gmarcin Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 witam,Mógłby mi ktoś powiedzieć co powinno znajdować się w kolumnie id_shop_default? powinna ona być (chyba) w tabeli ps_product Wersja Ps 1.5.6Chciałem przekopiować produkty ze starej bazy i teraz krzyczy, że brak kolumny, a kopii brak ;/ pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 jeżeli używasz trybu mutistore kolumna ta zawierać powinna ID defaultowego sklepu. jeżeli nie używasz trybu multistore ustaw ją na 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gmarcin Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 (edited) Dziękuje Jeszcze mam pytanie.Czemu PS może "nie widzieć" produktów w bazie?W BO ich nie ma Edited November 12, 2013 by gmarcin (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 pytanie o jaką część sklepu chodzi back office? front office? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gmarcin Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Trochę się porobiło błędów... więc od początku tłumaczę... przeniosłem starą bazę dodałem id_shop_default i zmieniłem na 1.i teraz jak wybieram jakiś produkt i nic nie robiąc zapisuje to pokazuje błąd "Wystąpił błąd podczas aktualizacji obiektu. product ()"Do tego nie widzę nadal tych produktów w Backoffice jak i w frontOffice... w Backoffice przy wyszukiwaniu nie znajduje takiego id.. wychodzi że musi być coś źle w bazie w tych produktach, tylko zastanawiam się co?Kolumna id_category_default służy do określenia "głównej" kategorii? Tego co widzimy w BO w produktach? Bo ogólnie jak zmienię tą wartość to nie widzę żadnej różnicy.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Trochę się porobiło błędów... więc od początku tłumaczę... przeniosłem starą bazę dodałem id_shop_default w jakim sensie dodałeś id_shop_default ? przeniosłeś bazę ze starej presty do nowej? jeżeli tak, to jest sporo innych rzeczy które należy mieć na uwadze jak np. fakt, że trzeba mieć dodatkową tabelę ps_product_shop struktura samej tabeli w porównaniu do starej presty jest również inna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gmarcin Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 przenioslem tabele ps_product ze starej do nowej ( to był błąd) i później ręcznie dodałem id_shop_default z 1 , wszystkie inne tabele zostały wygenerowane automatycznie przy aktualizacji PS. Błąd jest z tabelą ps_product Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 a jaka wersja kryje się pod tą "starą" wersją? stara jest już 1.5.0 bo wydana rok temu, jeszcze starsza 1.4 albo 1.3 różnica jest taka, że eksport z 1.5.0 będzie działać, z 1.4 już nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
gmarcin Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Stara wersja to 1.4.7 nowa to 1.5.6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 no i tu jest problem, różnice są tak duże między bazą, że dodanie samego pola id_default_shop nie wystarczy, gdyż różnice są kolosalne. konieczne jest utworzenie tabeli: ps_product_shop z produktami (podobna do ps_product!) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gmarcin Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 aktualizowałem całą bazę do wersji 1.5.6 i działało wszystko tylko nie wiem czemu nie przeniosło mi 900 produktów i chciałem je ręcznie przenieść i się posypało i teraz chciałbym odtworzyć tabele ps_product bo tylko tam były moje zmiany .. tabele ps_product_shop mam tak jak i inne Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 już się pogubiłem. Mówiłeś o przeniesieniu samych produktów, nic o aktualizacji nie wspomniałeś wcześneij, dopiero teraz. więc pytanie: aktualizacja jest zrobiona? masz tabelę ps_product_shop? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gmarcin Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 Tak , tak .. przepraszam za brak informacji... zrobiłem aktualizację z wersji 1.4.7 do wersji 1.5.6 i wszystko działało tylko nie przeniosło 900 rekordów do nowej bazy i po przekopiowaniu tylko tabeli ps_product ze starej wersji się wykrzaczyło... dodałem kolumnę id_shop_default i dałem 1 i błędu nie pokazuję, ale w backoffice po wybraniu jakiegoś produktu nic nie zmieniając jak klikam zapisz to wyrzuca błąd Wystąpił błąd podczas aktualizacji obiektu. product ()dodam , że nadal nie widzi tych kilkunastu produktów;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 a tabela ps_product_shop jest uzupełniona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gmarcin Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 tak wszystkie tabele są wygenerowane poprzez moduł 1-click upgrade ... do tabeli ps_product dodałem tabele is_virtual i available_date bo takich nie było.. ale problem nadal pozostał Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 ale czy ta tabela ps_product_shop zwiera jakiekolwiek rekordy, cały czas o to pytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
gmarcin Posted November 16, 2013 Author Share Posted November 16, 2013 tak, posiada praktycznie taka sama ilość rekordów jak tabela ps_product Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts