Jump to content
  • 0

dwa moduły kategorie

uzytkownik78

Question

http://dharanid.wordpress.com/2010/02/20/two-categories-block-in-prestashop/

użyłem tego tutoriala i to działa ale jest problem

1. Kategoria której użyłem do bloku2 wyświetla się w bloku1 a chciałbym tego uniknąć

2. Chcę wyświetlić blok2 na osobnej stronie czyli jakby mieć dwie strony z kategoriami i też nie mogę tego zrobić.

Edited by uzytkownik78 (see edit history)

21 answers to this question

Recommended Posts

• 0

blockcategories2.php http://pastebin.com/mS09xa1d

blockcategories2.tpl http://pastebin.com/AztpAYRt

category_tree_branch.tpl http://pastebin.com/Kw921CgB

jest tak samo jak było ale dzięki za pomoc :) trzeba nieźle kminić żeby tego prestashopa przerabiać

może wytłumaczę jeszcze raz

prestashop 1.5

tworzę sobie link podpisany sklep -> sklep przechodzi na kategorię główną sklepową jakąś np. odzież i wyświetla w lewej kolumnie w bloku kategorii resztę kategorii

tworzę w topmenu kolejny link team -> team przechodzi na kategorię team z id 19 która wyświetla tylko kategorię 19 oraz podkategorie ale bez żadnych innych kategorii sklepowych

tak to chciałem zrobić

• 0

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chyba chodzi tylko o ukrycie jednego modułu gdy kategoria drugiego jest aktywną?

Na podstronie kategorii masz dostęp do zmiennej $category i możesz kontrolować wg tego który blok ukryć, coś w stylu:

{if isset($category) AND $category->id == 2 OR i sset($category) AND $category->id_parent == 2}

tu blok

{/if}

• 0

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chyba chodzi tylko o ukrycie jednego modułu gdy kategoria drugiego jest aktywną?

właśnie o to chodzi i już to sprawdzam

w category.tpl zmieniłem na

{if isset($category)  AND $category->id == 19 OR isset($category) AND $category->id_parent == 19}

bo 19 to moja osobna kategoria ale to nic nie zmieniło więc nadal problem nie jest rozwiązany

• 0

Musisz być pewny, że zastąpiłeś wszystkie pliki

u mnie wyświetla dwa bloki bez problemów:

NAIe2va.png

nie wiem co więcej mogę zrobić, bo wszystko już zostało zrobione 

wyświetla mi oba bloki też ale w pierwszym wyświetla kategorię z drugiego i nie wiem jak to zmienić

nawet tu widać że się zazębiają accessories i accessories w obu blokach

• 0

właśnie o to chodzi i już to sprawdzam

w category.tpl zmieniłem na

{if isset($category)  AND $category->id == 19 OR isset($category) AND $category->id_parent == 19}

bo 19 to moja osobna kategoria ale to nic nie zmieniło więc nadal problem nie jest rozwiązany

Ale to raczej bezpośrednio w pliku szablonu bloku kategorii takie warunki stawiasz, a nie w category.tpl

• 0

To ja już niestety nie mam pojęcia o co chodzi, z jednej strony modyfikacja blockcategories, teraz category.tpl - nie wiem, naprawdę nie wiem.

chodzi o to że z moją znajomością kodu sam nie wiem jak mam to zrobić

ale chciałem by było zrobione tak jak w postach powyżej

2 moduły blockcategories

moduły osobno na różnych stronach presty

w blockcategories2 wyświetlać kategorię specjalną I NIE WYŚWIETLAĆ TEJ KATEGORII W blockcategories

---------------------------------------------------

rozwiązałem problem nie "mieszania" się kategorii między blokami

wystarczy stworzyć kategorie nadrzędną dla każdego z blockcategories i wyświetlać w nim po ID odpowiednią kategorię  czyli patent z blockcategories2 zastosować też to blockcategories

czemu dopiero teraz o tym pomyślałem?

teraz zostało tylko wyświetlanie obu blokcategories na osobnych stronach bo w tej chwili blockcategories i blockcategories wyświetlane są na tej samej stronie