wojtopole Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 witam wydaje mi się że widziałem, ale nie mogę się doszukać jak/gdzie zmienić domyślne statusy jakie nadaje presta po np płatności za pobraniem czy też ratach ? thx Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 to już kwestia poszczególnych modułów, każdy z modułów ma funkcje "walidującą" zamówienie $this->module->validateOrder($cart->id, Configuration::get('PS_OS_BANKWIRE'), $total, $this->module->displayName, NULL, $mailVars, (int)$currency->id, false, $customer->secure_key); druga zmienna odpowiedzialna jest za status, dla każdego modułu należy zmienić ten drugi parametr. Niektóre z modułów mają opcje do przestawienia w back office, niektóre mają wpisany status na "sztywno" - wówczas trzeba zmienić go ręcznie w funkcji ValidateOrder Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wojtopole Posted October 20, 2013 Author Share Posted October 20, 2013 popróbowałem zmieniać i rzeczywiście działa jednak korzystać można jedynie ze zdefiniowanych wcześniej (zainstalowanych) modułów w moim przypadku, sprawa tyczy się zakupu na raty. zmiana statusu na "bankwire" czy "cod+" nie rozwiązuje problemu z tego co widzę to moduł od rat (santander) chyba nie ma (ale może się mylę) swojej płatności jak taką dodać żeby zdefiniować status dla niej z automatu ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 w back office definiuesz nowy "status" w zakładce zamówienia > statusy no i ustawiasz jej ID w kontrolerach modułu w funkcji o której wspomniałem powyżej 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wojtopole Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 kurczę nie bardzo czuję co mają wspólnego te statusy zamówień do metod płatności dodałem sobie w statusach zamówień nowy dodałem płatność raty (cały moduł santander) mam tam linijkę o której mówisz $santanderCredit->validateOrder( intval($cart->id), _PS_OS_PAYMENT_, floatval($cart->getOrderTotal()), $santanderCredit->displayName ) zmieniając wpis _PS_OS_PAYMENT_ na np _PS_OS_BANKWIRE_, zmienia mi się defoutlowy status z gotówki na przelew. ale dalej to zwykły przelew a ja chciałbym nowy status "ratalny" podłączyć po finalizacji zakupu gdzież to to mam dopisać ?? vekia pomożesz ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 24, 2013 Share Posted October 24, 2013 wpisz tam po prostu ID Twojego nowego statusu, odczytasz go ze strony w backoffice z listą statusów 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wojtopole Posted October 24, 2013 Author Share Posted October 24, 2013 czyli że zamiast intval($cart->id), _PS_OS_PAYMENT_, wpisać intval($cart->id), 8, ?? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mackooo Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 (edited) to już kwestia poszczególnych modułów, każdy z modułów ma funkcje "walidującą" zamówienie $this->module->validateOrder($cart->id, Configuration::get('PS_OS_BANKWIRE'), $total, $this->module->displayName, NULL, $mailVars, (int)$currency->id, false, $customer->secure_key); druga zmienna odpowiedzialna jest za status, dla każdego modułu należy zmienić ten drugi parametr. Niektóre z modułów mają opcje do przestawienia w back office, niektóre mają wpisany status na "sztywno" - wówczas trzeba zmienić go ręcznie w funkcji ValidateOrder Przez przypadek usunąłem status podstawowy "Oczekiwanie na płatność przelewem bankowym" i stworzyłem na nowo taki sam tylko, że pod numerem ID 20 Czyli dobrze rozumiem ja mam zdefiniowany nowy status pod numerem 20 to wpisuje... $this->module->validateOrder($cart->id, Configuration::get('PS_OS_20'), $total, $this->module->displayName, NULL, $mailVars, (int)$currency->id, false, $customer->secure_key); czy $this->module->validateOrder($cart->id, Configuration::get('ID_20'), $total, $this->module->displayName, NULL, $mailVars, (int)$currency->id, false, $customer->secure_key); czy $this->module->validateOrder($cart->id, Configuration::get('id_order_state=20'), $total, $this->module->displayName, NULL, $mailVars, (int)$currency->id, false, $customer->secure_key); ? Edited April 14, 2014 by mackooo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 wystarczy samo 20 $this->module->validateOrder($cart->id, 20, $total, $this->module->displayName, NULL, $mailVars, (int)$currency->id, false, $customer->secure_key); 