Jump to content

Zwroty

hatrick

Recommended Posts

Jak załatwiacie temat zwrotów?

Z tego co mi wiadomo, klient do zwracanego towaru powinien dołączyć formularz zwrotu towaru. Jak ten temat jest u Was załatwiany?

Oczywiście jest możliwość zwrotu w prescie, ale to nie dość że jest mocno ukryte to może klientowi sprawić problem. Poza tym taki uzupełniony zwrot na swoim koncie nie generuje żadnego dokumentu który powinien znaleźć się w dokumentach firmy. Chyba że gdzieś coś przeoczyłem.

Edited by hatrick (see edit history)

Jak załatwiacie temat zwrotów?

Z tego co mi wiadomo, klient do zwracanego towaru powinien dołączyć formularz zwrotu towaru. Jak ten temat jest u Was załatwiany?

Oczywiście jest możliwość zwrotu w prescie, ale to nie dość że jest mocno ukryte to może klientowi sprawić problem. Poza tym taki uzupełniony zwrot na swoim koncie nie generuje żadnego dokumentu który powinien znaleźć się w dokumentach firmy. Chyba że gdzieś coś przeoczyłem.

Generalnie rzecz biorąc obecny moduł zwrotów i reklamacji jest do niczego. Wszyscy zachowują się tak jakby tylko sprzedawali i nie mieli reklamacji ani zwrotów...

Co z gwarancjami?, co w przypadku kiedy odpaliliśmy sklep dziś, a towar sprzedaliśmy miesiąc temu? - nie ma zakupu w systemie = brak reklamacji i zwrotu towaru.

Dokopanie się do opcji zwrotów to droga przez mękę dla klienta, a nie o to chyba chodzi - prawda?

Jest to moim zdaniem "pięta Achillesowa" systemu.

Prace nad nowymi wersjami Prestashop skupiają się nad fajerwerkami, a nie nad użytecznością, która powinna być IMHO podstawą systemu.

dokładnie obecnie mój znajomy pisze plugin do zwrotów bo niemogę sobie pozwolić w moim nowym sklepie na takie rzeczy jak brak historii zwrotów. Modół będzie darmowy więc napewno po testach się z wami nim podziele. :)

To bardzo dobra informacja :) A na kiedy planujecie ukończenie modułu?

Ja osobiście nie pisze bo się na tym nie znam ale zleciłem to mojemu dobremu znajomemu:) Myśle że w ciagu miesiąca, Ale nie wiem dokładnie ciagle jakieś pomysły  nam dochodza do głowy.

Chodzi o to aby system zwrotów przyspieszyć w praktyce do maximum:) przy najmniejszej ingerencji klienta:) ( bedzie to na zasadzie kroków coś jak zamównienia w preście) plus zostanie wdrożony również przy okazji system zwrotów gwarancyjnych (wysyłanie produktów na gwarancje)

Obecnie poprawiam cała specyfikacje na nowo bo doszło kilka istotnych i ważnych informacji.

Napewno poinformuję o gotowym pluginie i udostęopnie na tym forum.

• 1 month later...

Ja osobiście nie pisze bo się na tym nie znam ale zleciłem to mojemu dobremu znajomemu:) Myśle że w ciagu miesiąca, Ale nie wiem dokładnie ciagle jakieś pomysły  nam dochodza do głowy.

Chodzi o to aby system zwrotów przyspieszyć w praktyce do maximum:) przy najmniejszej ingerencji klienta:) ( bedzie to na zasadzie kroków coś jak zamównienia w preście) plus zostanie wdrożony również przy okazji system zwrotów gwarancyjnych (wysyłanie produktów na gwarancje)

Obecnie poprawiam cała specyfikacje na nowo bo doszło kilka istotnych i ważnych informacji.

Napewno poinformuję o gotowym pluginie i udostęopnie na tym forum.

Czy coś drgnęło w tym temacie? Czy temat umarł? :)

• 2 weeks later...
  • 8 months later...
  • 2 years later...

Witam,

odkopuję temat ponieważ faktycznie problem ze zwrotami w prestashop jest globalny. Stworzyłem co prawda płatny moduł, ale pozwalający klientowi zwrócić produkty w cywilizowany sposób.

Zalety modułu:

1. Możliwość konfiguracji modułu z poziomu zaplecza

2. Wysyłanie wiadomości e-mail ze specyfikacją do klienta i sprzedawcy

3. Pozwala podać powód zwrotu produktu widoczny z zapleczy sprzedawcy ze wszystkimi niezbędnymi danymi

4. Umożliwia klientowi wybranie daty i godziny odbioru paczki przez kuriera z zachowaniem zamówienia w najbliższy dzień roboczy. Pokazuje tylko dni robocze z uwzględnieniem świąt stałych, dni ustawowo wolnych od pracy, świąt ruchomych. 

5. Moduł współdziała z panelem administracyjnym zwrotów wbudowanych w PrestaShop do którego wysyła również wypełnione dane. Widoczność z poziomu użytkownika jak widać jest całkowicie intuicyjna.

6. Moduł widoczny tylko w koncie zarejestrowanego klienta w sklepie.

7. Przejście przez proces zwrotu w 4 krokach

8. Zwrot nie zostanie wysłany jeśli ustawione wartości w ZAMÓWIENIA >> ZWROTY PRODUKTÓW się nie pokrywają tj. 

- została przekroczona ilość dni

- zwrot produktu został już wcześniej wykonany

Zainteresowanych zapraszam do kontaktu, oceny i ewentualnych nakierowań na wdrożenie dodatkowych rozwiązań.

Screen-y moduły i zaplecza przesyłam jako załącznik.

post-1351939-0-09627100-1482065650_thumb.jpg

post-1351939-0-48092300-1482065651_thumb.jpg

post-1351939-0-29328700-1482065652_thumb.jpg

post-1351939-0-22373800-1482065653_thumb.jpg

post-1351939-0-16721100-1482065654_thumb.jpg

post-1351939-0-12758300-1482065655_thumb.jpg

post-1351939-0-81414800-1482065655_thumb.jpg

post-1351939-0-71539400-1482065656_thumb.jpg

post-1351939-0-20319000-1482065658_thumb.jpg

post-1351939-0-31950000-1482065659_thumb.png

post-1351939-0-44005200-1482065707_thumb.jpg

Edited by N-ENTER (see edit history)