megadesign Posted September 24, 2009 Share Posted September 24, 2009 Ahoj,potřeboval bych radu ohledně stavů objednávek, nikde nemůžu vyčíst ani přijít na to, jak to funguje.Mám Prestashop 1.2.4.0. Chci docílit toho, aby zákazníkovi po potvrzení objednávky na webu přišel vždy jen jeden výchozí mail a to "Objednávka přijata" (za všech okolností). Ale nejsem to schopen nastavit ani pomocí BO > Stavy objednávek, ani nijak jinak. Chová se to takto (podle různých stavů skladu/odběru/platební metody):- Když zákazník zvolí platbu převodem na účet, přijde mu mail Objednávka přijata + druhý mail Výzva k úhradě (Čeká na zaplacení). Jestliže nastavím 'neposílat email zákazníkovi' u stavu Čeká na zaplacení, nepřijde ani mail Objednávka přijata. Což je pitomost.- Když zákazník vybere osobní odběr, přijde výchozí "Potvrzení objednávky" a pak ještě jednou další potvrzení objednávky- Když zboží není skladem, přijde mail Objednávka přijata + Zboží není sklademJde mi o to, aby zákazník dostal potvrzeno, že objednávka dorazila, ale jakákoliv další vyjádření a přepnutí stavů už chci mít pod ruční kontrolou a hlídat si to sám. Celkem postrádám možnost nastavení pořadí stavů (ani nevím jak je nastaveno napevno) a že nemůžu stavy mazat.V příloze posílám screenshot mého nastavení v BO.Předem díky.V. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kocour Posted September 25, 2009 Share Posted September 25, 2009 Jakou máš verzi Presty?Mám pocit, že když jsem ve 1.2.4 zkoušel v nastavení stavů zrušit posílání emailu zákazníkovi, že mu přišlo akorát info o nové objednávce a pak už nic...Pokud tohle u tebe nefunguje, pak bych to zkusil vyřešit, sic možná dost netechnicky, ale tak, že bych přes FTP smazal ve složce "mails" příslušné emaily podle platebních metod, tedy pokud třeba nechci, aby modul bankwire odesílal další email o převodu, smažu ve složce "mails" soubory "bankwire.html" a "bankwire.txt"... Soubory ještě budou nejspíše v podsložce podle jazyka, který používáš, tedy "mails" --> "cz"... nebo "mails" -->"en"... V nastavení stavů bych pak ponechal aktivované zasílání mejlů zákazníkům, ale protože modul při odeslání nenajde příslušnou šablonu, nic nepošle, tedy kromě toho mejlu o vytvořené objednávce, o ten se nestará modul platby, ale jádro Presty... Vyzkoušej, nejsem si jistý, jestli to bez té šablony nevyhodí nějakou chybu, ale mám pocit, že to takto už někdo dělal...Jinak zajímavé - většinou jsou tu problémy s tím, že lidem emaily neodchází, než že jich odchází moc Také nevím, k jakému to máš účelu, možná se snažíš o takový ten "bližší přístup ke každému zákazníkovi", o to se třebas snažíme i my, ale pokud chceš obchod rozšiřovat, pak se bez těchto automatických emailů neobejdeš, protože zákazník často spíše ocení rychlost a stručnost (v čemž tyhle emaily fungují dobře) a pravidelnou informovanost, než reakci jednou za čas, ze které sice vycítí osobní přístup ke každému, ale trvá to a v důsledku z toho žádný pocit nemají Nehledě třebas na to, že při platbě přes účet dojde zákazníkovi email i s číslem, kam může peníze převést a když např. peníze nepřevádí hned po uzavření objednávky, zařel si již i okno s objednávkou, první co ho napadne bude, že číslo účtu má v emailu a nemusí ho tak hledat na stránce obchodu... Hledat číslo účtu na stránce obchodu, i sebe přehlednějším, už vzbuzuje pocit zbytečné pracnosti... Link to comment Share on other sites More sharing options...
megadesign Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 Ahoj, díky za reakci.Verzi píšu v prvním mailu: 1.2.4.0Chápu tvůj názor na automatické maily při velkém objemu zboží, jenže tady jde o kamna/krby za 30 tisíc a víc, takže žádné velké objemy neočekávám. A teď mi jde spíše o princip, jak to nastavit tak, jak si představuju.Tvé řešení (smazat šablony) není možné, protože já ty maily chci pořád posílat, jen ne automaticky, ale ručním přepnutím stavů. Takhle bych se o tu možnost připravil. Nechci ty maily psát ručně, byť je to osobnější přístup a i ten dokážu (jako zákazník) pochopit a ocenit.Našel jsem na anglickém fóru, že v tom nejsem sám:http://www.prestashop.com/forums/viewthread/12190/confirmation_mails_showing_total_products_instead_of_actual_data_dot__dot_Ta diskuse sice začíná jiným problémem (nezobrazují se skutečné hodnoty dat v mailu), který mám taky, ale přesune se k zasílání double mailů. Řešení tam ale není.Takže zatím nevyřešeno a hledám dál...V. Link to comment Share on other sites More sharing options...
megadesign Posted September 25, 2009 Author Share Posted September 25, 2009 Ještě jedna poznámka. Na tu verzi 1.2.4.0 jsem upgradoval z 1.1. Žádný problém ale při upgradu nenastal... Link to comment Share on other sites More sharing options...
naro Posted May 12, 2010 Share Posted May 12, 2010 Ahoj,pořadí mailů mne taky štvalo, ale dalo se s tím žít. Teď jsem narazil na to samé jako ty, že chci zakázat mail s instrukcemi k platbě ale samozřejmě chci, aby uživatel dostal mail s potvrzením, objednávky. Koukám do modulu classes/PaymentModule.php, metoda validateOrder a vidím, že nejprve se na ř.285 (Presta 1.2.5) přidá objednávka a pošle mail (pokud je zapnuté posílání mailu u stavu) $new_history->addWithemail(true, $extraVars) a teprve pak se posílá mail zákazníkovi o potvrzení objednávky ale tak, že se kontroluje, zda příslušný stav objednávky má povolené zasílání mailu. if ($orderStatus->send_email AND Validate::isEmail($customer->email)) Mail::Send(intval($order->id_lang), 'order_conf', 'Order confirmation', $data, $customer->email, $customer->firstname.' '.$customer->lastname, NULL, NULL, $fileAttachment); Tohle je podle mne blbost a vyhodil jsem část podmínky (protože se jedná o order_conf šablonu a ta se opravdu má poslat vždy!): if (Validate::isEmail($customer->email)) Mail::Send(intval($order->id_lang), 'order_conf', 'Order confirmation', $data, $customer->email, $customer->firstname.' '.$customer->lastname, NULL, NULL, $fileAttachment); Zároveň se zakázáním automatického odeslání mailu u bankwire se to chová jak potřebuju. Ještě ale bude potřeba dořešit jak k zákazníkovi dostat mail s instrukcemi k platbě. Objednávka je totiž už ve stavu "Čeká se na dokončení bank. převodu" a protože má tento stav vypnute mailování, tak ten mail prostě nikdy nepošle.Pokud někdo chce přehodit pořadí mailů a posílat i instrukce k platbě, tak by mělo stačit přehodit příslušné "if" bloky s komentáři Set order state in order history... a Send an e-mail to customer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts