karczil432 Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Dobry wieczór,pisze po raz pierwszy, proszę o wybaczenie jeśli coś nie tak. Mam taką sprawę chce aby ceny w sklepie były zależne od ceny złota, według zaleceń z forum http://www.prestashop.com/forums/topic/14509-real-time-price-update-tool/robię to w ustawieniach waluty w pliku Currency.php. Robię tak: function cenazlota(){ $plik = "http://www.igolder.com/GoldData.ashx?type=Historical&hours=24¤cy=AUD&tz=UTC&unit=oz&output=xml"; $file = fopen($plik, "r"); $file = fread($file, 20000); $ex1=explode('<Price Date="2013-11-29 21:58" Value="', $file); $ex2=explode('"/>', $ex1[1]); $name=$ex2[0]; return $name; } w ten sposób pobieram cenę złota, chce aby była podobnie jak waluty pobierana z xml, w tym celu napisałem funkcję: function plikxml(){ $xmlzlotowart = cenazlota(); $wynik = '<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>'; $wynik .= '<currencies>'; $wynik .= '<list>'; $wynik .= trim('<currency iso_code="AFN" rate="'.$xmlzlotowart.'"/>'); $wynik .= '</list>'; $wynik .= '</currencies>'; return file_put_contents('cenazlota.xml', $wynik); } moje pytanie do was brzmi: jak wywołać funkcję plikxml() w cron_currency_rates.php (lub jakieś inne rozwiązanie) nie mam niestety na hostingu cron tab Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 bez crona będzie ciężko aktualizować cenę "automatycznie" o stałej godzinie itp. Ale możesz np. zrobić funkcję w frontController która raz dziennie wywoła skrypt który napisałeś. zadziała podobnie, z tym, że dopiero przy odwiedzinach strony Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karczil432 Posted December 2, 2013 Author Share Posted December 2, 2013 Udało się. A teraz pytanie jak dla danych produktów przeliczyć ich cenę według kursu złota (czyli zmienionej waluty)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 a w jaki sposób i gdzie trzymasz cenę (z tego skryptu w frontcontroller) złota? i w jakim formacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karczil432 Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 Kurs złota jest u mnie pobierany jak kursy walut z xml, w preście od niedawna siedzę. Myślałem że ustalę cenę później wybiorę kurs i będzie git. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 karczil432 Posted December 7, 2013 Author Share Posted December 7, 2013 Da się jakoś ustawić kurs waluty tylko dla niektórych produktów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
karczil432
Dobry wieczór,
pisze po raz pierwszy, proszę o wybaczenie jeśli coś nie tak.
Mam taką sprawę chce aby ceny w sklepie były zależne od ceny złota, według zaleceń z forum http://www.prestashop.com/forums/topic/14509-real-time-price-update-tool/
robię to w ustawieniach waluty w pliku Currency.php.
Robię tak:
5 answers to this question
Recommended Posts