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mackooo Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 wystarczy samo 20 $this->module->validateOrder($cart->id, 20, $total, $this->module->displayName, NULL, $mailVars, (int)$currency->id, false, $customer->secure_key); Pomogło, ale wyskakuje mi teraz alert kounikat na pomarańczowym tle: "Zauważyliśmy problem z Twoim zamówieniem. Jeżeli uważasz, że nastąpił jakiś błąd, proszę skontaktuj się z naszą obsługą klienta." Zamówienie dochodzi do klienta jak i administratora tylko nie wyświetla się komunikat "Dziękujemy za zakupy na stronie...." tylko ten alert. Pewnie coś od tego wykasowania domyślnego statusu Dzięki pomogło już myślałem, że nie uda się tego uratować Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 i co z tym komunikatem było? jakiś problem, który jakoś rozwiązałeś czy po prostu zaczęło działać? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mackooo Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 i co z tym komunikatem było? jakiś problem, który jakoś rozwiązałeś czy po prostu zaczęło działać? no właśnie nie cały czas wyskakuje mi ten pomarańczowy pasek z napisem.... a powiało się Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mackooo Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 (edited) wyszukałem ze chodzi o plik payment_return pewnie w nim trzeba zmienić zmienną na Id 20 ale mogę być w błędzie Posprawdzałem i tylko ten błąd wyskakuje przy opcji przelewu... czyli przy statusie który usunąłem. Tylko tutaj nie wyskakuje informacja która zwarta jest w payment_return a przy pobraniu już wszystko ładnie chodzi. Gdzie mam szukać błędu ? Edited April 14, 2014 by mackooo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 plik bankwire.php koło linii 162 jest: $state == Configuration::get('PS_OS_BANKWIRE') zmien Configuration::get('PS_OS_BANKWIRE') na 20 albo przejdź do tabeli ps_configuration i zmień wartość PS_OS_BANKWIRE na 20 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mackooo Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 plik bankwire.php koło linii 162 jest: $state == Configuration::get('PS_OS_BANKWIRE') zmien Configuration::get('PS_OS_BANKWIRE') na 20 albo przejdź do tabeli ps_configuration i zmień wartość PS_OS_BANKWIRE na 20 wiesz ja to zrobiłem i zaczęło wszystko ładnie chodzić tylko wyskakuje mi błąd((wyjątek) {* * 2007-2014 PrestaShop * * NOTICE OF LICENSE * * This source file is subject to the Academic Free License (AFL 3.0) * that is bundled with this package in the file LICENSE.txt. * It is also available through the world-wide-web at this URL: * http://opensource.org/licenses/afl-3.0.php * If you did not receive a copy of the license and are unable to * obtain it through the world-wide-web, please send an email * to [email protected] so we can send you a copy immediately. * * DISCLAIMER * * Do not edit or add to this file if you wish to upgrade PrestaShop to newer * versions in the future. If you wish to customize PrestaShop for your * needs please refer to http://www.prestashop.com for more information. * * @author PrestaShop SA <[email protected]> * @copyright 2007-2014 PrestaShop SA * @license http://opensource.org/licenses/afl-3.0.php Academic Free License (AFL 3.0) * International Registered Trademark & Property of PrestaShop SA *} {if $status == 'ok'} <p>{l s='Your order on %s is complete.' sprintf=$shop_name mod='bankwire'} <br /><br /> {l s='Please send us a bank wire with' mod='bankwire'} <br /><br />- {l s='Amount' mod='bankwire'} <span class="price"> <strong>{$total_to_pay}</strong></span> <br /><br />- {l s='Name of account owner' mod='bankwire'} <strong>{if $bankwireOwner}{$bankwireOwner}{else}___________{/if}</strong> <br /><br />- {l s='Include these details' mod='bankwire'} <strong>{if $bankwireDetails}{$bankwireDetails}{else}___________{/if}</strong> <br /><br />- {l s='Bank name' mod='bankwire'} <strong>{if $bankwireAddress}{$bankwireAddress}{else}___________{/if}</strong> {if !isset($reference)} <br /><br />- {l s='Do not forget to insert your order number #%d in the subject of your bank wire' sprintf=$id_order mod='bankwire'} {else} <br /><br />- {l s='Do not forget to insert your order reference %s in the subject of your bank