ofca Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Witam, Chciałem zainstalować moduł Google sitemap z tej strony i po kliknięciu przycisku "wgraj na serwer" strona nie chce się wgrać do końca, jak w załączniku. Prestashop 1.4.4.1. Może ma ktoś pomysł jak to odkręcić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 http://www.prestashop.com/forums/topic/272661-500-error-b%C5%82%C4%99dy-bia%C5%82a-strona-instrukcja-dotycz%C4%85ca-trybu-debugowania/ szczerze mówiąc to o pomoc najlepiej w takich sytuacjach prosić autora modułu, zdaję sobie jednak sprawę, że jest on darmowy, więc wkleiłem link. Od tego trzeba zacząć Link to comment Share on other sites More sharing options...
ofca Posted December 1, 2013 Author Share Posted December 1, 2013 (edited) dzięki za odpowiedz! Generalnie dopiero zaczynam coś sam działać z prestą i tutaj na dzień dobry taki problem. uruchomiłem raportowanie:Fatal error: Call to undefined function add_option() in /usr/local/apache/www/htdocs/xxxx/classes/Module.php(551) : eval()'d code on line 18 szczerze nie mówi mi nic konkretnego. ps. do autora modułu napisałem już maila. Czekam na odpowiedź. Edited December 1, 2013 by ofca (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 wygląda na to, że moduł korzysta z funkcji która po prostu nie istnieje tj. add_option() przypuszczam, że moduł nie jest kompatybilny z Twoją wersją presty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ofca Posted December 2, 2013 Author Share Posted December 2, 2013 Jest postęp... zauważyłem, że gdy usuwam moduł "ręcznie" z FTP to on się nie usuwa Atrybuty folderów/plików "fle (0755)" i nie wiem jak to usunąć. Natomiast zmiana nazwy głównego folderu tego modułu "odblokowała" dostęp do karty modułów. No i teraz pytanie jak usunąć ten niechciany folder? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 musiałbyś go usunać za posrednictwem "apache" (bo Twój użytkownik FTP nie ma prawdopodobnie praw do zarzadzania wgranymi plikami przez apache) ściągnij moduł: explorer pro i spróbuj usunąć ten katalog za pośrednictwem tego modułu (jest to prosty manager plikow) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbpo Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 No ale czy prestashop sam w sobie nie ma dość ładnie skonstruowanego działania sitemap ? Sam korzystam z tej dodatkowej funkcji w prestashop 1.4.6.2 i nie narzekam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 prestashop posiada moduł w standardzie do tworzenia sitemap. ten o którym mowa u góry został ściągnięty z dziwnej strony Link to comment Share on other sites More sharing options...
ofca Posted December 3, 2013 Author Share Posted December 3, 2013 musiałbyś go usunać za posrednictwem "apache" (bo Twój użytkownik FTP nie ma prawdopodobnie praw do zarzadzania wgranymi plikami przez apache) a gdzie to mogę zmienić? u dostawcy hostingu? ściągnij moduł: explorer pro i spróbuj usunąć ten katalog za pośrednictwem tego modułu (jest to prosty manager plikow) Zainstalowałem i nie działa. wywala błąd: Warning: opendir(.) [function.opendir]: failed to open dir: Permission denied in /usr/local/apache/www/htdocs/xxxxxx/modules/explorerpro/explorerpro.phpon line 65 No ale czy prestashop sam w sobie nie ma dość ładnie skonstruowanego działania sitemap ? Oczywiście, że ma.... ale u mnie wywalał jakiś błąd. Niestety nie powiem jaki bo myślałem, że coś się gryzie z tym nieszczęsnym który ściągnąłem i go odinstalowałem. zastanawiam się czy nie mam przypadkiem jakoś dziwnie skonfigurowanego serwera bo cały czas jakieś problemy. Np jak chcę dodać/usunąć/zmienić metadane (panel administracyjny/ustawienia/seo) wyskakuje błąd: Warning: scandir(/usr/local/apache/www/htdocs/xxxxxxxxx) [function.scandir]: failed to open dir: Permission denied in/usr/local/apache/www/htdocs/xxxxxx/classes/Meta.php on line 64 Warning: scandir() [function.scandir]: (errno 13): Permission denied in /usr/local/apache/www/htdocs/xxxxxxxxxxxxxxx/classes/Meta.php on line 64 Nie można skanować głównego katalogu Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 Zainstalowałem i nie działa. wywala błąd:Warning: opendir(.) [function.opendir]: failed to open dir: Permission denied in /usr/local/apache/www/htdocs/xxxxxx/modules/explorerpro/explorerpro.phpon line 65 na moje to serwer jest źle skonfigurowany, nie możesz usuwać plików, dodawać własnych strasznie problematyczna sprawa pod wzlędem użyteczności. w panelu hostingu nie masz żadnego menadżera plików? Bo bez tego, nic nie zrobisz, chmody (czyli permissions) leżą i kwiczą Link to comment Share on other sites More sharing options...
ofca Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 tzn mogę usuwać, dodawać, zmieniać pliki/foldery. Mogę zmieniać CHMODy. Z tym, że nie wszystkie pliki/foldery. i nie wiem czemu? może jest to jakoś zablokowane. niestety w hostingu nie ma żadnego menadżera... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 nie możesz zmieniać plików które są załadowane za pośrednictwem przeglądaki (np. moduły) bo mają one innego "właściciela" można wiedzieć co to za hosting? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ofca Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 http://www.media-soft.pl/ nie możesz zmieniać plików które są załadowane za pośrednictwem przeglądarki (np. moduły) bo mają one innego "właściciela" Czyli rozumiem, że są aktualnie używane i dlatego nie można ich usunąć. A więc jaka jest opcja żeby to usunąć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 chodz i o to, że jak wgrywasz pliki przez przeglądarke to korzystasz z użytkownika apache, jak łączysz się z ftp to korzystasz z użytkownika ftp, ftp nie może zmieniać nie swoich plików, wgrane przez przeglądarke pliki nie są jego, więc nie ma absolutnie żadnych praw to zarządzania tymi plikami. I na odwrót. definitywnie kwestia konfiguracji hosta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ofca Posted December 10, 2013 Author Share Posted December 10, 2013 dzięki za pomoc!.sprawa skończyła się tak, że wszystkie problemy które miałem były związane z serwerem a nie z samą prestą.po zmianie serwera wszystko działa tak jak należy (a nawet lepiej) zostało tylko jeszcze jedno pytanie mnie nurtujące... skąd mogę pobrać moduł google sitemap który usunąłem chodzi o ten (oryginalny) wbudowany w prestę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 możesz pobraćz githuba: https://github.com/PrestaShop/PrestaShop-modules/tree/master/gsitemap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts