pbpo Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 Od jakiegoś czasu zauważyłem u siebie problem polegający na zmianie języka witryny.Przeglądam stronę w języku polskim , po czym chcę sprawdzić jak to wygląda w angielskiej wersji ( u mnie są dwie różne). Zmieniam język w menu na stronie- wchodzę na którąś z zakładek, a język zmienia się z powrotem na polski... Tak już "by the way" - Vekia u Ciebie jest podobny problem na stronie , dziś to zauważyłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbpo Posted December 2, 2013 Author Share Posted December 2, 2013 Vekia masz jakieś pomysły ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 moja strona nie jest postawiona na prestashop a skoro na dwóch różnych stronach masz taki problem, to mi wygląda na problem z przeglądarką która gdzieś może "gubić" ciasteczka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbpo Posted December 2, 2013 Author Share Posted December 2, 2013 (edited) http://www.prestashop.com/forums/topic/293004-zmieniający-się-język-strony-przy-poruszaniu-się-po-witrynie/ Tylko właśnie to nie tylko na moim komputerze się dzieje xD. Tak dzieje się z kilku różnych komputerów na których sprawdzałem. Ale to może być jednak to. Bo na chrome gdzie ciasteczka mam zapisywane wszystko jest ok. a na firefox gdzie mam wyłączone ciasteczka strona mi wariuje . --EDIT-- Wiem, że Cie męczę. No , ale powiedz mi czemu na explorer nawet po włączeniu ciasteczek sytuacja jest taka sama ? Potrzebuje jakiejś odpowiedzi, ponieważ jestem męczony w tej kwestii przez osobę nade mną który nie bardzo rozumie dlaczego tak się dzieje. Nie potrafię mu wyjaśnić dlaczego lepiej korzystać z innych przeglądarek niż explorer, że nie jest to wina serwera tylko przeglądarki osoby która przegląda stronę . Edited December 2, 2013 by pbpo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 Ciasteczka dziś "ustawiają" wiele istotnych parametrów strony, w przypadku prestashop - takich jak wybrany język, waluta, informacja o koszyku. bez ciasteczek absolutnie wszystkie strony "e-commerce" nie będą działać tak jak powinny. Skąd skrypt będzie miał wiedzieć jaka waluta i wersja językowa zostały wybrane? chyba ktoś padł ofiarą (albo padł nań blady strach) propagandy o prywatności (związanej z cookies). Trzeba zaznaczyć, ze to najdurniejsza ustawa jaka mogła wyjść Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 Ale powiem Ci, że na Twojej stronie mam to samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbpo Posted December 3, 2013 Author Share Posted December 3, 2013 Dziękuje Ci za wyczerpującą wypowiedź . Aczkolwiek zgadzam się z war1one , że u Ciebie się język zmienia jak przeglądniesz pare stron w jednym języku i chcesz przełączyć to potem wariuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 Ja mogę dodać też, że Google Chrome Btw. Mam ten sam problem, z wytłumaczeniem osobom, ze z INTERNET EXPLORER korzysta się tylko wtedy gdy trzeba ściągnąć poprawną przeglądarkę internetową i w żadnym innym przypadku ;< Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbpo Posted December 3, 2013 Author Share Posted December 3, 2013 wzr1one ale wpadłem na pomysł by napisać skrypt który po wejściu użytkownika na stronę sprawdza, czy cookie są zapisywane. Jeśli nie , automatycznie przeładowywuje strone na której widnieje informacja o konieczności zapisywania plików cookie przez przeglądarkę, gdyż strona może działać niepoprawnie. No i można ewentualnie małego tutorialka dać w jaki sposób można to zmienić i vua'la . Tylko teraz pozostaje obmyślić jak by to napisać hehe xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 u mnie część stron jest dostępna wyłącznie w języku angielskim (szczególnie artykuły) więc jak wejdziesz na daną stronę to automatycznie z wersji PL jest przekierowanie na angielską aby uniknąć DC Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbpo Posted December 4, 2013 Author Share Posted December 4, 2013 Vekia , ale ja mam problem kiedy chodzę po kategoriach z modułami Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 no to sprawa zaczyna się komplikować Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbpo Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 No o tym też mówię ;P , ale powiem Ci , że u mnie problem znikł, gdy w firmie poustawiałem zapisywanie cookies . Teraz śmiga jak ta lala.. Tylko u Ciebie ciągle mi skacze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts