PrestaShark Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 Witajcie, Nie wiem gdzie leży problem ale wydaje mi się że formularz rejestracyjny jest nieco skopany w 1.5.6. Włączyłem B2B próbuję się zarejestrować a tu takie kwiatki jak regon jest nieprawidłowe. vat_fr jest nieprawidłowe. Help? Gdzie leży problem? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 B2B nie działa dla wszystkich krajów. Tutaj ktoś pokusił się o taką zamianę: https://github.com/PrestaShop/PrestaShop/pull/518 ale to umarło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 reno123 Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 Pole VAT u mnie działa. Regon można pominąć. Natomiast pytanie gdzie są opcje B2B które wg. opisu miałby się pojawić. Typu ukrycie ceny, itp. ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 vekia Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 pojawić ukrycie ceny ? nie ogarniam, ale ceny możesz ukryć definiując ustawienia grupy klienta, możesz ukryć ceny, przydzielić rabat, pokazać ceny z vatem, bez vatu itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 PrestaShark Posted October 17, 2013 Author Share Posted October 17, 2013 Jakoś w końcu udało mi się zmusić do działania rejestrację - jakimś cudem. Ten vat_fr mnie rozwalił. Na razie nie mam rozwiązania aby podać je na forum, ale postaram się powrócić do problemu i usiąść do tematu aby opracować zdatny do użytku formularz rejestracji z włączonym B2B bo aktualnie w mojej opinii jest on bardzo niedopracowany :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kmikruta Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Cześć, moje pierwsze kroki z Prestą i pierwszy wpis. Proszę o wyrozumiałość. Konfiguruję skrypt pod kątem działania jako platforma B2B dla klientów w UK. Mam problem z ustawieniem formularza rejestracyjnego. Przy tworzeniu konta klienta standardowo pojawia się tylko pytanie o email, a poźniej Pan/Pani, first name, last name i date of birth. W tym momencie, konto jest założone, ktoś widzi ceny, które już wcześniej ukryłem dla tylko zalogowanych. Nie mogę zmienić formularza aby już na tym etapie pojawiało się zapytanie o nazwę firmy, adres, telefon, company number itp. - informacje weryfikujące, że jest to firma. Czy można wyeliminować piąty, ostatni etap składania zamówienia - Płatność? Wystarczy mi tylko wysłane zamówienie. Moi klienci w większości mają 30-60 dniowe terminy płatności, czasami zdarza się pro-forma. Płatność mogłaby być potraktowana tylko jako zapłata z góry przy np. 5% rabacie. Proszę o wskazówki i pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hatak Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 a dlaczego nie uzyjesz zamowienia na jednej stronie? wtedy wszystkie pola pojawiaja sie odrazu Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 kmikruta Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 Czy możesz zaproponować jakiś sprawdzony moduł ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hatak Posted December 19, 2014 Share Posted December 19, 2014 to sie ustawia preference>zamowienia>Typ przetwarzania zamówienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 u2360 Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Witam, mam problem z modułem B2B który ciągle wywal błąd o złym ape i siret a ponieważ sklep obsługuje klientów firmowych muszę mieć możliwość wpisania Vat'u czy ktoś może mi coś doradzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Zainstaluj moduł europejski numer vat, tryb b2b nie jest tym czego szukasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Zainstaluj moduł europejski numer vat, tryb b2b nie jest tym czego szukasz. Europejski numer VAT też na pewno nie jest tym czego szuka. Tu więcej szczegółów jak działa ten moduł i jakie to może powodować konsekwencje: https://www.prestashop.com/forums/topic/433609-poprawiony-modu%C5%82-vatnumber/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Europejski numer VAT też na pewno nie jest tym czego szuka. Tu więcej szczegółów jak działa ten moduł i jakie to może powodować konsekwencje: https://www.prestashop.com/forums/topic/433609-poprawiony-modu%C5%82-vatnumber/ Dobrze, nie pisaliśmy czy sprzedaż odbywa się zagranicę, przecież można z powodzeniem wykorzystać ten moduł by rozróżnić klientów "firmowych" od "indywidualnych" i mieć dane do fv wysyłanej zamiast/z paragonem. Do obsługi klientów zagranicznych jest kilka modułów na oficjalnym markecie PrestaShop, które pozwalają na walidację online oraz ręczną tego pola i automatyczne przypisanie ich do grupy z inną stawką