Jump to content
  • 0

Generowanie miniatur

kollek

Question

Hej. Mam problem z wygenerowaniem miniatur. Obecnie mój szablon ma miniatury 129x129. Stworzyłem nowe 240x240 i chciałem przeskalować obrazki w produktach. Otrzymuję taki komunikat:

"Nie można zapisać obrazu do (products) grafiki. Sprawdź uprawnienia folderu z grafiką do zapisu."

Generalnie nie mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem :), ale nie wiem co jest nie tak. Katalog img/p ma chmod 755. Zmieniłem na 777 i nic. Wszystkie katalogi w img maja chmod 755. Jakieś sugestie?

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0

A to dziwne. Niektóre mają 664. Dziwne dlatego, że zmieniałem chmody na całym podfolderze na 755. Ciekawe dlaczego się nie zmieniły? To może być przyczyna?

-----

Jaka może być przyczyna, że zmiana chmod na plikach nie działa? Ustawiam mu 755, akceptuję a on nadal ma 664.

Edited by kollek (see edit history)

• 0

Niestety żadnego komunikatu nie mam. Zrobiłem coś takiego. Spakowałem cały folder img/p i skopiowałem na HDD. Zmieniłem uprawnienia i wgrałem z chmod 755 z powrotem na serwer. Chmody się podmieniają ale że jestem w trakcie zobaczymy co będzie, czy uda się wygenerować nowe miniatury.

• 0

@mentalspot - niestety ta opcja nie działa na tych plikach i nie wiem czemu. Zmieniam uprawnienia ale pliki z 644 nie chcą się zmienić na 755. 

W końcu podmieniłem wszystkie pliki na serwerze z chomd 644 na 755. Zrobiłem to tak jak mówiłem czyli na HDD nadałem uprawnienia i wgrałem na serwer. I tu ZONK. Włączyłem opcję generowania miniatur i mi błąd wywaliło ten sam co na początku tego topiku. Wlazłem na serwer patrzę na uprawnienia plików a tu znowu 644!

Problem dotyczy nazw plików, które w nazwie mają "home_large" czyli te największe. Jakieś pomysły?

• 0

A powiedzcie mi jak to jest. Skaluję miniaturki z rozmiaru 129x129 do 200x200. Myślałem że te nowe 200x200 zostanie wygenerowane ze zdjęcia większego a nie z miniaturki. Nowe zdjęcie 200x200 wygenerowane ze 129x129 jest do bani! Nie da się tego zrobi  inaczej?

• 0

ale mnie zastanawia cały czas jedno:

. Zrobiłem to tak jak mówiłem czyli na HDD nadałem uprawnienia i wgrałem na serwer

jeżeli nadajesz uprawnienia na localu i następnie wgrywasz na serwer, to nic nie da bo uprawniania zmieniasz w innym systemie.

To, że nie możesz zmienić 644 na serwerze spowodowane jest prawdopodobnie faktem, że pliki utworzone są przez innego użytkownika / grupę. W systemach unixowych jest tak, że np. apache korzysta z innego użytkownika / grupy niż klient FTP. Wówczas klient FTP nie będzie miał uprawnień do modyfikowania plików utworzonych przez APACHE.

nie wiem w jaki sposób zarządzasz serwerem, ale w tym wypadku bashowe polecenie CHOWN może okazać się pomocne

• 0

A powiedzcie mi jak to jest. Skaluję miniaturki z rozmiaru 129x129 do 200x200. Myślałem że te nowe 200x200 zostanie wygenerowane ze zdjęcia większego a nie z miniaturki. Nowe zdjęcie 200x200 wygenerowane ze 129x129 jest do bani! Nie da się tego zrobi  inaczej?

miniatury generowane są na podstawie oryginalnych obrazków wgranych do back office. Jeżeli oryginalne zdjęcie jest małe 129x129 i próbujesz je powiększyć do 200x200 to siłą rzeczy większe miniatury będą gorszej jakości

działa to jak cyfrowy zoom w aparacie ;)

• 0

Jakąś sądziłem, że system będzie na tyle "cwany" :), że miniatury zostaną wygenerowane z najlepszego zdjęcia a nie na zasadzie zoomu cyfrowego. No ale cóż. 

Czyli pozostaje mi wgrać nowe zdjęcia do każdego produktu?

• 0

Najlepszym zdjęciem jest zawsze to oryginalnie wgrane, to na jego podstawie generowane są pozostałe miniatury

Im lepszej jakości jest główne zdjęcie (tj. oryginalne) tym lepszej jakości będa miniatury.

Jeżeli oryginalnymi zdjęciami Twoich produktów są zdjęcia w rozmiarach 129x129x , to nie pozostaje nic innego jak wgrać je na nowo

• 0

Zdjęcia zawsze wgrywam w rozmiarze 800x800px. Rozumiem to tak, że presta automatycznie skaluje miniaturki na podstawie tego co ma ustawione w backoffice w zakładce "zdjęcia". Tam mam rozmiar ustawiony 129x129px. 

Ja skalowałem tak:

zmieniałem ustawienia zdjęcia ze 129x129px na 200x200px. Potem na dole wybierałem skalowanie, wybierałem produkty i format "home" bo tak się nazywa. Skalowanie faktycznie działało jak cyfrowy zoom bo zdjęcia były kiepskie. 

Pytanie jak automatycznie pomniejszyć zdjęcia np. z 'thickbox' które mają rozmiar 600x600px ale żeby nie pomniejszyć samego thickboxa ale przeskalować home do 200x200? Trochę to pokręcone ale chyba wiadomo o co chodzi?

• 0

Kurde, chyba coś sam mieszam. Jak zmieniłem rozmiar 'home' w zdjęciach ze 129x129 px na 200x200 px to bez skalowania mi zwiększyło zdjęcia na sklepie tyle że miniatury były brzydkie. Czy zatem opcja skalowania ma je doprowadzić do tego aby wyglądały normalnie? Jeśli tak, to pewnie temu mi ich nie zwiększa bo jest problem z chmodami. Chyba mi się to układa powoli. 

Nie wiedziałem że sama zmiana rozmiaru na 'zdjęcia' dla 'home' już skaluje do większego rozmiaru.