wire.' sprintf=$reference mod='bankwire'} {/if} <br /><br />{l s='An email has been sent with this information.' mod='bankwire'} <br /><br /> <strong>{l s='Your order will be sent as soon as we receive payment.' mod='bankwire'}</strong> <br /><br />{l s='If you have questions, comments or concerns, please contact our' mod='bankwire'} <a href="{$link->getPageLink('contact', true)|escape:'html'}">{l s='expert customer support team. ' mod='bankwire'}</a> {else} <p class="warning"> {l s='We noticed a problem with your order. If you think this is an error, feel free to contact our' mod='bankwire'} <a href="{$link->getPageLink('contact', true)|escape:'html'}">{l s='expert customer support team. ' mod='bankwire'}</a>. </p> </p> {/if} na tym pomarańczowym tle i nie wiem jak to ominąć żeby pojawiła się informacje o zamówieniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 ten komunikat pojawia się zawsze przy wykorzystaniu bankwire jako metody płatności? zawsze? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 zaraz zaraz, zmieniłeś: $state == Configuration::get('PS_OS_BANKWIRE') w pliku bankwire.php czy zmieniłeś to o czym była mowa wcześniej w validation.php? czy dwa na raz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mackooo Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 oki rozwiązałem problem.....przypisałem PS_OS_BANKWIRE nowy ID w bazie danych i pomogło wszystko wróciło do normy Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 doskonale 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mackooo Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 doskonale tylko kurcze nie wiem czemu w mailu nie wysyła mi wartości tylko Szczegóły zamówienia Zamówienie: ASUBDSFGE Umieszczone na {date} Płatność: {payment} Indeks Produkt Cena jednostkowa Ilość Cena końcowa {products} {discounts} Produkty {total_products} Rabaty {total_discounts} Pakowanie prezentowe {total_wrapping} Wysyłka {total_shipping} Całkowity zapłacony podatek {total_tax_paid} Zapłacono w sumie 51,35 zł Wysyłka Przewoźnik: {carrier} Płatność: {payment} Adres dostawy {delivery_block_html} Adres do faktury {invoice_block_html} Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 Twoj nowy status ma przypisany poprawny mail? (w orders > statuses) ? (albo orders > states nie pamiętam już Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 mackooo Posted April 15, 2014 Share Posted April 15, 2014 tak w statusach przypisałem mu status potwierdzenia zakupu order_conf Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 wojtopole Posted March 30, 2015 Author Share Posted March 30, 2015 (edited) nie możesz dać statusu order_conf ! to "nie status" - zarezerwowany dla potrwierdzenia zamówień wysyłanych niezależnie przez prestę do klienta inne mailo-statusy masz do dyspozycji dowolnej >>edit nie wiem czy zrobiłeś to dla tego, że po zaminie tego ID na inny, swój nie dostajesz potwierdzenia zamówienia jako klient na maila ? bo ja właśnie mam też dokładnie ten sam problem - jak dam z palca numer ID to zamówienie ma status OK, ale nie przychodzi potwierdzenie zamówienia + mail ze statusu a jedynie sam ten mail ze statusu nie przychodzi (do klienta) Edited March 30, 2015 by wojtopole (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 profesja-malarz Posted June 6, 2019 Share Posted June 6, 2019 Witam, Prestashop 1.7.5.1 mam taki problem: Przy wyborze płatności bankiem i czekiem z automatu przypisywany jest status "Płatność zaakceptowana" a chciałbym żeby było "Oczekiwanie na płatność". Sprawdzałem w bazie danych wartości w tabelach PS_OS_BANKWIRE i PS_OS_CHEQUE z się zgadzają z ID jakie maja przypisane statusu czyli płatność przelewem ma ID 10 a płatność czekiem ID 1 Tu mam jeszcze jedną zagwozdkę, bo jak wchodzę w szczegóły zamówienia to historii statusów widzę, że pierwszy był dobry status czyli "Oczekiwanie na płatność" a po sekundzie zostaje on zmieniony na "Płatność zaakceptowana". Macie jakieś pomysły o co chodzi? Dlaczego ten drugi status się automatycznie wczytuje po 1 sekundzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
wojtopole
witam
wydaje mi się że widziałem, ale nie mogę się doszukać
jak/gdzie zmienić domyślne statusy jakie nadaje presta po np płatności za pobraniem czy też ratach ?
thx
23 answers to this question
Recommended Posts