zaznaczę checkboxa to nie wywala errora i nie zatrzymuje rejestracji, a powinno.

Podobnie rzecz ma sie z telefonem. W Preferencje > Klienci zaznaczam: "Numer telefonu" ale jeśli go nie Klient nie poda to i tak nie wyskakuje żaden error i nie blokuje przesłania formularza.

W defaultowym obie opcje śmigały doskonale.
W czym może być problem?

Edited by props (see edit history)