podatku po spełnieniu odpowiednich założeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Aby uzyskać pole vat_number w adresie wystarczy je tylko dorzucić do formatu adresu w konfiguracji kraju. Nie trzeba w tym celu wcale aktywować modułu "Europejski numer VAT", który powoduje automatyczne naliczenie zerowych stawek VAT dla każdego klienta z UE, który wpisze numer EU VAT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 u2360 Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Drodzy koledzy bardzo dziękuję za odpowiedź niestety muszę was zmartwić ponieważ moduł Vat miałem zainstalowany a w konfiguracji kraju też grzebałem wcześniej więc dokładniej opiszę problem A więc sprzedaż odbywa się tylko na terenie polski w załącznikach znajdują się bieżące ustawienia oraz ich konsekwencje Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 W konfiguracji adresu "Potrzebny numer NIP?" - NIE To ustawienie na TAK aktywuje pole "dni", które jest wtedy obowiązkowe dla wszystkich klientów. B2B - wyłączone Moduł "Europejski numer VAT" - wyłączony W formacie adresu dodajemy tylko pole "vat_number". Jest to wtedy zwykłe pole tekstowe bez wpływu na liczone podatki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 u2360 Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Tak też robiłem i wtedy NIP wcale się nie pojawiał mimo ze w formacie jest wpisany Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Pole jest ukryte. Dopiero po wpisaniu danych w pole "firma" się pojawia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 u2360 Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Zgadza się wielkie dzięki problem rozwiązany Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 effectdesign Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Witajcie, Nie wiem gdzie leży problem ale wydaje mi się że formularz rejestracyjny jest nieco skopany w 1.5.6. Włączyłem B2B próbuję się zarejestrować a tu takie kwiatki jak regon jest nieprawidłowe. vat_fr jest nieprawidłowe. Help? Gdzie leży problem? Witam. Mam ten sam problem. Dotyczy NIP oraz REGON podczas włączonego trybu B2B Czy udało się komus tą poprawę zrobić? Wyskakuje błąd w Prestashop 1.6.0.14: pole siret/regon jest nieprawidłowe. pole ape jest nieprawidłowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Tryb B2B nie jest pełnoprawnym trybem B2B w PrestaShop, ile razy jeszcze trzeba to pisać? Dla pola NIP jest moduł Europejski numer VAT, dla pola Regon najlepiej dodać własne pole, ogólnie - całość wymaga dodatkowego nakładu sił by była poprawnie obsługiwana... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 ListwySamochodowe.pl Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 To tak z ciekawości - można gdzieś poczytać jak działa to B2B w PrestaShop? Bo zastanawiam się czy jest szansa aby łatwo stworzyć na bazie obecnego sklepu system, w którym mogli by zamawiać odbiorcy hurtowi u nas... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yabber Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Dla pola NIP jest moduł Europejski numer VAT NIP a Europejski numer VAT to są dwie różne bajki. Żeby mieć pole NIP w preście wystarczy po prostu NIC nie robić. Nie włączać B2B, nie instalować modułu "Europejski numer VAT". Po wpisaniu choćby jednego znaku w pole Firma, odsłania się pole NIP, które jest ukryte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 (edited) To tak z ciekawości - można gdzieś poczytać jak działa to B2B w PrestaShop? Bo zastanawiam się czy jest szansa aby łatwo stworzyć na bazie obecnego sklepu system, w którym mogli by zamawiać odbiorcy hurtowi u nas... W PrestaShop nie ma trybu B2B o jakim większość myśli, że jest... B2B w PrestaShop polega na tym, że dochodzą dodatkowe pola i można z poziomu kodu zobaczyć, które konto jest B2B, a które nie - nic więcej. NIP a Europejski numer VAT to są dwie różne bajki. Żeby mieć pole NIP w preście wystarczy po prostu NIC nie robić. Nie włączać B2B, nie instalować modułu "Europejski numer VAT". Po wpisaniu choćby jednego znaku w pole Firma, odsłania się pole NIP, które jest ukryte. Zgadza się, chyba gdzieś po drodze było to zmienione bo kiedyś z tego co pamiętam pole pokazywało się tylko gdy moduł vatnumber był aktywny, Edited July 31, 2015 by Krystian Podemski (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
PrestaShark
Witajcie,
Nie wiem gdzie leży problem ale wydaje mi się że formularz rejestracyjny jest nieco skopany w 1.5.6.
Włączyłem B2B próbuję się zarejestrować a tu takie kwiatki jak
Help? Gdzie leży problem?
23 answers to this question
Recommended Posts