imogen Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 Zastanawiam się czy macie jakiś sprawdzony moduł google snippet? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyszek Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 Ja mam rozwiązanie takie:aby ceny się wyświetlały to goodrelations. Oraz właczony moduł komentarzy i dodany kod na stronę produktu który wyświetla ocenę i średnią która potem jest brana do G snippets. <span class="hreview-aggregate"> <span class="rating"> <span>Średnia ocen: </span> <span class="average">{$averageTotal}</span> na <span class="best">5</span>. Ilość komentarzy: <span class="votes">{$nbComments}</span> <span class="summary"></span> </span> </span> Ale co z tego że w test wszystko działa jak w wyszukiwarce się nie wyświetla ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted December 4, 2013 Author Share Posted December 4, 2013 ten moduł mnie zaciekawił ale czy na pewno jest to google snippet http://www.prestashop.com/forums/topic/258847-darmowe-moduly-prestashop-aktualizacja-1882013/?p=1302636 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyszek Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Ogólnie googralations ma spełniać więcej funkcji niż tylko snippets. W chwili obecnej wyświetla tylko cenę na stronach wyszukiwania. Gdy weźmiemy test to jest dużo informacji odnośnie strony ale do czego są wykorzystywane w tej chwili to nie wiem. Moduł miał około maja mieć nową wersję w której oferowałby "gwiazdki" ale niestety chyba prace nad modułem zostały zawieszone. Gdyż wersja 1.6 trzyma się już kilka dobrych miesięcy. Dlatego ja snippety ogarnąłem dodając ten kod tylko do gwiazdek.Tak przy okazji ktoś wie jak się dowiedzieć dlaczego G nie uwzględnia snippetów w sklepie?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 (edited) Ja mam rozwiązanie takie: aby ceny się wyświetlały to goodrelations. Oraz właczony moduł komentarzy i dodany kod na stronę produktu który wyświetla ocenę i średnią która potem jest brana do G snippets. <span class="hreview-aggregate"> <span class="rating"> <span>Średnia ocen: </span> <span class="average">{$averageTotal}</span> na <span class="best">5</span>. Ilość komentarzy: <span class="votes">{$nbComments}</span> <span class="summary"></span> </span> </span> Ale co z tego że w test wszystko działa jak w wyszukiwarce się nie wyświetla ;/ Rozumiem, ze ten kawałek kodu odpowiada za gwiazdki "ocena produktu"??? Gdzie dokładnie trzeba to umieścić??? Zastanawiam się także nad tym co prawda posiada mniej opcji co przykład poprzedni http://catalogo-onlinersi.net/en/add-ons-prestashop-modules/417-google-rich-snippets-prestashop.html Aby ocena, cena była widoczna w wynikach wyszukiwarfki potrzebne jest od 2 do 10 tyg. Edited December 5, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyszek Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Dokładnie wklejając ten kod masz gwiazdki i liczbę ocen. Ja testowałem różne moduły ale jeszcze na wersję presty 1.4 i nie chciało działać lub moduł tak obszerny był że sklep ładował się dłużej. Co do pojawiania się snippetów to u mnie jest tak:Wstawiam produkt, google go indeksuje i jest cena przy nim. Po mw tygodniu cena znika. Nie wiem co jest czytałem kilka artykułów ale nic nie udało się wskórać ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 (edited) wstawiłes ten kod do pliku product.tpl? Ok, wstawiłam tylko zastanawiam się dlaczego test snippet nie pokazuje zdjęcia? Czy do zdjęcia uzyłeś innego modułu czy kodu? Edited December 5, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyszek Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Albo do pliku product.pl albo do pliku productcomments.tpl Zależy gdzie chcesz to wyświetlać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted December 10, 2013 Author Share Posted December 10, 2013 Próbowałm na wile sposobów ale niestety porażka Czy w PL istnieje taki moduł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyszek Posted December 11, 2013 Share Posted December 11, 2013 (edited) Cenę Ci wyświetla http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets?q=http%3A%2F%2Fparkietworld.eu%2Ffertigparkiet%2Fdab-antyk-138.html Zostaje tylko gwiazdki dopisać.Gdzie wkleiłaś ten kod ?? Musisz go wkleić i uzyskasz wtedy taki napis jak tutaj w zakładce opiniehttp://www.frocus.pl/bazy/309-ingrid-baza-pod-makijaz-prelude-5907619821260.html Średnia ocen: 5 na 5. Ilość komentarzy: 1 Edited December 11, 2013 by tyszek (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
imogen Posted December 12, 2013 Author Share Posted December 12, 2013 (edited) probowałam w product.tpl. Z czego widze wklejsz to w obrębie opini moge poprosic o wskazówkę dokładnie w jakiej lini powinien znaleźć się ten kod? Tak, cene mi wyświetla ponieważ używam modułu http://catalogo-onlinersi.net/en/add-ons-prestashop-modules/417-google-rich-snippets-prestashop.html Chciałbym jeszcze osiągnąć gwiazdki oraz "obrazek" .. z obrazkiem chyba jest o wiele trudniej ponieważ gdzieś wyczytałam, że nie jest to proste w sklepach aby taki obrazek był Czy google zaindeksowało Ci gwiazdki, cenę bo potrzyłam na twoje strony zaindeksowane w google i nie widze nigdzie ale google Ci dodało ??? Edited December 12, 2013 by imogen (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyszek Posted December 16, 2013 Share Posted December 16, 2013 Ja obrazek widziałem tylko gdy trafiłem na wyszukiwanie gdzie był Amazon. Żadnego innego nie widziałem więc wątpię że się pojawi niestety.U mnie powinno pokazywać gwiazdki i cenę ale G mnie nie lubi i nie pokazuje;/ Dlaczego to nie mam pojęcia. Próbowałem to rozgryźć ale z marnym rezultatem Kod wstawiłem i wygląda tak: <script type="text/javascript"> var productcomments_controller_url = '{$productcomments_controller_url}'; var confirm_report_message = "{l s='Are you sure you want report this comment?' mod='productcomments'}"; var secure_key = "{$secure_key}"; var productcomments_url_rewrite = '{$productcomments_url_rewriting_activated}'; </script> <div id="idTab5"> <div id="product_comments_block_tab"> {if $comments} <span class="hreview-aggregate"> <span class="rating"> <span>Średnia ocen: </span> <span class="average">{$averageTotal}</span> na <span class="best">5</span>. Ilość komentarzy: <span class="votes">{$nbComments}</span> <span class="summary"></span> </span> </span> Jest to sam początek pliku productcomments.tplSprawdź czy w dobrym pliku wklejasz. Być może masz taki plik w katalogu themes\nazwa-themes\modules\productcomments\. Jeśli masz taki katalog a w nim wspomniany plik to musisz do niego wkleić w nie do tego z katalogu głównego modułów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek041987 Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Odgrzeje temat dodałem dzisiaj ten kod do katalogu który podał Tyszek, w narzędziach do testowania google pokazuje gwiazki, natomiast zniknęły Polskie znaki, dodaje printscreen. Ktoś wie gdzie i jak to zmienić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyszek Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 Jak wklejasz ten kod to zmień kodowanie pliku na UTF-8 i będzie ok.Teraz jak go edytujesz to w nim zobaczysz jak na screenie co należy zmienić aby było ok 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts