swiatsmoka Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 (edited) czesc jak wiecie siedzę w branży gier planszowych (trudny rynek ) aby zwiększyć sprzedaż chciałbym wprowadzić wypożyczalnię w której klient mógłby wybrać dany tytuł (produkt) i wypożyczyć(kupić) go na jeden z podanych okresów (2, 3, 5, 7 i 14 dni) planowałem to zrobić na atrybutach (kwestie kalendarza na razie odłożyłem) i tutaj pojawiają się pierwsze schody - tzn. kwestia ilości produktu - presta wygeneruje mi dla każdego atrybutu ilość jeden (dla tylu kombinacji będzie to 5 szt. co oczywiście prawdą nie jest ) teraz pytanie do was - jaki mielibyście pomysł na rozwiązanie tego problemu ?? oczywiście mogę zakupić moduł do prowadzenia wypożyczalni (jest ich w sieci 3) niestety pierwszy z nich nie nadaje się do niczego (o cenie nie wspominam ) drugi kosztuje tyle ile mały używany samochód a trzeci jest tylko po hiszpańsku (autor nie zna angielskiego) będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomysły Edited October 18, 2013 by swiatsmoka (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 Nie wiem jak to przerobić, ale interesuje mnie jeden temat, jaką będziesz mial pewność, że ktoś Ci odeśle wypożyczoną gre? Link to comment Share on other sites More sharing options...
swiatsmoka Posted October 18, 2013 Author Share Posted October 18, 2013 tutaj rozwiązaniem byłoby pobieranie kaucji (zwrotną w momencie odbioru gry) - to akurat atrybuty załatwią bez problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
selljus.pl Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 (edited) Można iść w kierunku:- atrybuty: 4 dni, 7 dni, 14 dni ... itd.Włączenie ustalenia terminu wysyłki .., który będzie sugerował termin dostarczenia / odbioru produktu. Jeśli dobrze rozumiem zagadnienie. Edited October 18, 2013 by selljus.pl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
swiatsmoka Posted October 18, 2013 Author Share Posted October 18, 2013 tyle że jeśli zrobię to w ten sposób do presta do każdego atrybutu doda np. 1 szt. w takim wypadku jeśli klient zakupi(wypożyczy) 1 produkt na np. 2 dni to produkt znika ze stanu natomiast koleny klient może wypożyczyć ten sam produkt na np. 3 dni i tutaj pojawia się największy problem rozwiązaniem byłoby gdyby ilość produktu była współdzielona dla kombinacji tzn. 1 produkt w 5 różnych kombinacjach Link to comment Share on other sites More sharing options...
selljus.pl Posted October 18, 2013 Share Posted October 18, 2013 (edited) A sklep prócz wypożyczenia będzie zajmował się również sprzedażą ? Jeśli nie to można np. utworzyć sposoby wysyłki:- wysyłka kurierem na 1 dobę,- wysyłka kurierem na 3 doby itd... gdzie koszty wypożyczenia na określony czas będą regulowane kosztami wysyłki .. Dobrze rozumuję .. ? nie jest to idealny przejrzysty sposób ale... jakieś rozwiązanie bez ponoszenia kosztów modyfikowania kodu. Mimo wszystko należałoby zamieścić informację na stronie produktu o kosztach przy późniejszych etapach zakupu. Edited October 18, 2013 by selljus.pl (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 No dobra, powiedzmy, że wypożyczam gre, płacę 10 zł za wypożyczenie + 20 zł kaucji za gre. Wypożyczam na 3 dni, kurier będzie u mnie jutro albo po jutrze... zagram dzień albo nawet nie dam rady się nagrać i trzeba będzie ją zwrócić? Jak to chcesz rozwiązać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
swiatsmoka Posted October 25, 2013 Author Share Posted October 25, 2013 To tez zaden problem - po pierwsze paczkomaty Po drugie liczysz czas od momentu dostarczenia przez kuriera A jesli dana pozycja jest na tylr fajna ze klient chce sobie ja zostawic na dlzej lub na zawsze to9 po to jest wlasnie kaucja Pisane by mobile Link to comment Share on other sites More sharing options...
wzr1one Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Dzięki, na bank coś bym wypożyczył jak już będziesz miał gotowe Bo jednak nudzi się siedzenie przed kompem, czy zwykła "domówka" przy VIVIE i wódce ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tler Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 @swiatsmoka: masz może jakiś link do podobnie funkcjonującego sklepu (wypożyczalni online)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
swiatsmoka Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 tutaj masz zastosowanie modułu dla hotelu http://www.demosalabazweb.com/hoteldemo/index.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts